20 Aralık 2009 Pazar

Keten Tohumu (Yaprağından Tohumuna Kadar Olan Faydaları)

Sevgili Dostlar Bu günkü yazımıza Keten Tohumunun faydalarından bahsedeceğiz. Birçok derde deva olan bu faydalı ot hakkında bilinen ve bilinmeyen birçok şey vardır,gelin bugün bunu hep beraber irdeleyelim.Keten Tohumu Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olmakla birlikte az miktarda Magnezyum,Demir,Bakır,Çinko ve çeşitli vitaminler içerir. Keten Tohumu keten denilen kireçli topraklarda yetişen otsu bir bitkinin tohumudur. Yüksek oranda çözünür.Lif içerir Göğüs kolon Prostat kanserine karşı koruyucu olan lignanların kaynağıdır. Keten Tohumu Günde bir yemek kaşığı tüketilir.(Hamile ,Emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir) Yeterli miktarda balık tüketmeyenler Omega 3 yağ ihtiyaçlarını karşılamak için Keten Tohumu ekmektede kullanılabilir. ve diğer hamur işlerine keten tohumu eklenebilir.(Bitkisel tedavi yada diyet Zayıflama amaçlı kullanacaksanız lütfen önce Doktorunuza başvurmanız önemle duyurulur).


KETEN TOHUMU YAĞI - Keten tohumu yağı yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri,Düşük oranda doymuş yağ asitleri,Bol miktarda Potasyum ve az miktarda da Magnezyum Demir,Bakır,Çinko ve çeşitli vitaminler içerir.Özellikle Omega 3 yağ asitleri olmak üzere Omega yağ asitlerince zengin bir besindir. İçerisinde % 50 oranında bulunan Omega 3 yağ asidi sayesinde Kalp rahatsızlıklarında olumlu etki göstermektedir. Omega 3 yağ asidi tüketimi Koroner kalp rahatsızlıklarında ölüm riskini azaltmaktadır. Kalp krizine veya tromboza neden olan damardaki pıhtılaşmayı önlemeye yardımcı olabilir.


Tohumun faydalarına gelince 1 tatlı kaşığı keten tohumu günlük Omega 3 ihtiyacınızı karşılar.Keten tohumu yağı hafızayı güçlendirir,Kabızlığa karşı doğal yolla büyük bir destektir.İktidarsızlık,Prostat ve kısırlığa karşı etkilidir.Meme kanserine karşı soya yağı ve Keten Tohumu yağı önemlidir. Keten tohumu yıllardır kilo vermek isteyenlerin gözdesidir.Keten Tohumundan daha çok yararlanmak istiyorsanız doğrudan tohumları---- öğütülmemiş keten tohumu bağırsağı açmadan olduğu gibi terk edebiliyor. Ceviz ve Keten tohumu da önemli bitkisel Omega 3 kaynaklarındandır. Yulaf kepeği ve keten tohumu etkili kolestrol azaltıcılarıdır.Keten tohumu Erkeklerde cinsel fonksiyonun iyi çalışması için Çinkonun yararlı olduğuda çok az kişi biliyor. Keten tohumu mükemmel bir B-12 vitamini. Sinameki,Biberiye,ısırgan otu keten tohumu bağırsakları iyi çalıştıran otlar arasında.Keten tohumu Meme kanseri yapmaz.Keten tohumunda bulunan Lignon gurubu bitkisel östrojenler olsa olsa sizi meme kanserinden korur.


KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR - Keten tohumu kullanımı farklı şekillerde olabilir.Tohum çiğnenerek de yenilebilir. Ama sert olması sebebiyle yeterince öğütülemeyebilir ve sindirilmeden vücuttan atılabilir. Öğütülmüş keten tohumu toz haline getirilerek suyla alınılabilir. Sindirim açısından böyle alınması daha iyidir. Öğütülmüş keten tohumu Bal yoğurt, salatalara yada fırında yapılan hamur işlerine karıştırılarak da tüketilebilir. Çay olarak -Öğütülmüş 1 çay kaşığı keten tohumu 1 bardak sıcak suda demlenir, süzüldükten sonra içilir. Keten tohumu kapsülü Eczanelerde Flaxseed oil (Keten tohumu yağı) adıyla da satılmaktadır.


Şifa olması niyetiyle ifrata kaçmadan kullanılması önemle bildirilir.Keten tohumunun yararlarını tek tek gözden geçirdiğimizde , Mide Bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir,Bağırsakları yumuşatır,Kabızlığa iyi gelir,Kemikleri güçlendirir,özellikle menepoz döneminde yararlı, Bağırsak sistemini güçlendirir,Menepoza bağlı şikayetleri hafifletir Kalp-Damar hastalıklarından korur,Kolestrol seviyesini dengeler, Yüksek tansiyonu düşürür Romatizmal hastalıkları önler, Sinir sistemini güçlendirir, Hafızayı güçlendirir, Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır, Nasırlarda kompres olarak kullanılır.Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar, Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir,Öksürüğü giderir, Ağız boşluğu Boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır, Lifleri sayesinde özellikle dokumacılıkta kullanılır.Ve son olarak Keten tohumu Omega 3 Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri - yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif - Protein - Lignanlar (Kansere karşı maddeler) Vitaminler,Mineraller ve Amino Asitler üreten değerli bir bitkidir.