24 Temmuz 2010 Cumartesi

Amerikalı Ressam ve Desinatör - Norman Rockwell (1894-1978)

3 Şubat 1894 de Newyork ta dünyaya gelen Norman Percevel Rockwell resme merakını ve yeteneğini erken yaşlarda kanıtlayarak daha 16 yaşında ilk siparişini aldı. Özellikle Amerikan gündelik hayatına dayalı, sevimli sıcak ve mizahi resimleri ile 40 yılı aşkın süre The Saturday Evening Post Dergisinin kapaklarını hazırlayarak Amerikan Popüler kültürüne damgasını vurdu.


Daha erginliğe erişmeden Amerikan İzciler Birliğinin yayın organı Boy's Life Dergisinin sanat yönetmeni oldu. 21 yaşında Ailesiyle New Rochelle Newyork a taşındı. Burada Karikatürist Clyde Forsythe ile stüdyo kurarak Life, Literory Digest ve Country Gentlemen gibi Dergilere ilüstrasyonlar yaptı. 1916 yılında 22 yaşındayken The Saturday Evenıng Post'a ilk kapağını sattı. Aynı yıl İrene O' Connor ile ilk evliliğini yaptı. 1930 da boşandılar.


Daha sonra MaryBorstow ile evlenen Rockwell bu evliliğinde 3 çocuk babası oldu. Aile 1939 da sanatında kırsal kesim hayatının konuları yoğunlaştığı Arlıngton Vermont a taşındı. 1953 te Stockbridge Massachusette taşındılar. Ve 5 yıl sonra esi burada öldü. Norman Rockwell 1961 yılında emekli bir öğretmen olan Molly Punderson ile evlendi.


Sanat Hayatı - Norman Rockwell sanat hayatı boyunca 4000 civarında eser veren çok üretken bir ressamdı.Eserlerinin bir kısmı yangın gibi sebeplerle kaybolmuşsa da çoğu çeşitli koleksiyonlarda bulunmaktadır. Rockwell in eserleri yaşamı boyunca sanat Eleştirmenlerince ciddiye lınmamış fazla pop bulunmuştur.Lolitanın meşhuır yazarı Vladimir Nobokov Rockwelin olağanüstü tekniğinin banal, bir işe koşulduğunu söyler ve Pnin isimli kitabında (Dali aslında Norman Rockwell in bebekliğinde çingeneler tarfından kaçırılmış ikiz kardeşidir der..)


En verimli dönemini 30 lu 40 lı yıllar arasında yaşıyan Rockwell in resimlerinde Amerikan ruhu fazlasıyla belirgin,Başkan Roosvelt'in kongrede yaptığı konuşmadan etkilenerek 1943 yılında Saturday Evenıng Post gazetesine çizdiği resimlerden oluşan sergi Hazine Bakanlığının sponsorluğunda bütün Amerikayı dolaşarak savaş harcamalarına katkı için 130 milyon dolarlık savaş senetleri satılmasını sağlamıştır.


Rockwell Birinci Dünya savaşındada Donanmaya katılmaya çalışmış ama çok zayıf olduğuniçin reddedilmiş, Reddedildiği günün gecesi kilo almak için muz, donut yiyip tekrar baş vurmuş,Ama cephe gerisinde Askeri ressam olarak görevlendirilmiş.


Ressam Norman Rockwell in 24 yıl önce çalınan (Russian Schoolroom) adlı tablosu Amerikalı ünlü yönetmen Steven Spielberg in kolleksiyonunda bulundu. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu tarafından yapılan açıklamada Spielberg in Rockwell in 1973 yılında St.Louis Sanat galerisinden çalınan tabloyu 1989 yılında yetkili bir satıcıdan yasal yollardan edindiği belirtildi. FBI in Sanat suçları Bürosunun yaptığı inceleme sonucunda Spielberg teki tablonun orjinal olduğu anlaşıldı. Spielberg in tabloyu alış sürecinde herhangibir yasa dışı yola başvurmadığını açıklayan FBI Yetkililerle tam işbirliği yapan ünlü yönetmenin yasal hak sahipleri belirlene kadar tabloyu elinde bulundurmaya devam edeceğini kaydetti.