17 Ekim 2013 Perşembe

Franklin D. Roosevelt - (1882-1945)

Franklin D. Roosevelt  30 Ocak 1882 Tarihinde Hyde Park, Newyork'ta doğdu.Babası James Annesi Sara Delano Roosevelt'tir.Ailesi ve özel öğretmenler tarafından hemen hemen bütün biçimlendirici eğitimi ona sağladılar. İlk önce Groton (1896 - 1900) Massachusetts prestijli hazırlık okuluna katıldı. 3 yıl sonra (1900 -1903) yılında Harvard Tarih alanında lisans derecesi aldı. Roosevelt daha sonra Newyork Colombia Üniversitesinde  Hukuk okudu. ve 1907 yılında Baro sınavını kazandi. bir netice almadan okulu bıraktı ve 3 yıl boyunca önemli bir New York Hukuk Bürosunda Avukatlık yaptı. 1910 yılında siyasete girdi. Demokrat olarak New York Eyalet Senatosuna seçildi.


Bu arada 1905 yılında uzaktan bir kuzeni olan Theodore Roosevelt'in yeğeni olan Anna Eleanor Roosevelt ile evlendi. Ve çocukları Anna (1906) James (1907) Elliot  (1910) Franklin Jr. (1914) ve John (1916) doğdular.Roosevelt 1912 yılında Eyallet Senatosuna seçildi. ve Demokratik ulusal kongre destekli Woodrow Wilson'un desteğini edindi. Verdiği destek için bir ödül olarak Wilson ona 1913 yılında Deniz Kuvvetleri Sekreter yardımcısı olarak 1920 yılına kadar süren bir pozisyona atandı.


1920 yılında ABD Başkan yardımcılığına adaylığını koydu ama seçimi kazanamadı.1921yılında Franklin D. Roosevelt o dönemde çok büyük salgın halinde olan çocuk felcine yakalandı. Hastalığı yenmesine karşılık bacaklarına gelen felç yüzünden yaşamının geri kalan bölümünde birdaha yürüyemedi. ABD Tarihinde engelli olan tek Başkandır. Tekerlekli sandalyesiz bir yerden bir yere gidemiyordu ama,ayağa kalkması ve ayakta durup konuşma yapması mümkün oluyordu. 1928 yılında Newyork Eyaletine Vali seçilmeyi başardı. 4 yıl Valilik yaptıktan sonra 1932 seçimlerinde ABD nin 32.nci Başkanı olarak seçildi.


Roosevelt çok zor bir dönemde Başkanlığa gelmişti. Roosevelt işbaşına geldiğinde ABD 1929 dan beri Büyük buhran adı verilen tarihin en büyük ekonomik çöküntüsünü yaşamaktaydı. Nufusun % 25 i işsizdi. 2 milyon Amerikalı evsiz barksız kalmıştı. Roosevelt  yeni düzen (New Deal) adıyla anılan çok yönlü bir yeniden yapılanma programı geliştirdi ve ABD Ekonomisi zamanla tekrar rayına oturup hızla büyümeye başladı.


1939 yılında II.Dünya Savaşı patlak verdiğinde Rooseveltin Başkanlığındaki ABD önce tarafsız kaldı. Ancak Japonyanın Büyük okyanusta ABD ye ait olan Pearl Harbor limanına saldırmasıyla ABD birden kendini II. Dünya savaşının içinde buldu. Franklin D. Roosevelt savaşın hemen hemen tamamında ABD nin Başkanı olarak görev yaptı.Müttefik Devletlere Almanya-İtalya ve Japonyaya karşı liderlik etti. 1945 te savaşın son yılında Müttefiklerin üstünlük sağlamaya başladığı bir dönemde aniden hastalanarak görevi başında öldü.Yerini o zamanki Başkan yardımcısı olan Harry S. Truman aldı.


Franklin D. Roosevelt halen ABD halkının gelmiş geçmiş Başkanlar içinde en çok sevdiği dört Başkandan biridir. ABD halkı tarafından kısaca isminin baş harflerinden olan FDR şeklinde anılır. Başkanlığa dört kez seçilmiştir. ABD Tarihinde Roosevelt'in dışında iki kezden fazla seçilmiş olan hiçbir Başkan yoktur.Daha sonraları ABD Yasaları değiştirildiği için yürürlükteki yasalara göre bundan sonra da hiçbir Başkanın iki kezden fazla seçilmesi mümkün değildir.

Hiç yorum yok: