11 Mayıs 2008 Pazar

Dünyada Ve Bizde Anneler Günü

Amerika nın Philadelphia eyaletinde 9 Mayıs 1908 günü Jarvis isimli bir kızın Annesi öldü.Anne
sini çok seven Jarvisin üzüntüsü aylarca sürdü.Hayatta kimsesi kalmayan Jarvis ölüm olayına bir türlü alışamadı.Yaşama küstü.Canlılığını,yaşama sevincini yitirdi. Yemedi içmedi, bir ara ölmeyi de düşündü.Jarvisin bu durumunu yakından izleyen komşusu, Jarvisle arkadaş oldu. Birgün yaşlı komşu söyleşi sırasında Jarvise ( İnsanlar doğar,yaşar ve ölür,bu doğa kanunudur) der.Bu iki cümle Jarvisi çok etkiler.Ölümünde doğmak,yaşamak gibi bir doğa olayı olduğunu düşünür.Ancak bu doğruyu kabul etmesi,Jarvisin annesine olan sevgisini azaltmaz.



Aradan geçen süre içinde ölüm sözcüğünün soğukluğu geçer.Yerine Anne sevgisinin sıcaklığı gelir. Artık Jarvis Annesini gözyaşlarıyla değil, severek anmaya başlar.Acıları azalır.İçinde arı duru bir sevgi oluşur.Aradan bir yıl geçer,bu süre içinde Jarvis hemen hergün Annesinin mezarına çiçekler götürür.Jarvisin Annesinin ölüm yıl dönümünde bütün arkadaşları eve gelir.O gün Jarvis Arkadaşlarına geçen biryıl içinde çektiğim acılar bana şunu öğretti ( Dünyada Anne sevgisinin yerini dolduracak hiçbir sevgi yoktur.Yılın bir gününü Annelere ayıralım, o günü Annelerimizle ilgili anılarla dolduralım,böylece Annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim) der.Arkadaşları Jarvisin önerisini çok beğenirler.Birlikte hemen kentin Belediye Başkanına giderler,Başkan onları dinler,öneriyi içtenlikle benimser.



Daha sonra bu öneri Gazetelere,Yazarlara anlatılır.Jarvis ve Arkadaşlarının çalışmaları kısa sürede sonuç verir.ve Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler günü olarak kutlanmasını kararlaştırır.Dünyada Anneler günü ilk kez 19o8 yılında kutlandı.Daha sonra bütün uygar ülkelerde kutlanmaya başlandı. Ülkemizde ise 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci pazar gününde Anneler günü kutlanmakta. Türkiye,Danimarka,Finlandiya,İtalya,Avusturalya, ve Belçikada da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngilterede ve diğer birçok ülkede Anneler günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.



Anneler gününde Annemize bir demet kırçiçeği armağan ederek,bir güzel sözcükle yanağından
öperek onu çok mutlu ederiz.Gelin şimdi Annelerimize söylenen güzel sözlere bir göz atalım.

Anne sevgisi bütün sevgilerin kaynağıdır.
Ana evin direğidir.
Anaya borç tükenmez.
En değerli armağan sevgidir,Annenize sevginizi veriniz.
En çabuk olan dua, Annenin duasıdır.
Ağlarsa Anam ağlar, gerisi yalan ağlar.
Ana gibi yar, Vatan gibi diyar olmaz.
Cennet Anaların ayağı altındadır.
Dünyada Her güzel şey (Annenin) eseridir. Kemal Atatürk



Sevgili Dostlar Benim için Anneler günü hergün, hersaat,herdakika ve kısaca herandır.Anneler
günü sadece bir günlük bir hediye trafiği,sevgi gösterisi olmamalıdır.Amerika karar verdi Mayısın ,ikinci haftası Analar günü diye anmak bence bu kutsal varlıklara yapılacak en büyük haksızlık olur.Bizi karnında 9 ay taşıyıp büyüten ,doğuran,bakan bu sevimli Allahın kutsal varlıklarını hergün sevelim.Hergün sayalım. Rahmetli Anam bugün gözüm biraz yaşlı ama seni rahmetle anıp,kalbimdeki sevgilerimi kucak dolusu sana sunuyorum.Kabrinde rahat uyu ve bilki sevgin ve hasretin de dahil Bizler o sonsuz Aleme göçüp,sizin yanınıza gelene kadar sürecektir.


Hiç yorum yok: