3 Eylül 2008 Çarşamba

Türk Sinema Oyuncusu,Yönetmeni ve Sultanı Türkan Şoray

Sevgili Dereden Tepeden köşemin kıymetli Dostları,değişik mevzularda köşemde sizlere birşeyler verebilmek için yazıyorum.Yazar değilim,Yazmayı seviyorum.Karikatürden başlayıp sinemaya kadar bir çok mevzularda yazılar yazdım.Ama Sinemanın Bir Sultanı varki onu yazmazsam çok büyük bir haksızlık etmiş olurum.Eşimin de Okul Arkadaşı olan Türkan Şoray kimdir ? işte size onun Biografisi.
28 Haziran 1945 te DDY Memur olan Halit Şoray ve ev Hanımı Meliha Şoray ın kızı olarak İstanbul da dünyaya geldi. Ekonomik açıdan sıkıntılar yaşıyan bir Ailesi olan Şoray, öğrenimine Rami Taş Mektebinde başladı.Sürekli olarak Mahalle değiştirdiklerinden ,farklı okullara devam etmek zorunda kalan Şoray,ilköğrenimini 1956 da Feriköy İlkokulunda tamamladı.




Şorayın Babası bir süre sonra işini bırakıp polis Memuru oldu.Annesi ise bir lastik Fabrikasında çalışmaya başladı.Zorlu yaşam koşulları sebebiyle,Şoray küçük yaşta evin işleriyle ilgilenmek zorunda kalmıştı. 1954 te kız kardeşi Nazan Şoray dünyaya geldikten sonra Anne Babası arasındaki geçimsizlik üst noktalara ulaşmıştı. ve çift boşanma kararı aldı. kız kardeşiyle birlikte Annesinde kalan Şoray,liseye devam ediyordu. Boşanma sonrası Karagümrükteki Sarmaşık sokağa taşınan Aileyi yine zorlu günler bekliyordu.Ancak Şorayın ev sahiplerinin kızı Emel Yıldızla tanışması hayatının dönüm noktalarından biri olacaktı.Yıldız sayesinde yeşilçama adım atan Şorayı o dönem nişan Hoper in Asistanı olan ürker İnanoğlu keşfedecekti.Köyde Bir Kız Sevdim filmindeki rol için önceden Emel Yıldızla anlaşılmasına rağmen Şoraya şans verildi.Annesi Meliha Şoray kızının Aktrist olmasını istemediği halde maddi sıkıntıları yüzünden çalışmasına onay vermişti.İlk filmi için kamera önüne geçen Şorayı,sinemada uzun soluklu bir kariyer dönemi bekliyordu.



O dönemde henüz 15 yaşında olan ve Şadi Çadırcı ile nışanlı olan Şoray,ilk filminden sonra yeni teklifler almaya başlamıştı. Bir süre sonra Çadırcıdan ayrılıp İnanoğlu ile nışanlanan oyuncu,Aşk Rüzgarı ve Utanmaz Adam filimlerinden sonra Basının da dikkatini çekmeye başladı.ve dönemin ün yapmış haftalık popüler dergilerinden (Sinema)için Kapakkızı seçildi.Şorayın 15 Mart 1961 de basılan dergiyle artık yüzü tanınmaya başlamıştı.Sinema Dergisinin ardından Artist,Büyük Gazete,ve Ses gibi yayınlarda da görüldü. Eylül 1962 de bir film setinde tanıştığı Rüçhan Adlı nın Şorayın hayatında önemli bir rolü olacaktı.Zira baba sevgisini kendisinden 23 yaş büyük olan Adlı da bulan Şoray,bu ilişkisini yirmi yıl gibi uzun bir süre sürdürecektir. Rüçhan Adlının evli olması nedeniyle Magazin Basınında haklarında birçok şey yazılıp çizilen çift,tüm olumsuzluklara rağmen birlikte olmayı seçmişlerdir.



Şorayın Sultan olarak anılmasında ve Şoray kanunları olarak nitelendirilen kuralların oluşumunda Rüçhan Adlı nın büyük rolü vardı.Zira Adlı Şorayın her filmde rol almasını istemiyor.Dekolte giyinmesine Fimlerdeki ağır çalışma koşullarına ve öpüşmesine karşı çıkıyordu.Adlı oyuncuya bazı kısıtlamalar getiriyordu ve ona Sultanım diye hitab ediyordu.Bu hitab biçimi daha sonra dönemin ünlü yayınlarında haber oldu ve Şoray Sultan lakabıyla anılmaya başladı.Şoray Otobüs Yolcularından sonra Aktris olarak kendini iyice yetiştirmiş olduğu görülen Acı Hayatta rol aldı.Sinema Yazarları tarafından yılın filmi seçilen Acı Hayat Şoraya 1964 te I.Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırdı.Şoray Filmografisi için oldukça önemli olan bu filmdeki rolüyle Sinema Eleştirmenleri ve Senaristlerden büyük övgüler aldı.



Şoray sayesinde Ailesinin maddi durumu da düzelmiş,üst üste çektiği filimlerle oyunculukta kendine sağlam bir yer edinmeye başlamıştı. Dönemin Ünlü Yapımcıları ve Film Şirketi Sahipleri Murat Köseoğlu (Acar Film) Osman Seden (Kemal Film) Nevzat Pesen (Pesen Film) Şorayı filimlerinde oynatabilmek için birbirleriyle yarışıyordu. Oyuncu 60 lı yıllarda çok kısa bir sürede damgasını vurmuş,1965 te Fatma Girik ,Hülya Koçyiğit,Filiz Akınla birlikte Türk Sinemasının en iyi 4 kadın oyuncusundan biri olmuştu.Aynı yıl rol aldığı Sürtük adlı film,Türk Sinema Tarihi açısından önemliydi,Zira inanılmaz bir seyirci rakamına ulaşmış,Şorayı büyük bir yıldız yapmış ve Gazino filmleri dönemini başlatmıştı.Ancak 1966 dan sonra yapımcıların para makinası olarak gördüğü Şoray ,ardı ardına benzer konulu filmler çekmeye başlamıştı ve Sinemalarda sadece Şoray filmleri gösteriliyordu.Bu durum oyuncunun filmlerine gösterilen ilgiden kaynaklanıyordu. Ancak Sinema izleyicisinde bir süre sonra bıkkınlık yaratmaya başlamıştı.



70 lerin başında yine zirvede görülen Şoray 1972 yılıyla birlikte mesleki yaşamında yeni bir döneme başladı.Zira film sayısını ciddi anlamda azaltma kararı almıştı.Aynı yıl çektiği Cemo ve Dönüş filmleriyle başarı kazanan Şoray için Dönüş filmi ayrı bir önem taşıyordu.Çünki oyuncunun ilk yönetmenlik deneyimiydi.Tepkilerle karşılaşsada o dönemde hapiste olan Yılmaz Güneyden Rejisörlüğü için kutlama mesajı alan Şorayın kendine güveni arttı. Film yılın en büyük hasılat getiren yapımı olmasının dışında 1973 yılında Moskova Film Festivalinde özel bir ödül aldı.İkinci Yönetmenlik denemesi olan Azap için 1973 te kamera arkasına geçen Şoray ilki kadar başarılı olamadı. 70 li yıllarda ortaya çıkan porno film furyasının yanında muhtıra nedeniyle de Şoray bu süre içinde çok az yapımda yer aldı. Bunlardan biride Atıf Yılmazın Yönetmenliğinde büyük ses getiren Başrollerini Kadir İnanırla paylaştıkları Selvi Boylum Al Yazmalım dı.




80 ler Şorayın hem özel hayatında hemde Sinemada kariyerinde önemli değişiklillerin gerçekleştiği yıllar oldu.Zira oyuncu 1983 te Rüçhan Adlıyla 20 yıl süren ilişkisini sona erdirdikten sonra,Şoray kanunlarının pek hükmü kalmamıştı.Kendisi gibi oyuncu olan Cihan Ünal la yine 1983 te dünyaevine giren Şoray 1 yıl sonra Annesi hayata gözlerini yumdu.1985 yılında kızı Yağmur Ünal dünyaya geldikten sonra Şoray film çalışmalarına bir süre ara verdi.ve 1987 de Hayallerim Aşkım ve Sen de başrolde oynadı.Aynı yıl Ünaldan boşanan Şoray ,Rumuz Goncagül,Gramofon Avrat,Soğukta ve Yağmur Çiseliyordu gibi başarılı filmlerde rol aldı.1993 te Aziz Nesinin aynı adlı Romanından beyazperdeye uyarlanan Tatlı Betüş isimli Tv.dizisinde kamera önüne geçtikten sonra ona Altın Portakalda ikinci kez en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandıracak olan Bir Aşk Uğruna 1994 te vizyondaydı.



Aynı yıl babasını,bir yıl sonrada büyük aşkı Rüçhan Adlıyı kaybeden Sultan Yerçekimi Aşklar, Nihavend Mucize gibi yapımlardan sonra Türk Televizyon tarihinde çok önemli bir yere sahip olan İkinci Bahar da Hanım rolünü canlandırdı.2001 de Tv. izleyicisiyle Haluk Bilginer le Başrolleri paylaştıkları Tatlı Hayat ile yeniden buluşan Şoray 1997 den sonra ilk kez uzun bir metrajlı bir filmle kamera önüne geçecekti.Gönderilmemiş Mektuplar.Şoray Mürüvvetsiz Mürüvvet,ve Cemile isimli Tv. dizilerinden sonra son olarak 2006 da Uğur Yücelin Yönetmenliğini yaptığı Hayatımın Kadınısın isimli filmle izleyicisiyle buluşmuştur.


Hiç yorum yok: