Dreyfus Davası 1894-1906 yıları arasında Fransız kamu oyunun ikiye bölünmesine neden olan,Hukuka aykırı siyasal bir davadır. ( Aynen bizdeki gibi ) Fransız Gizli Haber alma servisinin, çift taraflı Ajan olarak çalışan bir bayanın, Paristeki Alman Askeri Ateşesinin kağıt sepetinde yaptığı öne sürülen bir araştırmada, (Fransız Milli Savunmasına ait gizli belgelerle imzasız bir mektup bulunduğunu) açıklamasıyla başlamıştır.
Bir Fransız Binbaşı konuyu araştırmakla görevlendirilmiş ve emrine elyazısı uzmanı iki kişi görevlendirilmiştir. Bu uzmanlar mektuptaki elyazısının Dreyfusun el ürünü olduğuna dair rapor vermişlerdir. Bu imzasız kağıttaki yazının elyazısına benzerliği iddiasıyla Fransız Ordusunda Subay olan Yüzbaşı Dreyfus casuslukla ve vatana ihanetle suçlandı.1894 te Dreyfusun rütbesi söküldü ve cezaevine kondu.Genelkurmay Askeri Mahkemesinde yargılanan Dreyfus kendisine gösterilmeyen belgelere dayanılarak ömürboyu hapisle cezalandırdı ve bir adaya sürgüne gönderildi.
Ünlü Fransız yazar Emile Zola 1898 yılında Fransız Cumhurbaşkanına hitaben (Suçluyorum) başlığıyla yazdığı mektubu L'Aurore adlı gazetede yayımladı. Zola kamuoyuna açık bu mektubunda Dreyfusu kanıt olmaksızın mahküm ettiği için Genelkurmay Askeri Mahkemesini ağır bir dille suçluyordu. Kamuoyunun baskıcı sonucu Dreyfusu suçlayan belge yeniden teşkil edilen Bilirkişi Heyetine gönderildi. ve Dreyfus davasının esasını oluşturan,imzasız belgenin sahte olduğu ispatlandı.Bu sahte belgeyi düzenliyen Albay dayanamayıp intihar etti. Yargıtay davanın yeniden bakılmasına karar verdi.
1899 da Dreyfus Harp Divanınca yeniden yargılandı. Bu kez hafifletici sebeplerle ömür boyu hapis cezası 10 yıl hapse çevrildi. Kamuoyu baskısıyla kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak hala suçlu sayılıyordu.Fransa Devleti Dreyfusa af önerdi. Dreyfus kabul etmedi. Mahkemede aklanmak istediğini söyledi. Aydınların baskısı devam etti. 1904 te Dreyfus davasının yeniden bakılması kararlaştırıldı. ve 1906 da Fransız yargıtayı tarafından Dreyfusu Mahküm eden ilk karar iptal edildi, Dreyfus aklandı. Bütün hakları iade edildi,yeniden orduya alınarak ( Legion D'honneur ) nışanı ile ödüllendirildi. Bu davaya bakan ve Dreyfusu haksız yere mahküm eden Mahkeme heyeti, sahte belgeyi düzenleyenler Taraflı bilirkişiler ve bilerek doğruyu söylemeyenler bütün dünyada lanetlendi.
Türk Yargısının ibret alacağı büyük bir dava (DREYFUS DAVASI )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder