Cadılar Bayramı bazı belli başlı Batı Dünyası ülkelerindede kutlanır. Amerika da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı Amerikan kültürünün etkisiyle diğer batılı ülkelerdede yaygınlaşmaktadır. Popülaritesi Türkiye gibi ülkeleri de yukarıda anlattığım gibi şeker bayramında buna benzer aktiviteler kullanılır.Cadılar Bayramının sembolü gülen bir Balkabağıdır. Bunun içinde bir Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat gösterilmeye çalışılır.
Bayramda en yaygın olarak tüketilen şekerleme elma şekeridir. Bundan farklı olarak tüm şekerlemelerde kullanılır. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezer ve şeker toplar. genellikle katolik hristiyanlar Cadılar Bayramını kutlamazlar ve yanlış bulurlar.Cadılar Bayramı geleneği Amerika kıtasına 1840 yıllarında büyük açlık sonucu gelen İrlandalılar tarafından getirildi. Cadılar Bayramının sembolü olan oyulmuş balkabakları Orjinal ismi (Jack-o-lantern) da İrlanda geleneklerini yansıtmaktadır.
Hikayeye göre Jack ismindeki kötü ün yapmış bir adam şeytanı bir ağaca tırmanırken hapsetmeyi başarmıştır. Daha sonra ağacın gövdesinde bir haç işareti çizmiştir ve şeytanın buradan kurtulmasını engellemiştir. Jack şeytanla bir anlaşma yapmıştır.Anlaşmaya göre eğer şeytan onun aklını birdaha çelmeye çalışmazsa ağaçtan inmesine izin verecekti. Ancak Jack öldükten sonra hikayeye göre cennete gitmesine izin verilmedi. Çünkü kötü işler yapmıştı. Ancak Cehennemede kabul edilmedi. Çünkü şeytanı oyuna getirmişti.Arada kalan Jack şeytanın verdiği kor ateş ile yolunu bulmaya çalıştı. Kor içi boş olan bir şalgamın içine konmuştu. Böylece daha uzun süre yanacaktı.
Romalılar ise Keltlerin geleneğini kendilerinin gibi kabul edip,geleneklerde değişiklik yaptılar.Roma meyve ve ağaç tanrıçası Pomona'yı onurlandırmayı tercih ettiler. Sembolü elma olduğu için kovadan ağızla elma yakalamaya çalışma oyunu eklediler.Cadılar Bayramının kökeni aslen Samhain olarak bilinen kelt festivalidir. Bu festival hasat mevsiminin bitişini kutlamak için yapılır. Ve ölüm tanrısı Samhain şereflendirilirdi. İnançlara göre 31 Ekim gecesinde yani tüm Azizler Arifesinde periler (cinin dişisi) bulundukları yerden çıkarlardı. Perilerin dışarıya çıkmasıyla birlikte ölümlü canlılarda ruhlar alemiyle olabilecek en yakın noktaya gelirdi.
Ruhların arasında kötü amaçlı olanlarında varlığı, Keltlerin kendilerini korumaya ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu amaçlada cin ve şeytan kılığına girip çeşitli yerlerini hayvan derisi yada başı geçirirlerdi. Oldukça sesli bir şekilde , Kelt Rahipleri tarafından Meşe Ağaçlarından meydana getirilen kutsal bir alana hepbirlikte gidilirdi. Bu sayede ruhlar arasında insan bedenine girmek isteyenler uzaklaştırıldı. Birinci Asırda Romalılar Kelt topraklarını işgal ettiler ve bu geleneği yasakladılar.Ancak Halk benimsediği geleneği bırakmadı. ve gelenek Cadılar Bayramı Halloween olarak Hristiyanlığa da geçti.
Yüzyıllar boyunca süren bu gelenekten kurtulmak isteyen Vatikan MS.600 Lü yıllarda Papa I. Gregori tarafından gönderilen bir heyetle Keltlerin bu geleneklerine son vermek için çaba sarfettiler.Yaklaşık üçyüz yıllık bir değişim hareketinin ardından Klise Samhain (Aslında bir çeşit şeytan olduğuna inanılır) Kutlamalarını kaldırıp 1 Kasım da kutlanmak üzere Azizler gününü ilan etti. Hristiyan dinine ait motiflerin ve inançların yer aldığı Azizler gününün ertesi günü olan 2 Kasımda da tüm ruhlar günü olarak ilan edildi.Dönemin dar bakış açılı Vatikan Keltlerin kutlamasını yok etmek isterken aslında Samhain kutlamalarının Cadılar Bayramına dönüşmesine neden olmuş, hatta bunuda Hristiyanlığa mal etmiş oldu.
Ve 19. yüzyılda bilindiği gibi İskoçya ve İrlanda dan ABD. ye göç eden topluluklar beraberlerinde de getirerek,(Pagan Ruhlar Festivalini) diriltiler ve Cadılar Bayramı olarak yaşamaya başladılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder