27 Temmuz 2013 Cumartesi

Japon Gelenek ve Görenekleri

Bir Japon'un sizi evine davet etmesi çok büyük bir olaydır. Genellikle bizdeki gibi misafircilik yoktur. Görüşmek isteyen Aileler dışarıda bir Restoranda görüşür.Nadiren bir Japonun evine davet edildiyseniz bu sizin için büyük bir onurdur. Ama sakın ayakkabınızla içeri girmeye kalkmayınız,Bu hareketinizle bir çuval inciri berbat edersiniz. Japonyada eve kimse ayakkabıyla giremez, zaten kapıdan girince önünüzde çin seddi gibi bir terlik ordusu ile karşılaşırsınız. Evsahibi size çay ikram ettiyse, bu artık gitme vaktinizin geldiğini gösterir. Çayı içip hemen kalkmanız lazımdır.


Genellikle genç kızlar evlenir evlenmez işi bırakır evinin hanımı olur. Yalnızca evin erkeğinin kazancı ailenin geçimi için yeterlidir. Hanımlar çocukları ve ev işleriyle ilgilenir.Ailenin bütün parası hanımdadır,tüm harcamaları hanımlar yapar. Restoranlarda bile hanımlar ücreti öder. Hanımlar arta kalan zamanlarda spor yapar,Arkadaşları ile dışarda buluşur. Mağaza gezer, gündüz saatlerinde Cafelerde,Restoranlarda 65-70 yaşın altında erkek görmek imkansızdır. Çünki erkekler gündüz saatlerinde iştedir. Japonyada kimse kimseye karışmaz, isterseniz en olmadık bir kıyafeti giyin ve ortada dolaşın yalnızca çaktırmadan bir kere bakarlar ve kafalarını çevirirler gözünü dikip bakmak çok ayıptır.


Bu nedenle Trenlerde uyumasalar bile herkes gözünü kapatır.uyuyor gibi davranır. En kalabalık Trende bile kimse sizi rahatsız etmez. Hırsızlık olayı yoktur. Bir  Hanım gece geç saatte bile yalnız başına dolaşabilir. İçki içmeye veya yemek yemeğe bir yere gidebilir. Kimse rahatsız etmez. Bisikletinizi bıraktığınız yerde Akşama kadar kimse ellemeden aynı yerde durur. Japonlar rüzgar sörfü yapanlar hariç denize girmeyi fazla sevmez ama kaplıcalar onlar için en büyük zevk kaynağıdır. Volkanik dağlar çok olduğu için hemen hemen heryerde kaplıcalar vardır. Japonlar yalnız duş almaz her gece evde bizdekilerden daha derin olan özel küvetleri su ile doldurulur ve bütün Aile tek tek bu suya girip keyif yapar.


Kışın bizdeki gibi evlerde bütün odalar ısıtılmaz,evler küçük olduğu ve fazla pahalı olmadığı halde bunu israf sayarlar. Yalnız oturdukları odayı ısıtırlar. İşyeri evin erkeği ve Aile için herşeydir. Hanımlar erkeğinin en verimli şekilde çalışabilmesi için ellerinden geleni yapar. Erkeğin işten geç gelmesi hiçbir zaman problem yapılmaz.Karı koca arasındaki en büyük kavga belki kapıyı biraz kuvvetli kapamak şeklinde olur.sözle kavga yoktur. Toplum hayatında sözden ziyade bakışlarla kızgınlık anlatılır. Evde de işyerinde de bu böyledir. Fazla konuşulmaz ama hareket ve bakışlar herşeyi ifade eder. İş yerinde, bir toplantıda konuşanlar genellikle gençlerdir.Yüksek rütbeliler yalnızca dinler ve sonunda karar verir.


Torpil diye birşey yoktur. Tokalaşma,Sarılma,Öpüşme,yoktur. Hafifçe eğilerek selam verilir. El teması yoktur,bir çocuğun bile başını severseniz size çok kızar,bu onu aşağılamak demektir. Kadınlar maddi olarak çok kuvvetli oldukları halde eşlerine karşı çok saygılıdır. Kadının ve Erkeğin Arkadaşları farklı olabilir,Bizdeki gibi karı koca beraber toplantılara gidecek diye bir olay yoktur.Çünkü birinin sevip diğerinin sevmediği bir insanla,ikisinin de görüşmesine neden yoktur.


Eşler arasında hürriyet oldukça fazladır. Evin kadını gece arkadaşları ile buluşmaya eşi olmadan gidip istediği saatte dönebilir. Japonyada saygı herşeydir. Evde,İşte,toplumda herkes birbirine saygılıdır.Ülkesine saygılıdır. Grup pisikolojisi ile yaşarlar,bu yüzden hiç yalnız değillerdir.

Hiç yorum yok: