15 Temmuz 2013 Pazartesi

Yılanlı Sütun

Yılanlı Sütun (Burmalı Sütun) İstanbulun Sultanahmet semtinde yeralan Hipodromdan (Atmeydanı) kalan en eski eserlerden birisidir. Yılanlı Sütun M.Ö 479 da Pers Ordusu karşısında birleşen Yunan şehirlerinin kazandığı zafer anısına yapılmış ve Delfi'deki Apollo Mabedine dikilmişti. Eser İstanbul a İmparator Konstantin tarafından 324 yılında getirilmiştir. Şehri Böceklere ve sürüngenlere karşı korumak için büyülü güçlere sahip olduğuna inanılırdı.


Çan biçimli bir kaidenin üzerinde yeralan sütun birbirine dolanmış 3 yılandan meydana gelmekte ve yılanların kafaları sütunun üzerine yerleştirilen altın kazanın saçayağı halini almaktaydı.Kazanda hiç söndürülmeyen bir ateş yanmaktaydı. Sütun 6,5  m.yüksekliğindeydi, ve 29 burmadan oluşuyordu.


Yüksekliği kazanla beraber 8. m.buluyordu. Altın saç ayak M.Ö.357-346 Yılları arasında savaş masraflarını karşılamak için eritilmiştir ve günümüze sütunun 5 metrelik bölümü ulaşmıştır.Yılanların nasıl sütundan koptuğuna dair çeşitli rivayetler vardır. Evliya Çelebiye göre (Yılanlı Sütun) İstanbuldaki 17 tılsımlı burma direktir.


Bu sütunun tılsımı ile şehre yılan gibi hayvanlar girmemektedir. Bu direk 3 başlı Ejderha suretini  gösterip başının birisini bir yeniçeri kılıç ile bir vuruşta kırmıştır. O tarihte kısmen tılsımı bozulmuş olup,İstanbul
içine yılan,çiyan ve akrep gibi hayvanlar yayılmışlardır. Kayıp olan kafaların bir parçası 1848 yılında bulunarak İstanbul Arkeoloji Müzesine konmuştur. Başlardan diğeride British Museum'da bulunuyor.

Hiç yorum yok: