11 Mayıs 2008 Pazar

Arşivlerden Göztepe (Derlemeler)


Sevgili Dostlar,Dereden Tepenin kıymetli okurları,Epey zaman oldu.Sizlere birçok mevzular hakkında bilgiler sunmaktayım. Hem geçmişten hem gelecekten ve birçok günlük konulara değinmekteyim.Ben ileri yaşta zamana karşı yarışan bir pirifaniyim.İstiyorum ki size yaşadıklarımı anlatırken zamanın ve mekanın da resimle ispatını yapmaktır. Göztepe hakkında yazmış olduğum ve resimlerle sunduğum yazılarıma bir ek olarak yeni birşeyler vermek arzu ve temennisiyle yazıma,sunacağım resimler hakkında bilgi vermek ve eski göztepenin çehresini sizlere göstermek arzu ve temennisindeyim.


Resim -1 de ayağında topla görülen zat göztepe fırınının eski sahibi İdrisin Akrabalarından
bizim akranımız olan ( Esas ismini hatırlıyamıyorum ) Lakabı Arnavut olan tatlı bir çocuktu.Uzun zaman akrabalarının yanında kalan bu şirin insan öbür Göztepeli sakinler gibi gaip oldular.Anlatmak istediğim yalnız bu değil, öbür yazılarımda Göztepe çayırından bahsetmiş olduğum malumunuzdur,fakat sahanın detaylı resmini arşivimi karıştırırken görüp sizlere sunuyorum.Resimde arkada görülen köşkün sokağı bugünki Kurtdereli sokaktır,ve birçok dükkanlar vardır.


Resim -2 de göztepe tren istasyonunun korkuluklarında resim çektirmişbir zat görülmektedir.Fotografın arkasını çevirip bir okuyalım.Şöyle yazıyor. Kıymetli Behiç Hayatının daima güneşli ve aydınlık geçmesini temenni ettiğim yollarında beni hatırlaması için ufak bir armağan. Bicoyu ( Ağabeyimin takma adı yani lakabı ) hiç unutmayacak olan eski bir Marin ( Bahriyeli ) Nejat Munisoğlu. Bizimde temennimiz eğer hayatta isenis aynı temennilerle sizlere sıhhat ve başarılar dileriz. Resmin arkasındaki tarih 30.10.1947 yani 61 yıl evvel,Arkadaşlığın sağlam temeller üzerinde kurulmuş,Hasetin,yalanın,Riyanın yok olduğu yıllar ve unutulmamak için resim de olsa samimi dileklerin sunulması ne güzel .


Resim-3 Deniz kenarında denizin içinde bir gurubun poz verip resim çektirmeleri, Resmin 70 - 73 yıllık olduğunu tahmin etmekteyim.Resimde tanıdığım kişilerden, öbür yazılarımda göztepe bahsinde Lakaplar mevzuunda bahsettiğim Deli Sabahat ve Ağabeyim Ahmet Behiç Rayman.Resim Dalyan dediğimiz deniz kenarında çekilmiş olup bugün yerinde yeller esmekte.



Resim - 4 Ben ve Mahalle arkadaşım bugünün klasik müzik Bestecilerinden ve aynı zamanda hoca Yalçın Tura resim tarihi Göztepe-1944 yani 64 yıllık bir maziye sahipfotograf. Fotografta ayrıca ağabeyim Behiç ve Arkadaşı Sebahattin de gözükmektedir.





Bütün bu bireylere sıhhat ve afiyetler dilekleriyle,Göztepe çayırından 2 fotograf daha
sunmaktayım.Fotograftaki şahıslardan yılmaz ismindeki şahıs (Yılmaz Cabbar) yukarıda bahsettiğim arnavut lakaplı arkadaşla,Hilal kulübünün yıldızlarındandı .Oynadığı futbolla
herkese parmak ısırtırdı.Tabi bu günki futbol anlayışı o günlere hiç uymamaktadır.Onuda Antrparantez yazıyorum.



Bu sunduğum resim de büyük ağabeyimin bugünki adı pansiyonlu ilkokul olan taşmektepte kız talebelerle çekilmiş resimde diğer 2 Ağabeyim Yılmaz ve Enis Rayman gözükmekteler.Resimde ben olmadığıma göre resmin mazisi tahminim 75 - veya 78 seneliktir.Sunacağım son
resimler ise Göztepedeki köşkümüzde çekilmiş resimlerdir.Onlarda 70 senelik fotograflar olarak mazinin derinliklerinde kaybolmuş yılların resim olarak ispatı,belleklerde tatlı bir anı olarak kalacaktır.esen kalınız.




Hiç yorum yok: