16 Aralık 2008 Salı

Dünya da İlk Uçan İnsan Hezarfen Ahmet Çelebi (1609-1640)

Hezarfen Ahmet çelebi - ( 1609 - 1640 ) Kendi geliştirdiği kanatlarla uçmayı başaran ilk insandır. 17. yüzyılda Osmanlıda yaşamış Türk Bilginidir. 1623 - 1640 yılları arasında saltanat süren Sultan IV. Murat zamanında uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında ( Bin fenli ) anlamına gelen Hezarfen olarak anıldığı bilin mektedir. ) ( Hezar farsça 1000 sayısını nitelemektedir.) İlk uçuş denemelerine 10 yy. Türk Alimlerinden İsmail Cevheriden ilham almıştır.



Cevherinin bulgularını iyice inceliyen ve öğrenen Çelebi kuşların uçuşunu inceliyerek tarihi
uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklık derecesini ölçmek için Okmeydanında deneyler yapmıştır. Ayrıca Leanordo da Vinci nin uçma konusundaki çalışmalarında kendinden çok önce bu konuda deneyler yapan İsmail Cevheriden ilham aldığı sanılmaktadır.1632 yılında lodos bir havada Galata Kulesinden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazını geçip 6000 m. ötede Üsküdarda Doğancılara inen Hezarfen Ahmet Çelebi Türk Havacılık tarihinin en kayda değer simalarından birisidir. Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebinin Seyahatnamesindeki ifadesinden ibarettir.



Bu olay Osmanlı Devletinde ve Avrupada büyük yankı buldu. Ve dönemin Padişahı IV. Murat
tarafından da beğenildi. Sarayburnundaki Sinanpaşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan
Ahmet Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, hatta Evliye Çelebiye göre bir kese altınla sevindirmiş, ancak bu derece bilgili ve becerikli birisinin tehlikeli olabileceğini düşünüp, Bu Adem pek havf edilecek bir Ademdir, her ne murad ederse elinden gelür böyle kimselerin bakaası caiz değil diyerek onu Cezaire sürgün etmiştir.



Hezarfen Ahmet Çelebinin bu denemeleri yaptığı 17 nci yüzyıl başlarında Avrupa doğayı yenmek için çeşitli deneyler yapıyordu. Ahmet Çelebi hemde başarı ile sonuçlanan bir deneyden sonra,bir kese altınla Cezayire sürgün edilmesi, yalnız kendisi için acı bir sonuç değil, Türk dünyası için de acı bir olaydır. Dünyada en büyük zafer, İnsanın doğaya karşı kazandığı zaferdir.Hezarfen Ahmet Çelebiden tam 154 yıl sonra Polonyalı bir esirin kendi yaptığı balonu ile havalanıp İstanbuldan kaçtığını görenler veya bu kaçış hikayesini Mahalle Kahvelerinde hayranlıkla birbirine anlatanlar, Gavur işi diye başını sallarken acaba kendilerinden birinin 154 yıl önce İstanbulun üstünde uçtuğunu hatırladılar mı ? Kim bilir.Hezarfen Ahmet Çelebi 1640 yılında Cezayirde ölmüştür.

Hiç yorum yok: