16 Aralık 2008 Salı

Leyla ile Mecnun

Şark Edebiyatının en önemli Mesnevi konusu olan Leyla ile Mecnun , asırlar boyunca otuzdan
ziyade Türk Şairi tarafından yeniden yazılmıştır. Ancak hiçbirisi ( Aşk imiş her ne var Alemde / İlm bir kıyl ü kal imiş ancak ) diyen Aşkın ölümsüz Şairi Hazreti Fuzulününki kadar lirik, Akıcı ve hüzünlü olmamıştır.Bu Mesnevi bütün öteki yazılanları gölgede bırakmış hatta silip atmıştır.



Mecnun, Bir Kabile Reisinin dualar ve adaklarla dünyaya gekmiş Kays adlı oğludur. Okulda bir
başka Kabile Reisinin Kızı olan Leyla ile tanışır. Bu iki genç birbirlerine aşık olurlar.Okulda başlayıp gittikçe alevlenen bu macerayı Leylanın Annesi öğrenir, Kızının bu durumuna kızan Annesi Kızı na çıkışır,ve bir daha okula göndermez. Kays Okulda Leylayı görmeyince üzüntüden çılgına döner.Başını alır çöllere gider. ve Mecnun diye anılmaya başlar. Mecnunun Babası oğlunu bu durumdan kurtarmak için Leylayı istersede Mecnun ( Deli,Çılgın ) oldu diye Leylayı vermezler. Leyla evden kaçarak Mecnunu çölde bulur. Halbuki o çölde Ahular, Ceylanlar ve Kuşlarla Arkadaşlık etmektedir.



Ve mecazi aşktan ilahi aşka yükselmiştir. Bu ebeple Leylayı tanımaz. Babası Mecnunu iyileşmesi için Kabeye götürür. Duaların kabul olduğu bu yerde Mecnun,Kendisindeki aşkını daha da
arttırması için Allahu Tealaya dua eder, ( Yarab bela-yı aşk ile kıl aşina beni Bir dem Belay-ı aşk dan etme cüda beni ) Duası neticesi aşkı daha da çoğalır ve bütün vaktini çöllerde geçirmeye
başlar. Diğer tarafta ise Leyla da aşk ızdırabı içindedir. Bir zaman sonra Ailesi Leylayı İbn-i Selam isimli zengin ve itibarlı birine verir, ancak Leyla kendisini bir perinin sevdiğini ve eğer kendisine dokunursa ikisinin de mahvolacağını söyliyerek, İbn-i Selamı vuslatından uzak tutmayı başarır. Mecnun, çölde Leylanın evlendiğini Arkadaşı Zeyd den işitince çok üzülür.



Leylaya acı bir sitem mektubu gönderir. Leyla da durumunu bir mektupla Mecnuna anlatır. Kendisini anlamadığından dolayı o da sitem eder. Bir müddet sonra Mecnunun ahı tutarak İbn-i Selam ölür. Leyla Baba evine döner. Birçokj tereddütten sonra herşeyi göze alarak Mecnunu çölde aramaya başlar. Fakat Mecnun Dünyadan elini eteğini çekmiş ilahi aşk yüzünden Leylanın maddi varlığını unutmuştur. Leyla çölde Mecnunu bulduğu halde, Mecnun onu tanımaz, Leyla onun erdiğini anlarsada yinede onsuz yaşıyamaz.Hastalanıp yataklara düşer, kısa zaman sonrada ölür. Mecnun Leylanın ölüm haberini cism ü can gerekmez canansız cihan gerekmez ) der.



Kabri kucaklıyarak ölür. Bir müddet sonra Mecnunun sadık Arkadaşı Zeyd rüyasında Cennet Bahçelerinde birbiriyle buluşmuş iki mesut sevgili görür. Bunlar kimdir diye sorunca, Derler ki, Bunlar Mecnun ile onun vefalı Sevgilisi Leyla dır, Aşk yoluna girip temiz öldükleri,Aşklarını dünya hevesleriyle kirletmedikleri için burada buluştular.

Hiç yorum yok: