27 Eylül 2010 Pazartesi

Amerika'nın Gelenek ve Görenekleri - Şükran Günü (Thanksgiving)

1620 lerde Avrupadan yerleşim için ilk kez Mayflower gemisiyle ABD ye gelen Pilgrimler ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verirler. Hindi avlamasını, Mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar. ve kızılderilileri çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır. O Günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863 te Başkan Abraham Lincoln şükran Gününün Ulusal Bayram olmasını önerir. Ancak bu öneri 1941 de kongrede karara bağlanır ve her yılın Kasım ayının son Perşembesi Şükran Günü olarak Ulusal Bayram ilan edilir.


Thanksgiving Tanrıya teşekkürleri iletmenin ve minnettarllığın bir ifadesidir. Bizde Şükran Günü olarak bilinen bu günü Amerikada ilk kez Pilgrimler kutlamıştır. Pilgrimler yeni İngiltereye (New England) Bölgesine yerleşen ilk insanlardır. Yerlisi oldukları İngilterede gördükleri dini zulümler yüzünden 1609 yılında dini özgürlüklerini elde etmek için İngiltereden ayrılıp Hollandaya göç ettiler. Birkaç yıl sonra Pilgrimlerin çocukları Felemenkçe konuşmaya ve Hollandanın yaşam tarzına bağlanmaya başladılar.Hollandalıların düşünce ve yaşam tarzlarının çocukların eğitimi ve ahlakları için bir tehlike oluşturmaya başladığını düşünen Pilgrimler Hollandadan ayrılmaya ve daha iyi bir yaşam için Yeni Dünyaya gitmeye karar verdiler.


6 Eylül 1620 de Mayflower adında bir gemi ile toplam 102 kişilik bir gurup Yeni Dünya kıtası olan Amerikaya hareket etti. Soğuk ve uzun süren yolculuktan sonra 11 Aralık 1620 de (Plymouth Rock) denilen bölgeye gelip yerleştiler. Amerikada geçirdikleri ilk kış Pilgrimleri harab etti. Soğuk ve açlık 46 Pilgrimin yaşamını yitirmesine neden oldu. Bölgeye gelen kızılderililerin yardımı ile ve havaların ısınmasıyla beraberPilgrimler toparlanmaya başladı ve ilk kışı atlattılar. Ekim ayında aldıkları hasat çok başarılıydı. ve kış için yeterli yiyecekleri oldu. Mısır, Patates, ve kabak ilk ektikleri ürünlerdi. Evlerini inşa etmişler ve kızılderili komşuları ile barış içinde yaşamaya başlamışlardı. O zamanın Valisi William Bradford bütün kolonistler ve kızılderililer tarafından kutlanması için Şükran Gününü ilan etti.


Her yıl kutlanan bu Şükran Günü geleneği yıllarca devam etti, ve ediyor. 1770 lerin sonundaki Amerikan İhtilali sırasındaki Anayasa Meclisi (İlk Meclis) tarafından bu günün ulusal bir gün olması teklifi getirildi. 1817 de Newyork eyaleti Şükran gününü geleneksel bir gün olarak kabul etti. 19 yüzyılın ortalarında diğer eyaletlerde Şükran Gününü kutladı. 1863 te Başkan Abraham Lincoln şükran gününün ulusal bir gün olmasına karar verdi. O günden itibaren Amerikan Tarihindeki her Başkan her yıl Kasım ayının 4 ncü Perşembeyi tatil olarak belirleyip bir Şükran Günü kutlaması yayınladı.Şükran Günü kızılderililer arasında ise yas günü olarak kutlanmaktadır.


Bu kutsal günde Tüm Aile fertrlerinin bir araya geldiği yaşlıların hatırlandığı ve her zamankinden daha fazla müsamahakar olan Amerikalılar için bu günün anlamı, Allahın verdikleri için çokça şükür kimi yaşlılar, nerede o eski şükran günleri ? diye yakınsalarda Thanksgiving Amerikanın havasını değiştiriyor. Aile fertleriyle bir araya gelip fırında hindi,tatlı patates ve kabak tatlısı yenilen ve üzerine Amerikan futbolu seyredilen Şükran Günü hala anlamını koruyor. Klasik şükran günü yemeğinde yemek başlamadan önce sofradaki herkes sırayla yüksek sesle şükrünü ifade edip dua ediyor. Ve Amerikalıların % 64 ünün Grace adı verilen özel şükran günü doğasını yaptığı belirtiliyor.


Hiç yorum yok: