27 Ekim 2010 Çarşamba

Hollywood Sinemasının Unutulmaz Komedyenleri - Stan Laurel (1890-1965) Oliver Hardy (1892-1957)

Laurel - Hardy Yirminci yüzyılın çeğreyinde çevirdikleri kısa filmlerle ünlü olmuş Amerikalı komedi ikilisi. Bu ikilinin üyeleri cılız olan Stan Laurel ve onun ortağı Gürbüz oğlan Oliver Hardy'dir. Hardy George eyaletindendir. Ve Laurel İngiltere doğumludur. Bu ikili Sinema tarihinin en ünlü ve en iyi ikilisi olarak anılmaktadır.


Stan Laurel İngiltere doğumluydu Asıl adı Arthur Stanley Jefferson olan sanatcı daha 6 yaşındayken sahneye çıktı. Fred Karno'nun Trupuyla Amerikaya gitti. Orada gelişen Tiyatro ve Sinema sanayiinin imkanlarını görünce o ülkede kaldı. Vodvilde kazandığı başarı onu Hollywood a getirdi. O yıllarda iki bobinlik komik filmlerin kralı olarak tanınan Hal Roach'ın yanına girdi. Oliver Hardy ise ABD nin Güney yörelerindendi. Çocuk yaşta sahneye çıkıp şarkı söylemişti. (Tombul bir Bebek olmalıydı) sonra Askeri koleje gitmiş,yarıda bırakarak Sinemayı denemek istemişti.


İkili ilk kez 1917 yılında Lucky Day adlı filmde biraraya geldi. Ama bu film onlara şans getirmedi.Aslında Hal Roach'a göre neden başkaydı. Aslında Hal Roach'a göre neden başkaydı, ünlü yapımcı 1980 yılında 90 ına yaklaştığı sıralarda kendisiyle yapılan bir konuşmada şöyle diyor - Önce Oliver ya da takdığımız adla Babe Hardy vardı. Komedilerde sevimli veya kötü şişmanı oynuyordu.Biri bana Main Street'teki Tiyatroda çok komik bir İngiliz olduğunu söyledi, Kalktım gittim beğendim 7 yıllık bir kontratla Stan Laurel'i kendime bağladım. Ama çok açık yeşil gözleri vardı,ve o dönemin nitratlı filmlerinde kör gibi duruyordu. Böylece bizimle Gag-man olarak kaldı. Sonra pankromatik denen yeni bir film bulundu. Onunla denedik gayet iyiydi. Sonra ikisi birlikte film yaptılar. Adeta rastlantısal olarak birlikte öyle iyidilerki birkaç önemsiz film daha çektiler. Sonunda saygın yönetmenimiz Leo Mac Carey onları aldı,Putting Ponts on Phılip'te bir arada oynattı. Çok komik bir film oldu. ve sonra hiç ayrılmadılar.


Laurel ve Hardy sessiz film döneminde 1926 dan başlıyarak 60 ı aşkın kısa filmde oynadılar. Sessiz dönemde sanatları doruğa erişmiştir. Ama birçok ünlü komedyenin aksine sesli sinemanın gelişi de onları rahatsız tmez. Sesleri sanki harekete dayalı komedilerine bir unsur aha ekler gibidir. Üstelik genelde olininbaşına gelen kazalar ses ögesiyle daha da desteklenir.Örneğin bir düşmenin bir yıkılmanın veya bir tahribatın sadece başlangıcı gösterilir,gerisi ise arkadan gelen korkunç şangırtılar gümbürtülerle çözümlenir.


Felaketin etkisi daha da artmıştır. Slaps Tick (Düşüp kalkma güldürüsü) kralıdır onlar. Nitekim 1930 sonrası filmlerinden bazıları unutulmazdır. Pardon Us, Diavolo, Suns of the Desert, Babes in Toyland, The Bohemian Girl, Blockheads, The Flying Deuces, Chump at Oxford ,Saps at sea, tüm 30 lu yıllarda hızla değişen bir Dünyaya karşın ikilinin filmleri hep popüler ve etkili olmayı başarır. Ve bu yıllarda uzun filmlerin kesin egemenliğine karşın emektar Hal Roach eski bir geleneği sürdürerek ikiliye yine sayısız kısa filmde oynatır. Ve bunlardan biri olan The Musıc Box'la bir Oscar ödülü bile alırlar. (1932)


40 lı yıllarda ise kısa filmler bitecek uzun filmler azalmakla birlikte sürecektir. Ama savaşın sonuyla birlikte efsane artık tarihe karışacaktır. Tam 20 yıl insanları böylesine güldürmek yeterlidir. ikili ancak Fransa'da bir araya gelir ve Atol-K adlı filmi çevirirler, Ama bu ne yazık ki tam bir fiyasko olur.


Laurel ve Hardy ikilisinin sonu eski dönemin ünlü yıldızlarından farklı olmaz,Ollie sahneyi önce terk eder,1957 de ölür. Stan 8 yıl daha dayanır, 1960 yılında komedi sineması alanındaki yaratıcı öncülüğü için bir özel Oscar alır, Ama bu onun unutulmuşluk, giderek sefalet içinde hayata veda etmesine engel olmaz. İnsanlık kendisini güldürenlere karşı pek minnetkar davranmamıştır. ve sayısız komedi ustası yoksulluk içinde ölüp gitmiştir. Ama onların komedileri sanırım daha uzun yıllar büyük keyifle izlenecektir.

Mehaz - Vikipedi ve Sn. Atilla Dorsay'ın 100 yılın 150 Oyuncusu.

Hiç yorum yok: