29 Ekim 2010 Cuma

Amerikan Pop Müziğinin Starı - Rihanna (20 Şubat 1988)

Robyn Rihanna Fenty (20 Şubat 1988) Bilinen adıyla Rihanna 1 Grammy ödülü Barbados asıllı ABD Li şarkıcıdır. Rihanna müzik hayatında ilk defa Lisedeyken iki Arkadaşıyla birlikte kurduğu gurupla başladı. 2004 senesinde katıldığı bir şovda Mariah Carey'nin Hero parçasını seslendiren Rihanna 15 yaşındayken tanıştığı Müzik Prodüktörü Evan Rogers aracılığıyla kaydettiği Demonun Def Jam Şirketine ulaşmasıyla bu şirketle 16 yaşındayken anlaşmaya vardı. 2005 senesinde ilk Albümü Music of the sun ile Amerika listelerinde 10 numara olmayı başaran Rihanna, Albümden çıkarttığı Single (Pon De Replay) Amerika ve İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar çıktı. Tüm Dünyada 2 milyon satan Albüm, Amerikada 500.000 satarak Rihanna ya altın plaket kazandırdı.


2 nci Albümü A Gırl Like Me'yi 2006 senesinin Nisan ayında çıkartan Rihanna, bu albümle Amerika listelerinde 5 numara olurken, İngiltere listelerinde 6 numaraya yükseldi. Albümden çıkan Single (S.O.S) Rihanna nın Amerikan listelerindeki ilk bir numarası oldu. Ve Albümden 2 Single olarak Unfaitful, parçası yayınlandı. Unfaitful Amerika listelerindede 6 numaraya ulaşırken Albümden ayrıca We Ride single olarak piyasaya sürüldü. 3. Stüdyo Albümü Good Girl Gone Bad 5 Haziran günü piyasaya sürüldü.


Albüm çıktığı ilk gün Amerika başta olmak üzere tüm Dünya listelerinde 1 numaradan giriş yaptı. Ortalığı alt üst eden Single Umbrella ile listelere bir numaradan giriş yapmakla kalmayıp daha önce Whitney Houston'ın I Will Always Love You şarkısıyla listelerde en uzun süre 1 numarada kalan kadın şarkıcı rekorunu egale etti. Aynı zamanda single 8.686.000 tiraj yaparak Madonna, Mariah Carey, ve Britnney Spears gibi single'ı en çok tiraj yapan kadın şarkıcılardan biri oldu. Bu Albümle satışların hala devam etmesiyle 8 milyondan fazla satış grafiği yakaladı.


Ardından çıkardığı 2 single Dont stop the musıc ve Shut Up And Drive Amerikan listelerinde 1 numara olan pop yıldızı 2007 MTV Video Müzik ödüllerinde yılın Videosu ve yılın single'ı kategorisinde ödülü kimseye kaptırmadı. ve 2 MTV Ödülü kazanıp geceye damgasını vurdu. 3. Single'ı Hate That I Love you şarkısıylada iyi liste başarısı gösteren Rihanna, Take A Bow ve Disturbia Single ile de bir numaraya ulaşarak yılı zirvede kapadı. Son olarak FHM Dergisine verdiği pozları Gilette Markasıyla yaptığı 1 milyon dolarlık anlaşma ile gündemde.


Barbados doğumlu şarkıcı doğduğu yere bağlılığını her fırsatta dile getirerek yöresel etnik takılar ve giysiler giyiyor.Özellikle herzaman rengarenk ojeler sürmesi dikkat çekiyor. 2006 yılından beri Umbrella isimli şarkısının remixi sırasında tanıştığı R-B Şarkıcısı Chris Brown ile birliktedir. İkili Ağustos 2008 de nişanlanmışlardır. ve Los Angeles 'ta birlikte yaşamaktadırlar. 8 Şubat 2009 tarihinde sevgilisi Chris Brown ile yaşadığı şiddetli tartışma sonucu darp edilen Rihanna aldığı darbeler sonucu yüzünde morluklar ve vücudunda darbe izleri oluşan Rihanna Chris Brow'nı polise şikayet etti. Kendi rızasıyla teslim olan Chris Brown 50 bin dolarlık kefalet ödeyerek serbest kaldı. Polis Merkezinde çekilen resmi basına sızdırılan Rihannanın alnında, yüzünde, burnunda ve çenesinde ağır darbeler olduğu gözükmektedir.


9 Mayıs 2009 tarihinde Basına uygunsuz fotografları yayılan Rihanna, Bu fotografları yayınlayanlara karşı dava açtığını bildirdi.Konserleri ardı ardına gelen Last Gırl on Earth turnesi kapsamında İstanbul da unutulmaz konser veren Rihanna, İspanya da Rock in Rio Müzik Festivali kapsamında verdiği konserler izleyicileri coşturdu. Amerikanın yeni 1 numarası fırtına gibi esmektedir.

Hiç yorum yok: