Genel olarak festivalleri dini ve dini olmayan festivaller olarak ikiye ayırabiliriz.Dini Festivallerin birçoğu geleneksel olarak tanrı veya tanrıçanın karşısında duruşu temsil ediyorlar.Festivallerin insanlara tanrı tarafından verildiğine inanılıyor ve kutsal kabul ediliyor.Hıristiyanlığın özünde Noel ve Paskalya olmak üzere iki ana festival var. Bunun yanında Katolik,Doğu Ortadoks ve Angelikan mezheplerinde sayısız küçük festival de var. Hristiyanlıktaki festivallerin Pagan inancından miras olduğunu söylemek yanlış olmaz.
İslam Dininde ise Festival adı altında kutlamalar yapılmıyor. İslam kültüründe festivaller Bayram adı ile anılıyor. İslam inancında Ramazan Bayramı, ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini kutlama düzenleniyor.Dini olmayan tamamen bağımsız festivaller ise en yaygın kutlananlar, Mevsimlik olanlar pek çok kültürde İlkbaharın gelişi, Kışın başlaması, yağmurun yağması gibi nedenlerle kutlanan festivallerde var.
DOMATES FESTİVALİ-İSPANYA İspanya nın yaklaşık 70 yıldır devam eden ve La Tomatino olarak bilinen Domates Festivali heryıl Dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce kişiyi Valencia Bölgesindeki Bunol köyünde buluşturuyor. Bunol köyünde bir araya gelen katılımcılar başlama topunun patlamasıyla bir saat boyunca birbirlerine domates fırlatarak eğleniyorlar.
Festivalde kamyonlardan dağıtılan tonlarca domates kullanılıyor. Yük kamyonları ile kasaba meydanına getirilen domateslerin meydanda bulunan turistlerin üzerine fırlatılması ile başlıyan festivalin sonunda Bunol sokakları İspanyolların meşhur Domates çorbası Gazpacho'yu andırıyor.Bu sebeple de İspanyollar bu festivali aynı zamanda Dünyanın en büyük Gazpachosu olarak adlandırıyor.
Festivalin yapıldığı sokakta oturanlardan bazıları evlerine zarar gelmemesi için genellikle duvarlarını plastikle kaplatıyorlar. Sokaklarda yaşanan geçici kirliliğe rağmen köy sakinleri heryıl binlerce turist ağırlamaktan oldukça memnun. Her yıl Ağustos ayının son çarşamba günü kutlanan festival bir hafta sürüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder