11 Eylül 2010 Cumartesi

Dünya Karnavalları

Dünyanın bazı Ülkelerinde yılda bir defa toplumca galeyana gelip eğlence silsilesinin içinde kendini kaptırmak, herhangi bir olayı eğlenerek anmak yada kutlamak Halkın yoğun katılımıyla coşmak bazen sirk etkısi yaratan renkli unsurlarla olayı süslemek, sokak partileri düzenlemek işte bunların hepsini bir araya getirip karıştırın ortaya çıkan renkli eğlence olaya karnaval diyebiliriz. Ama karnavalı sadece hoş ve boş bir eğlence olarak düşünmek yanlış olur.


Kökenleri çok eskiye dayanan gelenek ,kültür sanat ve hoşgörünün bir yansıması olan şenliklerdir bunlar.Bazı toplumların gelenekselleşmiş belli zamanlarda düzenlenen karnavallar vardır. Karnaval mevsimine girildiğinde ülkeye gelen turist sayısı ve cıvarda toplanan yerli yabancı insanlardan oluşan kitlenin eğlence katsayısı artar. Toplu tatil bile ilan edilir. Bakalım bunlara sebep olan meşhur karnavalların başında Brezilya Karnavalı başı çeker.


1830 lardan beri Karnavallar düzenleyen Brezilyanın tüm dünyaca tanınan adıyla Rio Karnavalı pek meşhurdur. Nisan ayının sonlarındaki paskalya tatilinden 40 gün önce başlar, bu sürenin esprisi ise dini inanca göre bu 40 gün içinde eğlenmek ve coşmak yasak, dolayısiyle son fırsatın tadını çıkarıyor insanlar, Sadece Rio değil Brezilyanın Bahia ve Pernambuco karnavallarıda var. Bahia karnavalı Rio gibi ulusal değil yerel bir şenlik, Rio dan farklı olarak sadece samba ritimlerine değil Reggae gibi farklı müziklere de yer veriliyor.


Pernambuco karnavalın da ise birbiriyle çekişen yada yarışan guruplar yok. Daha çok tanınan gurupların sahne aldığı bir eğlence kıvamında geçiyor.Sokaklarda ,Kulüplerde şehir meydanında gerçekleşen çeşit çeşit partiler ve danslarda cabası.


MARDİGRAS a gelince Mardigras aslında yıl yıl ufak oynamalarla tarihi değişen paskalya yortusunun yaklaşık 40 gün öncesine deniyor. Buna bağlı olarak yapılan kutlamalarla özdeşleşmiş durumda. Aslında Rio da Karayiplerde ve daha pek çok yerde düzenlenen karnavalların sebebi bu, ama özellikle New orleans da düzenlenen Mardigras karnavalı kendine has ayrı havasıyla karnavallar aleminde özel bir konuma sahip New Orleans a Fransızların getirdiği Mardigras bugün Dünyanın en büyük şovlarından biri haline gelmiş durumda, irili ufaklı partiler, sokak eğlenceleri, renkli mozaikli balolar,bol bol incik boncuk ve müzikle eğlencenin sınır tanımadığı bir etkinlik.


ALMANYA KARNAVALI - Almanya da eğlenceye olan düşkünlüğüyle tanınan ve dolayısıyla Karnaval fırsatını kaçırmayan bir ülke. Rhineland Almanyanın en tipik karnaval bölgesi. İlk olarak 1823 te Köln de bir karnaval kulübünün kurulması ile başlıyan eğlence, Bugün Alman Karnaval Birliği altında örgütlenmiş durumda. Karnaval sezonunun Kasım ın 11 nde saat tam 11.11 de başladığı Rhineland daki pek çok şehir ve kasabanın kendi karnaval gelenekleri
varsada bunların en bilinenleri Köln, Dusseldorf ve Mainz karnavalları (Kırmızı Pazartesi) adı verilen günde tüm işyerleri kapanıyor ve büyük karnaval geçitleri düzenleniyor.Yüzbinlerce insan soğuk havaya rağmen bir araya geliyor ve şık giysileri içinde eğleniyor. Bunların en büyüğü Köln Karnavalı eğlenceleri, Karnaval prensinin başkanlığında yürütülüyor. Kışın zorluklarını ve kötü ruhları kovmak gibi de bir amacı olan şenliklerin en hareketli günlerinde şehrin ana caddeleri bile trafiğe kapatılarak sadece karnaval eğlencelerine ayrılıyor.


VENEDİK KARNAVALI na gelince eldeki bilgiler bu karnavalın ilk kez 1268 de düzenlendiğini gösteriyor. Venediklilerin eğlence merakı epey eskilere dayanıyormuş, ama eskiden bugünde karnavalın simgesi olan şey (Maske) Maskenin anlamı ise eski zamanlarda var olan sosyal sınıf ayrımcılığının aşırılığına tepki göstermek ve aslında herkesin eşit olduğunu vurgulamak. Tarihi 11 nci yüzyıla kadar uzanan Venedik Karnavalının sebeplerinden biri zamanında şehrin Akdenizin en güçlü merkezlerinden biri olması ve bunun getirdiği coşkuyla zamanla buna kazanan zaferlerde eklendi.18 nci yüzyıl döneminde ise Venedik in kültür ve sanat anlamında hızla gelişmesi Tiyatro ve Balo salonlarının dolayısıyla gösteriş ve eğlence dozunun artması ile şehrin Karnavallara evsahipliği yapması kaçınılmaz oldu.


Avrupanın en renkli Karnavallarından biride BASEL KARNAVALI İsviçrenin Basel şehrindeki karnaval diğerleriyle yaklaşık aynı zamanda başlar. Paskalyadan 40 gün önce başlayan perhiz günlerinin ilk çarşambasından sonraki Pazartesi başlıyan karnavalın habercisi,sabah saat 4 te tüm şehrin ışıklarının sönmesidir. Sabahın o saatinde insanlar sokaklara dökülür. Bu, kısa karanlığı benzerlerinden aşağı kalmayan renkli eğlence izleri yolları konfetiler kaplar.Bu eğlenceler tabi bir tatil dönemi başlar ve perşembe sabahı 4 te şenlik bitene kadar da sürer.


Sıradaki KARAYIP KARNAVALI Trinidad ve Tobago başta olmak üzere Aruba,Çuroçao Barbados gibi belli başlı Karayip adalarında ikliminde etkisi olsa gerek karnaval zamanına ayrı bir önem veriliyor. Trinidad da nerdeyse bir ay süren eğlenceler düzenleniyor.Kostümlü danslar,yarıçşmalar,partiler ve müzikle dev bir parti içinde yaşıyor insanlar. Bu süre boyunca özellikle perküsyon ağırlıklı yerel bir müzik çeşidi olan (Steel pan) karnavalın özünü oluşturuyor. Yapılan steel pan yarışmaları şenlik boyunca sürüyor.


Son olarak Dünyanın en büyük kış karnavalı olan QUEBEC KARNAVALI Her yıl Kanada'da ki Quebec City de düzenleniyor. Köpekli kızaklar,gece geçitleri, kar banyoları,konserler Hokey karşılaşmaları, Buzdan heykeller ve Bonhomme Carnaval ismi verilen Kardanadam ile renklenen şenliklerin ilki 1894 te gerçekleştirilmiş, 1 Dünya Savaşı 1929 daki büyük depresyon dönemi ve 2.Dünya savaşı nedeniyle ara verilsede zamanla eski görkemine kavuşmuş. Yazımızı noktalarken tabi ki Karnavallar bukadar değil tabi, İspanyada Santa Cruz de Tenerife, Cadiz ve Sitgez, Danimarkada Aalborg, Fransada Nice, Yunanistanda Patras ve daha niceleri, Dünya bazen çok eğlenceli bir yer olabiliyor Karnavallar sayesinde.Hoşçakalın.

Hiç yorum yok: