11 Eylül 2010 Cumartesi

Japon Gelenek ve Görenekleri - Sumo Güreşi

Bir tür Güreş olan Sumo Japonyanın Milli sporu olma özelliğine sahiptir. Sumo Güreşçilerinin bellerinde bulunan renkli kuşaklar (Mawasi) ve Güreşçilerin (Oicho) denilen farklı saç stilleri Japonyanın eski zamanlarına ait görüntüleri anımsatır. Örneğin güreş eskiden olduğu gibi (Dohyo) olarak adlandırılan ve Tatami (Hasırotundan yapılan yer döşemesi) ile kaplı yerden yüksekte bulunan bir ringte yapılır. Ayrıca Güreşçilerin derecelendirme yöntemleri hala değişmemiştir. Ve törenler Shinto dini esasına göre yapılmaktadır.


Sumo her nekadar tarihçesi çok eskilere dayansada ancak Edo döneminin 1600-1869 başlangıç yıllarında profesyonel bir spor dalı olma özelliğini kazanabilmiştir. Hem Japonyada hemde yurtdışında Sumo özel bir izleyici gurubu sporu olarak bilinmektedir.


Sumo Japonya'da çok eski tarihe dayanan ve birçok adete ve töreye dayanan geleneksel bir güreş türüdür. Japonyadaki Sumo, Sumafu sözcüğünden gelmektedir. ve (Kendini savunmak) anlamına gelir. Sumo Güreşçisine Sumotori denir. Güreşlerin hedefi Rakibin yarışma alanı olan kum havuzundan yada bir saman halatı ile işaretlenmiş halkadan dışarıya çıkması ya da dengesini bozup yere düşmesini sağlamaktır.


Güreşçiler yere ayak tabanı dışında herhangi bir yerletiyle dokunduklarında maçı kaybetmiş sayılırlar. Bir karşılaşma genelde sadece birkaç saniye sürer. Her turnuvada yüzlerce karşılaşma yapılmaktadır. Ayrıca bu karşılaşmaların aralarında Dinsel ve Geleneksel görevler yerine getirilir.


17. Yüzyıldan itibaren Sumo Güreşi Saraya ve Devlete ait olmaktan çıkıp soylular arasında yayıldı. Soylu Aileler Sumoyu eğlenceleri arasına soktular, Sumo bu dönemde kurumsallaştı.Soyluların eğlence aracı zaman içinde sıradan vatandaşlar arasında yayıldı.Sumo Tanrıların katından halkın arasına Meydanlara Tarlalara indikçe bu sporun tekniğide evrim geçirdi.


Başlangıçta boks ve güreş karışımı gereğinden fazla sert ve kuralsız iken, Saraylardaki törenlerde yer almasıyla birlikte, Sumoya bazı kurallar koyarak Saray protokulüne uygun bir hale getirildi.Sumo sporu Japonların geleneksel savunma sporlarının genel adı olan jiujitsu nun başlangıcı ve temelidir. 1600 - 1869 Başlangıç yıllarından Günümüze kadar hiç önemini yitirmeden Japonyanın Milli sporu olarak sevilmektedir.

Hiç yorum yok: