23 Eylül 2010 Perşembe

Fransız Sineması Jönlerinden - Alain Delon (1935-)

Fransız Sinemasının Jönlerinden Alain Delon 8 Kasım 1935 te Fransa Sceaux ta dünyaya geldi.Alain Delon un Anne v e Babası kendisi daha çocuk yaştayken ayrılmış olduğundan zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiştir.Sinema oyunculuğu kariyerinde çok hızlı bir şekilde yükselmeye başlıyan Delon henüz 23 yaşındayken Fransa nın efsane Aktörleri Gerald Philipe ve Jean Marais ile ve Amerikalı Aktör James Dean ile kıyaslanmaya başladı.Delon kariyeri boyunca Luchino Visconti, Jean Luc Godard, Jean Pierre Marville, Micheleangelo Antonioni, ve Louis Malle gibi önemli Yönetmenlerle çalıştı.


1999 yılında İsviçre vatandaşı oldu. Parise birkaç kilometre uzaktaki Sceaux ta dünyaya gelen Delon un çocukluğu burada geçti. Roma Katolik yatılı okuluna gönderildikten sonra uyumsuz davranışları yüzünden pekçok kez okuldan uzaklaştırıldı. Öğretmenleri dine olan yakınlığı sebebiyle onu Rahiplik Okuluna gitmeye ikna etmeye çalıştılarsada bu konuda başarılı olamadılar. 14 yaşına geldiğinde Okulu bırakan Delon üvey Babasının sahibi olduğu Kasap ta çalışmaya başladı. 3 yıl sonra Orduya kaydoldu ve 1953 yılında savaşa gönderildi. Askerlik yaptığı 5 yılın 11 ayını disiplinsiz davranışları yüzünden Askeri hapishanede geçirdi.


Askerlikten atıldıktan sonra parasız bir şekilde Parise dönen Delon geçinebilmek için Garsonluk, Hamallık ve Tezgahtarlık gibi işlerde çalıştı. Bu yıllarda Aktris Brigette Bardot ile tanıştı ve birlikte Cannes Film Festivaline gittiler. Alain Delonun Aktörlük kariyeri burada başladı. Cannes'da bulundukları sırada yetenek Avcısı David O Sleznıc ile tanışan Delon uygulanan yetenek sınavında başarılı olarak Sleznic'le sözleşme imzaladı. Daha sonra ingilizce öğrenmek için geri döndüğü Pariste Fransız Yönetmen Yves Allegret tarafından kariyerine Fransa'da başlaması konusunda ikna edildi.


İlk oyunculuk tecrübesini Allegret'in yönettiği Qouand La Femme s'en Mele ile yaşıyan Delon bu Filmin ardından Amerikada gösterime giren ve başarı yakalayan film, Faibles Femmes'te yer aldı. İlk sahne tecrübesini 1961 yılında John Ford'un Tis Pity a Whore oyunun ile yaşıyan Delon bu oyunun ardından II Gattopardo Un Flıc -Le Cercle Rouge ve Le Samourai oyununda rol aldı. 1973 yılında Fransız Pop şarkıcısı Dalida ile Paroles Paroles şarkısında yaptıkları düeti başta Fransa olmak üzere Dünyanın pek çok yerinde büyük beğeni topladı.


1984 yılına gelindiğinde bir Bertran Biler Filmi olan Notre Histoire ile en iyi erkek oyuncu dalında Cesar Award kazanan Delon pek çok Filmde yeraldıktan sonra 1997 yılında Aktörlüğü bıraktığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından da zaman zaman bazı filmlerde yer almaya devam etti. Ünlü Aktör zaman zaman TV dizilerinde rol alsada 2008 yılına kadar sessizliğini korudu. 2008 yılında Asteriks Olompiyat oyunlarında adlı filmde Jül Sezar rolünü oynuyarak Sinema kariyerine hızla bir dönüş yaptı.

Hiç yorum yok: