27 Eylül 2010 Pazartesi

Boğa Güreşleri ve Festivali - (İspanya)

Boğa Güreşi Boğa ile mücadele ve sonunda Boğayı kılıçla öldürme esası üzerine kurulmuş bir spor.Boğa Güreşinin başladığı yerin Girit olduğu tahmin edilmektedir. Buradan Etrüsklere ve Romalılara geçti. Sekizinci yüzyıla kadar önemini kaybeden Boğa Güreşi Faslılar tarafından bu yüzyılda İspanya ya sokuldu. 15 nci yüzyılda İspanya'da Milli Spor olarak kabul edildi Halen İspanyolların çok sevdikleri bir spor gösterisidir. Günümüzde Portekiz, Kolombiya, Peru, Ekvator, Venezuella, ve Fransa'da büyük rağbet gören bir spordur.


Boğa Güreşinde gaye özel olarak yetiştirilmiş bir Boğanın Matador tarafından (Arena) denilen özel sahada yenilmesidir. Boğa Güreşine çıkan kişiye Matador denir. Bunun çok çeşitli refleks sahibi, ani karar verebilen elindeki pelerini çok ustaca kullanabilen, Fizik olarak güçlü kuvvetli olması lazımdır.Güreşe çıkan Boğada da cesaret, soyluluk, canlılık aranır. Özel olarak yetiştirilen Boğaların hareketlerine ilk başlangıçta çok dikkar edilir. Güreşe müsait olanlarını ayırarak yetiştirilmesine itina gösterilir.Saldırıya geçmesi, süratli hareketi, saldırıya geçtiğindeki gözü pekliliği canlılığı bir güreş Boğasında aranılan belli başlı özelliklerdir.


Boğa Güreşleri Plazas de Toros denilen çember şeklindeki Arenalarda yapılır. Seyircilerin oturduğu sıraları Boğalardan korumak için ön taraflarına görüşe mani olmayan yüksek duvar yapılmıştır.Arenaya açılan üç kapı vardır. Birinden Matadorlar diğerinden Boğalar içeri girer. Üçüncüsünde ise öldürülen hayvan dışarı çıkarılır.Boğa Güreşleri üç safhada yapılır. Birinci safhada Pikador denilen süvariler Boğanın ilk saldırısını önlerler. İkinci safhada Boğa saldırıya geçmesi için kışkırtılır. Boğanın iki omuzuna rengarenk kağıtlarla süslü üç dört sivri uçlu şişler saplanır. Böylece hayvan iyice öfkelenmiş olur, son safhada artık tamamen Matadorun maharetine bırakılır.


Matador çeşitli oyunlar sergiliyerek Boğayı safdışı etmeye çalışır. Değneye tutturulmuş kırmızı renkli kumaşı kullanarak Boğanın başını aşağıya doğru eğmesini temine uğraşır. Çeşitli Artistik gösterilerin sonunda kılıcı Boğayı öldürecek şekilde batırması ile güreş son bulur. Bazen bu işin başarılması mümkün olmıyabilir. Kılıcın kırılması Matadorun Boğanın boynuzları arasında parçalanması da ihtimal dahilindedir. Aslında Boğa Güreşi çok tehlikelidir. Fakat bütün tehlikesine rağmen heyecanla takip edilen güreşlerin olduğu günlerde eğlenceler tertip edilen
bir spordur.


Her yıl İspanya nın Turistik Kasabalarında eğlence adına 40.000 Boğa öldürülüyor. Boğaların katledilmesi kadar acı olan bir başka gerçek ise İspanyolların çoğunun bunu ulusal kültür olarak nitelemesi, Ama birçok İspanyol Hayvan koruma kuruluşu bu ( Kan kültürünün ) sona erdirilmesi için son yıllarda ciddi bir çaba içindeler.Boğa Güreşlerinin kökünde aslında çok eski bir mit yatıyor. (Taurobolium) denen Boğa kurban etme ritüeli MS- 160 Yılında Roma İmparatorluğunda başlamıştı. Amaç Boğanın kanı ile güçlenmek yeniden doğmaktı. Kurban adayan kişi öldürülen Boğanın gücüne kavuşacağına ve yeniden doğacağına inanırdı.


Birde İspanya da her yıl Temmuz ayında gerçekleşen San Fermin Festivali yine yüksek adrenalin ve heyecana sahne oluyor. Pamplona kentinde 825 metre uzunluğundaki dar sokaklara bırakılan Boğalar İnsanlarla birlikte Arenaya kadar koşuyorlar.655 kiloluk Boğadan kaçmaya çalışanlardan takılıp yere düşenler oluyor. YüzlerceFestivalci yaralanmak pahasına da olsa San Fermin Festivalinde cesaretlerini sınıyorlar. Pamplona Boğa koşularında 1911 den beri 16 kişi öldü. Onlarca kişi yaralandı. Ne diyelim Allah akıl fikir versin ve Dileğimiz Bu spor addedilen vahşete bir son verilmesini Dileriz.

Hiç yorum yok: