19 Ağustos 2010 Perşembe

Pin Up Kızları

Pin Up kızı veya Pin Up Modeli yaygın bir şekilde basılmış resimleri pop kültürü olarak kabul edilmiş olan Mankenlere verilen isimdir. Pin Up kızları genellikle moda modellerinden ya da kadın oyunculardan seçilir.


Pin Up aynı zamanda bu türden fotoğrafları boya ile resmedilmiş çizimlerinede verilen bir isimdir. Pin Up terimi ilk olarak İngilizce diline 1941 yılında girmiş olmasına rağmen terim kökeni 1890 lara kadar uzanmaktadır. Pin Up resimleri Magazinlerden yada gazetelerden kesilmiş resimler yada kartpostal ve benzeri biçimlerde olabilirler. Ayrıca bu tür resimler çoğunlukla duvar takvimlerinde bulunmaktadırlar. Ve bundan dolayı da duvara raptiye ile tutturulmaktadır.


Birçok Pin Up resmi kendi dönemlerinde birer sex sembolü olarak görülen şöhretler ilk Pin Up kızları arasında en ünlülerinden biri Meşhur trompetci ve orkestra şefi Harry James in karısı Betty Grable dir. ve posterleri ıı.ci Dünya Savaşındaki neredeyse tüm Amerikan askerlerinin
soyunma dolaplarını süslemekteydi.


Sanatsal olarak Pin Up ise çekici ve güzel bir kadının nasıl olması gerektiğine dair görüntü veren idealize edilmiş kadın resimleridir. Bu tip ideal kadınlarının ilk örneklerinden biri Charles Dana Gibson tarafından yaratılmış olan ve daha sonra Gibson kızı olarak da anılacak olanıdır.Bu akım daha sonra bu alanda çok meşhur olacak olan Alberto Vargas, George Petty, Gil Elvgrin,Peter Frush, Greg Hıldebrant, Raymond Laboto, Earl Moran, Zoe Mozart, Walt Otto,Mel Ramos, Edward Rune, Haddon Sundblom, Fritz Willis, Ralf Armstrong, Joyce Ballantyne,Al Buell, Hubert De Lartıque, Billy Devorse, Peter Driben, Harry Ekman, Art Frahm, gibi Pin Up çizerleride bu meslekte kariyer olacaklardı.


1980 lerde ilk defa boy gösteren erotik ama masum,davetkar ama namuslu ve her erkeğin hayatını adamak isteyeceği güzellikte Pin Up kızlarının yüzlerinde hep bir şaşkınlık ifadesi vardı. Ya kazara etekleri kalkmış yada sütyeninin kopçası açılmıştır ve birşey olmuş normalde canları pahasına korudukları namuslarını o an koruyamamış yanakları kızarmıştır.Fakat o talihsiz kaza anı bir kendini bilmez tarafından resimlenmiş ve bu kızlar biranda meşhur olmuşlar dır. Dergilerde, Kartpostallarda yerlerini almış,Askerlerin dolaplarında ranzalarda rüyalara isim katmışlardır.


Savaş sonrası Pin Up kızları illüstrasyon ve fotografta bir tarz olarak Amerikan yayımcılığında yerlerini sağlamlaştırır. Posterlerde,Takvimlerde Reklam kampanyalarında belirterek kendi hayran ve kolleksiyoncu kitlesini yarattılar. Sadece bu stil üzerinde çalışarak hayatını kazanan Fotoğrafcılar ünlü olmak isteyen her kızın kendini gösterme gayretinde oldukları bir medium oluverir.

Hiç yorum yok: