24 Mart 2010 Çarşamba

Michael Jackson (Michael Joseph Jackson) (1958-2009)

Pop Müziğinin Kralı olarak tanınan Afro Amerikalı Efsanevi Şarkıcı,Müzisyen,Besteci Michael Jackson,Jackson Ailesinin dokuz çocuğunun yedincisi olarak dünyaya geldi.Michael Jackson Babasının kurduğu Jackson 5 gurubunda 1971 yılında henüz 11 yaşındayken müzik yaşamına atılmıştır.Daha sonraları Off the Wall (1979) Thriller (1982) Bad(1987) Dangerous (1991) History (1995) gibi milyonlarca satan solo Albümlere imza atan Jackson büyük bir şöhret kazanmış ve Popun Kralı olarak anılmaya başlanmıştır.Guinnes Rekorlar kitabına da giren Jackson özellikle son yıllarda bazı sağlık sorunları ve skandallarla gündeme gelmiştir.


3 Çocuk Babası olan Mıchael Jackson 25 Haziran 2009 günü Losangelesteki evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu koma halınde Hastaneye kaldırılmış,fakat kurtarılamamıştır.Michael Jackson'da 1980 yılında fiziksel değişiklikler görülür.Siyah olan teni açılarak bölgesel olarak beyazlaşmış,ve 1967 ye kadar makyajla beyaz bölgeler siyah makyaj ile kapatılmıştır.Ancak 1987 yılında vücuttaki beyaz bölge miktarı yoğunluğu ele geçirince siyah bölgeler beyaz makyajla kapatılmış,fakat 1998 yılı cıvarında makyajlar tüm vücudun beyaz olmasından dolayı sonlanmıştır.Michael Jackson un teninin açılması Vitiligo hastalığından ötürüdür.Kendisi 1993 teki bir röportajda bu hastalığın Thriller Albümünden bir süre sonra olduğunu söylemiştir. Bu hastalık en çok yüzüne ve kaval kemiği bölgesine vurmuştur.Yüzü beyazlaşmış,burnunun üstünde bir leke oluşmuştur.Kaval kemiğinde büyük yaralar meydana gelmiştir.


Gelin şimdi onu Krallığa götüren kliplerinden bahsedelim.
Thriller Klibi - Kesinlikle Michael Jackson ın en unutulmaz klibidir.Ta 80 li yıllarda böyle Dansçılara ve Mıchael Jacksona yapılan makyaj eminim o zaman izleyen herkesi hayran bırakmıştır.Şu an bile klibe baktığımız zaman Zombiler,Kurt Adamlar, oldukça korkutucu.Michael Jackson bu kliple birlikte klip kavramına yepyeni bir anlam kazandırdığı aşikar,kesinlikle asla unutulmayacak bir klip.
Bad Klibi - Bad Şarkısı belkide Bad Albümüyle gelen en güzel şarkılardan biri.Müziği gerçekten hoş,Müziğe birde dans eşlik edince ortaya güzel ve eğlenceli bir klip çıkmış.
Do you Remember Klibi - Michael Jackson orjinal ve iyi para harcanarak çekilmiş kliplerinden olan Do you Remember da çok kolay unutulacak kliplerden biri değil,Eddie Murphy nin renk kattığı klipte klibin sonuna doğru topluca dans edildiği yer,Bunun dışında Eddie Murphy li sahneler insanı güldürüyor.


You Rock My World Klibi - Michael Jackson ın çekmiş olduğu son kliperinden bir tanesi Şarkının çok güzel olmasının yanında Chris Tucker ve Marlon Brando gibi isimler klibe ayrı bir renk katıyor.
Billie Jean Performansı- Michael Jackson ın şüphesiz en çok bilinen şarkılarından bir tanesi.Billie Jean özellikle tüm konserlerinde bu şarkı başlayınca konser salonunda ayrı bir coşku tezahürat oluyor. Gerçektende harika bir şarkı olmasının yanı sıra kralın dans performansıda es geçilemez.
Smooth Criminal Performansı - Bir diğer en unutulmaz Michael Jackson şarkılarından biride Smooth Criminal Efsane haline gelmiş olan bu şarkıyı ne kadar dinlerseniz dinleyin bıkmazsınız.
Dangerous Performansı - Dangerous şarkısını belki birçok kişi dinlemek için seçmesede zaten Dangerous şarkısı daha çok dans şarkısı.En unutulmaz performanslardan birine bu şarkıyla birlikte imza atan Michael Jackson Bu performansıylada aklımızda yer ediyor.Extra olarak You Rock My World Performansı Michael Jackson a Usher ve şarkının sonuna doğru Chris Tucker eşlik edince tadından yenmez bir konser performansı ortaya çıkıyor.


Michael Jackson ın Pop R&B. Ve Rock kültürüne yepyeni bir bakış açısı getirdiği ve yaşayan bir efsane olduğu yadsınamaz çünkü 7 den 70 e herkes onu ve şarkılarını bilir ve 25 senelik şarkısı hala daha çok dinleniyorsa işte buna gerçek sanatcı denir.
VE FİNAL- Pop Müziğin efsane ismi Michael Jackson un ölümcül kokteyil olarak adlandırılan ilaçlar listesi yayınlandı.Buna göre Jackson Dünya tunesi öncesi formda kalmak için Narkotik sayılan üç güçlü ağrı kesici ilaç kullanmaktaydı.Jacksonun kullandığı ilaçlardan ikincisinin bile potansiyel olarak ölümcül sonuçlara yol açabilecek kadar güçlü olduğu belirtildi. Amerikan medyası kaynaklarına göre Jackson günde 3 kez Demerol adlı ağrı kesici iğnesi oluyordu.


Ünlü şarkıcı aynı zamanda birbaşka ağrıkesici ilaç olan yalnızca reçeteyle satılan Dilaudid adlı ilacıda kullanıyordu.Jackson bunların yanısıra Vicodin adlı yine yalnızca reçeteyle satılan ağrıkesici ilaçlarda kullanıyordu. Jackson bu ağrıkesicilerin yanısıra düzenli olarak kas gevşeticisi olarak Soma, yatıştırıcı etkisi olan xanax ve antidepresyon ilacı olan zoloft kullanıyordu.Michael Jacksonun ölümcül kokteylinin son halkalarını da heyecan ve ürküntüye karşı aldığı Paxil mide yanmasına karşı kullandığı Prilosee adlı ilaçlar, Bu dahi efsaneyi sonsuz yolculuğuna göndermiştir.Michael Jackson Aile içi törenle 25 Haziranda Los Angeles yakınlarındaki Forest Lawn Mezarlığında toprağa verildi.Popun kralı Michael Jackson son provalarını ve Kamera arkası çekimlerini içeren This is it (İşte Budur) Belgeseli Los Angeles ta düzenlenen galayla ekranlara taşındı.


Popun kralı Michael Jacksonun ölümü tüm Dünyayı sarstı.Ölümünün üzerinden aylar geçmesine rağmen hayranları Jacksonu anmaya devam ediyor. Tayland da yüzlerce Jackson hayranı Danslarla popun kralını andı.Popun Efsane kralı Michael Jackson Dünya çapında düzenlenen etkinliklerle anılmaya devam ediyor.İsrailin Başkenti Telavivde toplanan yüzlerce Jackson hayranı Efsane yıldızın sembolleşen Thriller şarkısıyla coştu. Jackson hayranları yağmura aldırış etmeden dakikalarca dans ederek popun kralını andı.Bu etkinlikler bitmeyecek gibi görülüyor.Herkesin hemfikir olduğu gibi o popun kralıydı ve yeri kolay kolay dolduramayacak kadar da bir efsaneydi.

18 Mart 2010 Perşembe

Hollywood'un Yakışıklı Aktörlerinden - William Beedle Jr.(William Holden 1918-1981)

Hollywood un yakışıklı Aktörlerinden 50 lerin sex ilahı Piknik Filminin unutulmaz Aktörlerinden William Holden asıl adıyla William Beedle Jr. Kimyevi madde Fabrikası sahibi Franklin Beedle ve Mary Blanche çiftinin üç oğlundan biri olarak dünyaya geldi.Holden California'nın Pasadena Junior Kolejinde okurken Okul Tiyatrosunda sahneye çıktı.Paramount'un bir artist avcısı tarafından keşfedilerek çok genç yaşta Şirkete bağlandı ve iki filmde küçük roller aldı.


1939 yılında Clifford Odets in popüler oyunu Golden Boy (Altın Çocuk) filme alınacağında Başrol için denendi ve aralarında John Garfield inde bulunduğu 65 aday arasından o seçildi.Yetenekli bir genç Kemancıyken sanatını boks yapmak için bırakan (Joe Bonaparte) rolünde çok başarılı olarak deyim yerindeyse bir gecede üne kavuştu.Bu filmdeki deneyimsizliği nedeniyle bir hafta sonra kendisini kovmak isteyen Colombia Patronu Harry Cohn a karşı onu sonuna dek savunan filmin kadın yıldızı Barbara Stanwyck e ömür boyu minnettar kaldı.


Holden 1940 ların ilk yarısında yakışıklı iyi yürekli tipik Amerikan gençlerini oynadı. Our Town (Bizim Şehir) Arizona,I Wanted Wings, Young and Willing gibi filmlerde temiz yüzlü ve güven verici idi.Ama pek heyecan vermiyordu. Savaşta Teğmen rütbesiyle ordudaydı.Savaş sonrası ise daha olgunlaşan fiziğiyle yeni rollere açıldı.Dört yıl ayrılıktan sonra Blaze of Noon la döndüğü perdede üst üste Dear Ruth, Rachel and the Stranger,Apartment for Peggy, Dar yuva gibi filmlerde oynadı. 1949 da çevirdiği The Dark Past (Karanlık Mazi ) ona ilk kez bir kompozisyon fırsatı getirdi.Psikopat bir katil rolünde---Belki bu rolün getirdiği saygınlıkla 1950 yılında Billy Wilder in ünlü Sunset Boulevard - Sunset Bulvarı için seçildi.


Bu filmdeki bir sessiz sinema yıldızının Jigolosu tutsağı giderek kurban olan genç ve parasız senaryo yazarı rolü onun sinemadaki birkaç zirvesinden biridir.Oscar adayı olduğu bu filmden sonra Holden in şansı açıldı.George Cukor un Born Yesterday (Dünkü Çocuk) komedisinde Broderick Crawford, ve Judy Hollıday gibi iki müthiş oyuncunun karşısında çok iyiydi. Yine Billy Wilder le bir sahne oyunundan alınan Stalag -17 Casuslar Kampı filminde buluştu ve bu kez bir Alman esir kampındaki fırsatları kullanarak biraz para yapmaya çalışan ve belki de bir muhabir olan asker rolüyle Oscar ödülünü kucakladı.



STALAG - 17 1953 Yapımı savaş filmi ikinci dünya savaşı sırasında Stalag-17 isimli bir Alman esir kampında yaşananları anlatmaktadır.Filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Billy Wilder üstlenmiş,William Holden,Don Taylor,Otto Premınger,Robert Straus,Neville Brand,Harvey Lambeck,ve Peter Graves filmde rol almıştır.Fil aynı isimli Brodway oyunundan Wilder ve Edwin Blum tarafından uyarlanmıştır. Charlton Heston ve Kirk Douglas Sefton rolü için düşünülen oyuncular arasındaydı.Douglas rolü reddetmiş,Heston ise William Holden daha uygun olur gerekcesiyle Wilder tarafından reddedilmiştir. William Holden bu filmdeki rolü ile en iyi erkek oyuncu Akademi ödülünü kazanmış ve tarihin en kısa kabul konuşmasını yapmıştır.(Thank You)


Ayrıca Wilder en iyi yönetmen Akademi ödülüne ve Straus en iyi yardımcı erkek oyuncu Akademi ödülüne aday gösterilmiştir.Sonraları Otto Preminger güldürüsü The Moon is Blue,(Ay Mavidir)Düzeyli John Sturges Westerni (Escape from Fort Bravo) Kahramanlar geçidi.Robert Wise ın şaşırtıcı iş dünyası eleştirisi Executıve suıte (İhtiras Halkası) Billy Wilder in sofistike güldürüsü (Sabrina)George seaton ın içburucı dramıi Grace Kelly e oscar kazandıran (The Country Girl)Taşra kızı,hepsi de 50 lerin unutulmaz filmleri arasında sayılabilir.


Holden Henry King in (Love is a many splendored Thing) Aşk güzel şeydirinde tüm zamanların en ünlü romantik filmlerinden birine kişiliğini kattı.Joshua Logan ın William İnge in bir sahne oyunundan uyarladığı Piknik Filmindeyse tipik Holden kişiliği vardı.Bir kasabaya gelip taşralı kızların gönlünü çalan yollara düşmüş,avare,serüvenci ve çekici yabancı---Bu filmde gözleri kamaşmış bir Kim Novak a I Gotta get somewhere in this World---- I Gotta . Bu Dünyada bir yere gitmeliyim-- Mutlaka gitmeliyim derken veya kasaba pikniğinde Kim Novak ı belinden kavrayıp son derece seksi bir dansı uygularken 50 li yılların kitle mitoslarından birini yaratıyordu. 1957 deki David Lean filmi Kwai köprüsündeki esir Amerikan Subayı rolüyle Holdenin ünü arttı. Bu filmde hissedar olarak katılmış olması ise onu artık ömrünün sonuna dek zengin etti.


60 lı yıllarda içkiye başlıyarak zamanla sert bir içkici,giderek bir alkoliğe dönüşecekti,yüzü öylesine çökmüş,çizgileri öylesine bilenmiş olarak perdeye geldiğinde hayranları çok şaşırdılar.60 yaş cıvarı gibi hele bir Amerikan oyuncusu için pek ileri sayılmayacak bir yaşta Holden bitmiş tükenmiş gibiydi. Pete Martin in sözleri bu döneme ait olmalıdır,yüzüne baktığınızda sanki ABD Haritası orda o yüzde duruyor demişti. Ve William Holden yine içkisinin kurbanı oldu. Son filminden kısa bir süre sonra evinde ölü bulundu.İçkiliyken düşüp başını çarpmış,ve uzun zaman kanayan yarası onu ölüme yollamıştı. Bu bir dönemin yakışıklı oyuncusu perdenin sayılı tek eşlilerinden de biriydi.1941 den 71 e tam 30 yıl aynı kadınla, eski oyuncu Brenda Marshalla evli kalmış bir daha evlenmemiş,Bob Thomas ın Biografisi Golden Boy onun görünürdeki rahatlığı ve güveninin altındaki kendine güvensizliği zaafları ve bunları içkiyle unutma çabasındaki hüznü anlatır.