Nusret Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmete giren Mayın dökücü Gemi. Asıl ismi Nusrat olan ama zamanla Nusret olarak kullanılan Gemi 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi. ve 1913 yılında Osmanlı Donanmasınakatıldı.1915 İlkbaharında uzun süredir Boğazın girişindeki Tabyaları bombalayan, keşif uçuşlarıyla ve mayın temizleme gemilerinin faaliyetiyle saldırıya geçeceği kesinleşen Müttefik Donanması artık saldırı için gün sayıyordu. Müstahkem Mevkii Komutanlığı 26 mayını Karanlık Limana dökme kararı aldı.
17 Martı 18 Marta bağlayan gece (Zira 7-8 Mart arasındakiler bulunmuştur) Nusret Mayın Dökücü Gemisi Tophaneli Hakkı Bey Operasyon esnasında projektörlerin Nusreti ele vereceği sırada Türk tarafından da projektörlerin açılması ve Nusretin o esnada görünmez hale gelmesi esnasında kalp krizinden şehit düştü. Zira daha öncede bir kalp krizi geçirmişti. Fakat bu göreve gitmek istedi ve Müstahkem Mevkii mayın gurup kumandanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey Komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Akyarlar'a mayınlarını bıraktı. Geminin çarkçıbaşısı ön yüzbaşı Çarkçı Ali (Denizalp) Efendidir. Ertesi günlerde İngilizler deniz ve hava keşifleri yapmış ama bu mayınları bulamamışlardır.
Nusretin döşediği mayınlar 18 Mart 1915 te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş ona (Dünyanın en ünlü mayıngemisi ) ünvanını kazandırmıştı.Nusretin mayınları 639 kişilik Bouvet, onun ardından HMS Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömmüştü.İngiliz Generali Oglander'in Çanakkale Gelibolu Askeri Harekatı (Military Operations Gallipoli, Official History of the great war) adlı eserinin 1 cildinden Pek uygun başlamış olan gün,bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu 26 mayının seferin talihi üzerindeki etkisiölçülemez.Sir Ceolyen Corbet'in (Deniz Harekatı) adlı eserinin 2 nci cildinden Felaketlerin hakiki sebebi keşif ve tayin olununcaya kadar çok geçmedi. Gerçek şu idi ki 8 Mart gecesinde Türkler haberimiz olmadan Erenköy koyuna paralel olarak 26 mayın dökmüşler ve keşif gemilerimiz aramaları esnasında bunlara rastlamamışlardı. Türkler bu mayınları özel amaçla manevra sahamıza koymuşlar,gösterdiğimiz bütün ihtiyata rağmen baş döndürücü bir zafer kazanmışlardır.
Bahriye Nazırı Winston Churchill 1930 da (Revur de Paris) dergisinde olayı şöyle yorumlamıştır.Birinci Dünya Harbinde bu kadar insanın ölmesine,Harbin ağır masraflara mal olmasına, Denizlerde onca Ticaret v e Savaş gemisinin batmasına başlıca neden Türkler tarafından o gece atılan o incecik çelik halat ucunda sallanan 26 demir kaptır. Sevgili Dostlar Çanakkaledeki Denizdeki savaşın yanında Karadada Türk Bataryalarının başarısı inkar edilemez, İşte bu Bataryalardan birindeki Kahraman Seyit onbaşının başarısı tarihteki yerini almıştır.
1889 yılının Eylül ayında Havran ilçesi çamlık ( Manastır ) köyünde dünyaya geldi.Babasının adı Abdurrahman Annesinin ki Emine idi. Seyit 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı.1912 de Balkan savaşlarına katıldı.Savaş bittiğinde terhis edilmedi. ve topçu eri olarak Çanakkale cephesinde görev aldı.Çanakkale savaşlarında gösterdiği kahramanlıkla adını Türk Tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Tabyasında ayakta kalabilen tek bir top vardı.Onunda mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük yara almıştı. Seyit Onbaşı 1918 Sonbaharında köyüne döndü. Sanatı olan ormancılık ve Kömürcülüğe devam etti. 1939 yılında Akciğerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.
Bu Kahramanın Ocean zırhlısına attığı mermiyi Boğaz Müstahkem Mevkii kumandanı Cevat Paşa merminin birdefa daha kendi huzurunda kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine Seyit onbaşı Cevat Paşaya şu cevabı verdi. Ben bu mermileri kaldırırken gönlüm,Allahın feyziyle doldu. Ancak bu kuvvetin sırrı o anda bana Allahın ihsan ettiği bir vergi idi,Bu ağırlığı kaldıracak bir makam varmışsam bu dua ve rızayla olmuştur. Ancak şimdi kaldıramam Kumandanım.
Not - Seyit Alinin kaldırdığı top mermisinin ağırlığı 257 Kg. dir.
2 yorum:
çok güzel ve anlamlı teşekkürler....
Bence çok guzel
Yorum Gönder