6 Eylül 2013 Cuma

Mustafa Fehmi Kubilay (1906-1930)

Türk Öğretmen ,Kubilay olayı olarak tanımlanan ve Menemen'de Mustafa Fehmi Kubilay ve iki Bekçi Hasan ve Şevkinin 23 Aralık1930 da Cumhuriyet karşıtı bir gurup tarafından öldürülmesiyle başlıyan ve Faillerinin yargılanması sürecinin sürdüğü Ocak/ Şubat 1931 aylarını kapsıyan olaylar zincirinin simgesi olan Türk Askeridir.


Kubilay Terzi çıraklığı yaparken Antalya Öğretmen okulunun sınavlarını kazanarak İzmir Öğretmen okulunda okuduktan sonra Bursa Öğretmen okulunu bitirdi.Menemen'de Yedek subaylığını yaptığı sırada çıkan Şeriatcı ayaklanmayı önlemek isterken 23 Aralık 1930 da Kendisini Mehdi ilan eden Derviş  Mehmet ve Arkadaşlarının Menemen'de şeriat isteyerek ayaklanmaları üzerine sokaklarda topluca harekete geçerek gösterilere başlayan Ayaklanmacılar Menemen'in 72.000 Müslüman Arap tarafından kuşatıldığını Halkın yeşil bayrak altında toplanması gerektiğini duyurdular. Gösterilerin kısa zamanda tam bir irtica hareketine dönüşmesi üzerine Menemen'de yedeksubaylığını yapan Mustafa Fehmi Kubilay olayı bastırmak için Mangasıyla Başkaldıranların üzerine yürüdü.


Topluluğu dağıtmak için Askerlere ateş emri verdi. Ancak Askerlerde tatbikat mermisi bulunduğundan istenilen sonuç elde edilemedi. Ayaklanmacılar bundan cesaret alarak ilkin Kubilayı yaraladılar. Sonrada Camiin musalla taşında başını kestiler.Kesik başı Yeşil bayrağın tepesine takarak bir süre kasaba sokaklarında dolaştılar. Bu sırada kendilerine engel olmak isteyen iki Mahalle Bekçisini de öldürdüler. Olayı Ordu bastırarak sıkı yönetim ilan edildi. Kurulan Askeri Mahkemede 2.200 sanık yargılandı. Bunlardan
29 kişi olayın çıktığı yerde idam edildi.  o sırada İstanbul da oturmakta olan Nakşibendi Kutbülaktabi Esat Efendi idam cezası yerine getirlmeden Hapishanede öldü.41 kişiyede değişik hapis cezaları verildi.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Orduya taziyenamesi - Menemen'de ahiren vukua gelen irtica teşebbüsü esnasında Zabit Vekili Kubilay Beyin vazife ifa ederken duçar olduğu akıbetten Cumhuriyet Ordusunu taziyet ederim. Kubilay Beyin şahadetinde mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Mememen'deki Ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmaları bütün Cumhuriyetci ve Vatanseverler için utanılacak bir hadisedir. Vatanı Müdafaa için yetiştirilen dahili her politika ve ihtilafın haricinde ve fevkinde muhterem bir vaziyette bulunan Türk Zabitinin mürteciler karşısında yüksek vazifesi vatandaşlar tarafından yalnız hürmetle karşılandığına şüphe yoktur. Menemen'de Ahaliden bazılarının hataları bütün Milleti müteellim etmiştir.


Büyük Türk Ordusunun Kahraman genç zabiti ve Cumhuriyetin mefküreci Muallim heyetinin kıymetli uzvu Kubilay Bey temiz kanı ile Cumhuriyet hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır.


Yazıyı bağlarken Cumhuriyete bağlı Atatürk yolunda yürüyen Laik Halkımızdan aldığımız yazıyla noktalayalım. Devrim şehidimiz Kubilay ruhun şad olsun. O Yobaz zihniyet maalesef bugünde halen ayakta, ama bizler onlara teslim olmayacağız. Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerinden ödün vermemekte kararlıyız. Sizin gibi bu vatan için canını veren  insanların kemiklerinin sızlamasına izin vermeyeceğiz ve NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE Diyerek Cumhuriyetimizi ilelebed payidar kılacağız...

1 yorum:

noodles kalafatt dedi ki...

ne kadar doğru bilmiyorum ama kubilayı şehit edenlerin arasında olan yobazlardan birinin şu an türk halkının gönlünde olan m.ali erbilin büyük dedesi oldugunu okumuştum tabii internet efsaneside olabilir hep arastırıcam dedim ama nasip olmadı ,eger gerçek ise bu ülke insanı ne kadar aldatılıyor yazık tarihimize...