Ilıman iklimlerde yetişen tatlı sulu ve hoş kokulu bir meyve olan Mandalina,Portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca A ve B gurubu vitaminleri ile Kalsiyum, Potasyum, Magnezyum, Sodyum, Demir, Brom ve Fosfor mineralleri içerir.Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir.
Erkenci türleriyle Sonbaharın başlarında Piyasaya çıkan ve kış ortasında son turfandaları yetişen mis kokulu hoş tatlı Mandalina meyvesi veren Mandalina ağacı Turunçgillerdendir.(Narenciyeler) Anayurdu büyük olasılıkla Çin yada Laos olan Mandalina ağacı Ülkemizde başta Akdeniz ve Ege Bölgelerinin kıyı şeridi olmak üzere Karadeniz ve Marmara Bölgelerinin bazı kesimlerinde yetiştirilmektedir. 5 - 8 mt. ye kadar boylanabilen bu hep yeşil ağacın toprakta derine uzayan sağlam bir kök yapısı, ince ama dikine boylanan bir gövdesi vardır. Düzgün yapılı dallarında koyu yeşil renkli, portakalınkinden küçük ve sivri üzeri parlak ve düz olan yaprakları yer alır. İlkbaharda ağacın bir yıllık sürgünlerinin ucunda yada yaprak koltuklarında açan çiçekleri beyaz renkli ve hoş kokuludur. Bu çiçekler Mandalina türlerine göre Sonbahar başı ortası ve sonunda olgunlaşıp Mandalina Meyvesine dönüşür.
Genellikle Portakaldan küçük olan bu meyveler üstten ve alttan basık yuvarlak biçimli,turuncu renkli kabuğu gevşek, bol kokulu ve sulu eti hoş tatlı olur.Yurdumuzda yetiştirilen önemli çeşitleri içinde soğuğa en dayanıklı olan erken olgunlaşanı Satsuma (Rize) Mandalinasıdır.Yerli (Bodrum) Mandalinaları ise geç olgunlaşır ve bol çekirdekli olur. Bunlardan başka, daha az oranda üretilen Mandalina türleride vardır. Mandalina Meyvesi genelde taze olarak yenildiği gibi, Reçeli, Marmeladı, Meyve suyu ve Şerbeti yapılarak da tüketilir. Kabuğundan esans çıkarılır.Mandalina ağacı,Turunç ağacı anaçlarına aşılama yöntemiyle üretilir. Çok yıllık ve değerli bir ağaç olan Mandalinayı Bahçemizde yetiştirmek istiyorsak Bizim için doğru olan, karşımıza çıkan ilk üreticiden olur olmaz Mandalina fidanlarını almamaktır.Bunun yerine inanılır ve güvenilir fidan üreticilerinden çeşitli, belli ve sağlıklı fidanları almak yerinde olur.
MANDALİNANIN FAYDALARI - Kanı temizler,Kalp ve Damar hastalıklarına karşı koruyucudur.Kolestrolu ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur, Damar sertliği ve felç te faydalıdır, Sinirleri yatıştırır, Akşam yemeğinden sonra yenecek 1 - 2 Mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, Grip olanlara iyi gelir.Dostlarım gelin bu faydalı meyvenin birde reçelini yapalım.
Mandalinalar önce yıkanır, kabukları soyulur, Dilimlere ayrılır, Dilimlerin şekli bozulmadan çekirdekleri çıkartılır. Çekirdeksiz Mandalinalar daha elverişlidir. Dilimler üzerinde kalan beyaz lifler iyice temizlenir,Ayrı bir yerde Mandalina kabukları az bir su içinde 5 - 10 dakika kaynatılarak haşlanır. Sonra kabukları ezilerek kevgirden geçirilir. Veya varsa et makinasında kıyılır, Bir Kg. şeker 500 - 750 gram su içinde kaynatılarak şurup hazırlanır, şurubun köpükleri alınır, sonra Mandalina dilimleri kıyılmış kabuklar şurup içine atılarak hep birlikte istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişmenin sonuna doğru limon suyu veya Limontuzu ilave edilerek 1 - 2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir ve sıcak sıcak kaplara doldurulur.
Reçelin yanı sıra birde Mandalina peltesi vardır, o da nefis bir şeydir.Gelin birde onun tarifini vereyim.
MALZEMELER -
2 Adet Mandalina
2 çorba kaşığı nışasta
1,5 Bardak su
1/4 Bardak su (Nişasta ezmek için)
8 Adet kesme şeker
YAPILIŞI - Bir kapta 2 Ad. Mandalina suyu 1,5 Bardak su ve 8 Adet kesme şeker kaynatılır.
Nışasta 1/4 bardak su ile ezilir ve mandalina suyuna telle karıştırılarak ilave edilir. 5 dakika
kaynatıldıktan sonra ateşten alınır kaplara dökülür.Bu faydalı Meyvenin Reçelini ve Peltesini bol bol yeyin, şifa niyetine, Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder