12 Ocak 2012 Perşembe

Jacques Yves Cousteau - (1910-1997)

Avukat oğlun ve Noter torunu olan Cousteau Denizi Ailesinin yerleştiği Marseille cıvarındaki küçük koylar sayesinde keşfetti. 1930 da saygın bir okul olan Stanislas okulunu bitirdikten sonra Brest'in Deniz Harbokuluna girdi ve topçu eri oldu. 12 Temmuz 1937 de Simone Melchior ile hayatını birleştirdi. İki tane çocukları oldu. Jean Mıchel Cousteau 1938 ve Philippe Costeau 1940 ikiside Calypso macerasına katılacaklardı.İl deniz deneyimlerini Fransız Deniz Kuvvetlerinde yaptı. 1936 da belki modern dalgıç maskelerinin ataları olan Deniz gözlüklerini denedi.II. Dünya savaşına katılan Costeau birçok askeri ödül aldı.Ateş kesin ardından Simone ve Jacques Cousteau'nun Ailesi Megeve Şehrine taşındılar.Orada Ichac Ailesi ile arkadaş oldular. Jacques Yves Cousteau'nun ve Marcel Ichac'ın hedefi aynıydı. Herkese ulaşılamaz ve bilinmeyen yerleri tanıtmak,Costeau bunu Denizaltında yapmayı hedeflerken Ichac dağları tercih ediyor,iki komşu 1943 te Belgesel Film kongresinde berabere birinci oldular.


O dönemde Jacques Yves Cousteau kardeşi Pierre Antoine den uzaklaşıyor. Yahudi düşmanı bir gazeteci olan kardeşi 1946 da idam cezası aldıysada 1954 te serbest bırakıldı. Savaş yılları dalış için önemli yıllar olldu.1943 te Cousteau Emile Gagnan ile birlikte modern otonom dalgıç giysisi icat etti. Cousteau 19 ncu yüzyılın (Rouquayrol ve Denayrouze) ve yirminci yüzyılın başlangıcındaki (Le Prieur) icatları geliştirip yenileştirdi. Bu icadın patenti onu ömür boyu para sıkıntısından korudu.Savaştan sonra (1946) Cousteau Toulon'da groupe d' etudes et de Recherches Sous Marines'i yani GERS'i(Denizaltı Araştırma ve Çalıştırma gurubunu)kurdu. 1948 de Cousteau Akdeniz'e ilk seferidüzenliyor. GERS'in toplandığı yer olan Elie Monnier eski bir romorkördü.


Bu seferde Philippe Tailiez, Fredrıc Dumas, Jean Alinat,ve bulgunun film yapımcısı Marcel Ichac vardı. Küçük bulgu ekibi Mahia'da ( Tunus ) bulunan ve Romalılar zamanından kalan bir kalıntıyı inceledi. Otonom dalışı kullanan ilk Arkeolojik Denizaltı operasyonuydu. Böylece bilimsel denizaltı Arkeolojisi için ilk adım atılmış oldu. 1949 da Cousteau ordudan ayrılıp Fransız oşinografik seferlerini kuruyor,ünlü gemisi Calypso'yu satın alıp Dünyanın en ilgi çekici Denizlerini ve ırmaklarını gezdi. Gezileri sırasında birçok filme imza attı. Louıs Malle ile 1956 da hazırladığı Le Monde du silence yani sessiz dünya filmi Cannes Film Festivalinde Altın palmiye ile ödüllendirildi. Denizaltı Biyolojisi yazdığı kitaplarla tanıtmaya çalıştı.Jean Mallardin 'in yardımıyla SP-35O yi inşa etti. Bu iki kişilik denizaltı 350 metrelik derinliğe inebildi. Başarılı denemeden sonra bunu 1965 te 2 taşıt ile tekrarladılar ve böylece 500 metre derinliğe ulaştılar.1957 de Monako Okyanus Araştırmaları Müzesini yönetti.Precontinent projelerini idare ediyordu. Bu projelerde su altında uzun süre kalınıyordu ve bir sualtı evi sayesinde incelemeler yapılıyordu.ABD nin Bilimler Akademisine kabul edilen ender yabancılardan biriydi.


Jacques Yves Costeau ünü giderek yükseliyordu. 1960 yılının Ekim ayında bir yığın radyoaktif madde CEA tarafından Akdenize atılacaktı. Komutan Costeau basın kampanyası düzenledi ve 2 hafta geçmeden halk ayaklandı. Radyoaktif maddeler treni büyük bir kalabalık tarafından durduruldu. ve geldiği yere dönmek zorunda kaldı. 1960 ta Monako'da Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'un resmi ziyareti ve Ekim ayındaki nükleer Denemeler üzerindeki tartışmaları sayesinde ünlü oldu. Fransa Elçisi,Prens Rainier'ye görüşmelerinin engellenmesinin daha iyi olacağını söylemesine rağmen Prens Cousteau nun müze ziyareti sırasında orda olmasını sağladı. Cumhurbaşkanı dostca Kumandana (Atom bilginlerine karşı iyi davranmalarını) istedi. Cousteau şu şekilde cevap verdi. (Sizin Atom bilginleriniz bize iyi davranmalı) devam eden tartışmada Jacques Yves Cousteau nükleer sırların Fransa ile paylaşılmamasının Amerikanın bir kararı olduğu için üzüldüğünü belirtti Çünkü bu yüzden Fransa nükleer araştırmalara ve denemelere başlamıştı.


1974 Te ABD'de The Costeau Society'i kurdu. Günümüzde bu vakfın 100.000 üyesi var ve amaçları şimdiki ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini korumak,1977 de Peter Scott ile birlikte Birleşmiş Milletler tarafından çevre için yaptıklarından dolayı ödüllendirildiler.Presidential Medal of Freedom yaniözgürlük madalyası ona Ronald Reagen dönemin Cumhurbaşkanı tarafından takdim edildi. 28 Haziran 1979 Calypso ile Portekiz'e doğru bir seferde oğlu Philippe bir kaza sonucu hayatını kaybediyor.Bu durumdan çok etkilenen Cousteau yanına öbür oğlunu çağırıyor.


24 Kasım 1988 de Fransız Akademisine seçildi. Kabul töreni 22 Haziran 1989 da gerçekleşti. 2 Aralık 1990 eşi Simone Costeau kanser yüzünden hayatını kaybediyor.Bu güçlü karakter kadın Calypsoda eşinden fazla vakit geçiriyordu. 1991 yılının Haziran ayında Cousteau Francine Triplet ile yeni evlilik yaptı. Evlenmeden önce yeni eşinden 2 tane çocuğu olmuştu. Dianne ve Pierre Yves şu anda Francine Costeau eşinin eserlerini sürdürüyor. Bu andan itibaren Costeau ile büyük oğlu arasında ipler gerildi ve beraber çalışmayı bıraktılar. 1996 da Jacques Yes Costeau oğlunu Fiji Adalarında Cousteau isminde bir tatil köyü açmayı planladığı için Mahkemeye verdi.Jacques Yves Costeau 25 Haziran 1997 de vefat etti. Ölümü en popüler Fransızlardan biri olduğu ABD'de çok hissedildi. Doğduğu şehirde onun anısına komutan Costeau sokağı yapıldı.


Cousteau kendine oşinografik teknisyen denmeyi seviyordu. Çoğu kişi onun doğaya özellikle denize aşık olduğunu düşünüyordu. Kendine has gülüşüyle ve Televizyon sayesinde tüm Dünyanın insanlarına Denizaltı zenginliklerini tanıttı.Jacques Yves Cousteau 20 nci yüzyılın ikinci yarısında Denizaltının keşfi konusunda tartışmasız en önemli insanlardan birisiydi.



Hiç yorum yok: