16 Ocak 2013 Çarşamba

Oprah Winfrey


ABD. Televizyon tarihinin en çok izlenen Talk Show programlarından birisi olan (The Oprah Winfrey Show) un sunucusu ünlü siiyah kadın Milyarder Hayırsever Sanatçı.OPRAH WINFREY 29 Ocak 1954 te Amerikanın Missisippi eyaletindeki Kosciusko kasabasında protestan bir mezhep olan Babtis mezhebinden bir çiftin kızı olarak dünyaya gelen Oprahın Anne ve Babası evlenmemiş gençlerdi. Aslında doğduğunda İncilde adı geçen Oprahın ismini alan  Winfreynin adı daha sonradan Oprah olarak değişti.


Doğumundan sonra Annesi ile eyaletin kuzeyine taşınan Oprah Hayatının ilk altı yılını kırsal kesimde Büyükannesi Anita Mae'nin yanında yoksulluk içinde geçirdi. Oprah 3 yaşındayken okumayı öğreten Büyükannesi daha sonra onu semtin kilisesine beraberinde götürmeye başladı.Küçük yaşına rağmen incildeki ayetleri ezbere okuyabilen Oprah (Vaiz) lakabı ile tanındı. 6 Yaşındayken Annesi Oprahı yanına alıp Milwaukke kentinin yoksul bir mahallesine taşındı. Burada kuzeni,Amcası ve bir aile dostu tarafından tecavüze uğrayan Wınfrey evdeki sağlıksız koşullara rağmen 2 ve 8 sınıfları okumadan atladı.ve 13 yaşına geldiğinde kentin banliyölerinde beyaz öğrencilerin gittiği prestijli bir liseye burslu olarak kabul edildi.


Okulda başarılı olmasına rağmen asi bir tavır sergiliyen oprah birçok kez evden kaçtı.Sonunda 14 yaşındayken Annesi onu Tennessee eyaletinin Nashville kentinde yaşıyan sert fakat teşvik edici bir insan olan babası,Vernon'un yanına gönderdi. Babası oprahın eğitimine eğildi.Lisesinde iftihara geçen,münazara ekibine katılan ve ülke çapında Dramatik yorumda ikincilik ödülü alan Winfred daha sonra başka bir konuşma yarışması kazanarak 1971 de tarihsel olarak bir siyahi okul olan Tennessee Eyalet Üniversitesinden tam burs aldı. Kazandığı busla iletişim konusunda öğrenim yapan Winfrey 18 yaşındayken Miss Black Tennessee Beauty Prgeant'ı kazandı.


Oprahın gerçek medya kariyeri henüz 17 yaşında genç bir kızken Tenessee Eyalet Üniversitesinde okuduğu zamanlarda yerel bir radyoda çalışmağa başladı.Yerel medyada çalışırken Nashville'deki WTVD-TV nin ilk siyahi kadın haber sunucusu olan Oprah 1976 da WIZ-TV de altı haberlerinde yardımcı sunuculuk yapmak için Baltimore'a taşındı.Daha sonra WIZ-TV de 14 Ağustos 1978 de yayına başlıyan ve Richard Sher'in  sunuculuğunu yaptığı People Are Talking programında Co-Host olarak işe alınan Oprah Dialing for Dollars'a da sunuculuk yaptı.


1983 te çok ilgi çekmeyen yarım saatlik bir sabah Talk Şowu olan AM Chicago'yu sunmak için İllinois eyaletindeki Şikago kentine yerleşen Oprah, işi devraldıktan sonra ilk bölümü 2 Ocakta yayınlanan Televizyon şovunu,birkaç ay içinde en alt sıralardan Şikago'nun en yüksek izlenirlik oranına sahip Televizyon programı haline getirerek Phil Donahue'yi geride bıraktı. Ulusal boyutlara ulaşan başarısı Winfrey'i Stephen Spilberg'in yönetmenliğini yaptığı 1985 te çekilen The Color Purple filminde rol sahibi yaparken Bu rolü ona Akademi ödüllerinde de en iyi yardımcı kadın dalında adaylık getirdi.


Bu gelişme sonrasında 8 Eylül 1986 tarihinden itibaren Winfreyin Şowu ülke çapında 120 kanalda tam saat yayımlanmaya başladı ve isim değiştirerek The Oprah Winfrey Show oldu.Donahue'i zaten yerel markette geçmiş olan Oprah ülke çapında izleyici sayısını kısa zamanda ikiye katlıyarak Şowunu Amerikanın bir numaralı gündüz kuşağı Şowu haline getirdi.Böylece bu iki ünlü şow arasındaki büyük yarış başlamış oldu.

Hiç yorum yok: