15 Temmuz 2013 Pazartesi

Taksim Cumhuriyet Anıtı

Taksim Cumhuriyert Anıtı - İstanbulun Taksim Meydanında bulunan Anıt  İtalyan Heykeltraş Pietro Canonica'ya yaptırılan iki genç Türk Sabiha Bengütaş -Hadi Bara'nın yardımlarıyla anıt 1928 de tamamlanmış 8 Ağustos 1928 de açılan anıtın,kaide ve çevre düzeni Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.Cumhuriyet dönemi anıtları ilk defa figüratif bir anlatımla Atatürk'ü ve kurulan yeni düzeni topluma tanıtan heykellerdir. Bu döneme ait anıtların yerleşim planlanmasında önlerinde tören yapılacağı göz önünde tutularak çevre düzenlemesi yapılmıştır.


Dairesel bir Meydanın ortasında yükselen bir meydan çeşmesi gibi tasarlanan anıtın iki yüzünde bronz figürler geleneksel mimariden esinlenerek oluşturulmuş kemerli taş bir kaide içerisinde yer alırlar.11 m.yüksekliğindeki anıtın kaidesinde pembe trentino ve yeşil suza bölgesi mermerleri kullanılmıştır. Anıtın bir yüzü Kurtuluş savaşını diğer yüzü ise Cumhuriyet Türkiyesini simgeler. 1928 de Talimhane caddesi ve İstiklal caddesi Sıraserviler aksı üzerine yerleştirilen anıtın kuzey yüzünde Mustafa Kemal Askerlerinin önünde görülmekte diğer yüzünde ise sivil giysileri ile Mustafa Kemal Atatürk yanında İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak,Askerler ve Halkla birlikte betimlenerek genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu canlandırılmaktadır.


Gene Anıtın bu yüzünde Atatürkün ardında bulunan Sovyet General Mihail Frunze ve Kliment Voroşilof heykeli,Kurtuluş savaşı sırasında Türkiyeye yapılan sovyet yardımına duyulan minnetdarlığı simgeler.Anıtın yan yüzlerinde birer asker heykeli üstlerindeki madalyonlarda ise iki kadın portresi yer almaktadır.1988 de Taksim,Tarlabaşı,Şişhane yıkımları sonrası Anıtın oturduğu dairesel taban İstiklal caddesi yaya yolunun bir parçası halini almıştır.Ulusal günlerde İstanbul da yapılan törenlerin merkezidir.


Meydan 19 ncu yüzyıl yapısı olan Taksim topçu kışlasının ahırlarının bulunduğu yer Taksim anıtının hemen önünden başlayarak bizim taksim meydanı dediğimiz yerde bulunuyordu.Taksim gezi parkı diye bildiğimiz yer ortasında bir avlu olan kışlanın bulunduğu yerdir. Önündeki Talimhane bölgesi adından da anlaşılacağı gibi kışlanın Talimgahının bulunduğu yerdir.Kışlanın avlusu bir dönem Taksim stadı olarak hizmet v ermiş daha sonra Vali Lütfü Kırdar tarafından yıkılmış dümdüz edilmiştir. Anıt Genişleyen Taksim meydanı ortasında eski mimari orantılarını kaybetsede İstanbulun özelliklede Cumhuiyetin simgesi olmaya devam etmektedir. Taşradan gelenlerin Foto-şipşakçılara çektirdikleri resimlerin fonunda bu anıt vardır ve her İstanbullunun Aile Albümünde bu anıtın önünde çekilmiş bir iki fotoğrafı bulunur.


Anıtın bulunduğu semt adını Osmanlı döneminde cıvar semtlere su dağıtmak için Taksim meydanı olarak bulunan bölgeye bir su deposu yapıldı. Depolanan suyu da dağıtmak yani taksim etmek için küçük bir yapı yani Maksem yaptı.Meydan,adını eskiden Galata-Beyoğlu suyunun taksim edildiği ,Taksim Makseminden almıştır. Taksim Meydanı ve çevresi aynı zamanda Kültür,Eğlence ve büyük bir alışveriş merkezidir. Çok sayıda mağaza,sinema ve tiyatro salonu sanat atölyesi,sergi salonu,Bar Disko kafe barındırır. Özellikle hafta sonları Taksimde 24 saat hareket vardır.Meydanın yakınlarında bulunan taksiler ile günün her saati ulaşım sağlanır.ve kesinlikle herkesin buluşabileceği bir yerdir.


Gezi parkının kuzeyinde ise eskiden Taksim bahçesi ve Taksim belediye gazinosunun bulunduğu yerde halen Ceylan İntercontınental oteli vardır. Asker ocağı caddesinin karşı tarafında ise Divan ve Hyatt Regency otelleri yer alır. Gezi parkının altında Cumhuriyet caddesi tarafına kot farkından yararlanılarak dükkan ve kafetaryalar yapılmıştır.

Hiç yorum yok: