21 Nisan 2009 Salı

Mata Hari - Margaretha Geertruida Zeller (7 Ağustos 1876-15 Ekim 1917)

Hollanda asıllı olan Mata Hari 'nin asıl adı, Margaretha Geertruida Zeller dir.(7 Ağustos 1876 Leeuwarden -15 Ekim 1917 Vincennes) Danscı ve sözde Casus, I. Dünya Savaşı yıllarında Almanlar hesabına çalıştığı için idam edilen Mata Hari nin ismi Malay dilinde Şafağın Gözü anlamına geliyor.Hollandalı bir iş adamının kızı olup,Okul çağında bir Manastırda eğitim gördü. 18 yaşındayken Hollanda ordusun da görevli İskoç asıllı bir Subayla evlendi.Kocasının vazifesi sebebiyle bir müddet Amsterdamda bir sürede Java Adasında bulundu.



Hollanda'ya döndükten sonra kocasından ayrılarak Paris'e yerleşti. Burada dans etmeye başladı. ve kısa bir sürede meşhur oldu. Şöhreti, Paris Londra,Viyana,Berlin ve Roma gibi Avrupa şehirlerine yayıldı. Bu Ülkenin Hükümetlerinde görev yapan önemli kişilerle yakınlık kurdu.
Almanlar Mata Hari'yi Alman gizli servisine aldı. I.Dünya savaşından birkaç yıl önce,Almanya'nın Löerrach şehrindeki Alman Espionaj okulunda casusluk üzerine eğitim gördü. Bu arada Berlin Polis Şefiyle yakınlık kurdu. Alman Gizli Servisindeki Kod Numarası H-21 olan Mata Hari,1915 te tekrar Fransaya döndü.



Fransız Gizli Servisi Mata Hari nin Almanlar hesabına çalışan bir casus olduğunu bilmesine rağmen,herhangi bir müdahelede bulunamıyordu. Mata Hari nin Fransız ve Hollanda Hükümetlerinde Nufus sahibi kişilerle yakın teması vardı. ve hazırlanan tuzaklardan kurtulmayı ustalıkla başarıyordu.Fransız,İngiliz,Rus subay ve Devlet Adamlarından topladığı çok gizli Askeri bilgileri kızına yazılmış masum mektuplar halinde özel diplomatik kurye ile Paristen Almanlara ulaştırıyordu. Alman Askeri ve Denizcilik istihbarat Başkanlarıyla toplantılara katıldığı Madrid ten Parise döndükten sonra 13 Şubat 1917 de tutuklandı.



Yıllardır hakkında toplanan belgelerin en önemlisi,Madrid seyahatinde Madrid Elçiliğinden
Alman Askeri Merkezine kendi kodu H-21 İle gönderdiği ve yolda ele geçirilen telgraftı. Madrid dönüşü alacağı 15.000 ispanyol pesosu tutarındaki çek tutuklandığı zaman üzerinde bulundu.Bir diğer delil de 1915 te Fransaya dönmesinden önce Alman Gizli Servisinden aldığı 30.000 marklık senetti.Mahkeme nin söz konusu paralarla ilgili suçlamasını,hediye aldım diyerek reddeden Mata Hari, kuvvetli delil bulunmamasına rağmen idama mahkum edildi. ve 15 Ekim 1917 de kurşuna dizildi.



İdama giderken gayet soğukkanlı olan Mata Hari, Bu Fransızlar beni öldürmekle ne kazanacaklar,Savaşı mı kazanacaklar ? diye yanındakilere dert yanmıştır. Kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmayarak bir cesaret ve soğukkanlılık örneği göstermiştir.

1 yorum:

İçre dedi ki...

google sağolsun sizi bir tesadüfen bulmama vesile oldu :)
henüz tam manası ile blog yazılarınızı okuyamadım
ama sözüm olsun her gün girip sizi sayfa sayfa okuyacağım
böyle bir site gökten pardon google'den her zaman düşmez insanın bilgisayarına.
saygılar.