2 Mayıs 2009 Cumartesi

Hollywood Müzikal Filmlerinin Unutulmaz Komedyenlerinden - Danny Kaye (David Daniel Kaminski) 1913-1987

Asıl Adı David Daniel Kaminski, Newyork'ta doğdu.Çok genç yaştan (Bir kaynağa göre 13 yaşından) itibaren Vodvil Tiyatrolarında, Gece Kulüplerinde ve Yahudi şakaları yapan küçük Tiyatrolarda çalıştı.1937 den başlıyarak bir özel kuruluş adına 2 bobinlik kısa komediler çekti,ama pek başarı kazanamadı.1939 da Brodway'da ( Straw Hat Revue ) da ertesi yıl Kurt Weill'in (Lady in the Dark) müzikhalinde başarılı oldu. Sonuncusunda (Tchaikovsky) adlı bir şarkı söylüyordu. 40-45 saniyede 54 Rus Bestecisinin birbirinden çetrefilli adlarını ard arda dizerek inanılması güç bir komik etki yaratan bir şarkı--- Bunu ve diğer şarkılarını 1939 da Brodway de tanışıp ömür boyu evli kaldığı Sylvia Fine yazacak ve Kaye bir aralar şöyle diyecekti.. 'Ben Eşimin yarattığı bir sanatçıyım'.



Danny Kaye'in bu başarıları en çok anlaşmalı ve çok popüler Komiği Eddie Cantor'a yeni bir mirascı arayan Yapımcı Samuel Goldwyn'i ilgilendirdi. Goldwyn ona film başına 150 bin dolar gibi o yıllar için çok iyi bir para önerdi. ve Kaye ilk filmi (Up in Arms) la bir yıldız oldu. Ardından diğer ünlü ve artık klasik olmuş Danny Kaye filmleri geldi. Wonder Man,( Kahkahalar tufanı ) The Kid From Brooklyn, (Renkli sürprizler) ABD nin çok popüler yazarı James Thurber'in hikayelerinden uyarlanan The Secret Lıfe of Walter Mitty ( Renkli Rüyalar ) sonuncu filmde, sürekli hayal gören ve hayallerinde kendisini olmadık işler yapan olmadık kahramanlar olarak bulan kendi halindeki genç adam rolünde Kaye, gerçekten çok iyiydi.Birçok Sinema yazarı bu filmi onun en iyi filmi sayarlar. Ancak 1950 lerden sonra çekeceği Paramount yapımlarını çok daha iyi bulanlar da yok değil.



Bu ilk filmleri Kaye'in perdedeki imajının temellerini atıyordu. Kaye kendisini son derecede karışık ve tehlikeli kişiler ve olaylarla dolu bir maceranın göbeğinde bulan dalgın,sarsak,kızıl saçlı bir sersemi oynuyordu. Ancak öylesine iyi kalpli ve sevimliydi ki sonunda herşey onun istediği gibi gelişiyordu.Aynı zamanda çok iyi bir kulağı ve kendine özgü bir sesi olan Kaye, bu filmlerde şarkıda söylüyordu. Bunlar Sanatçının sonraları Albümlerde topladığı kendine özgü müzik-mizah karışımı şeylerdi. ve bazıları küçük çapta birer mizah başyapıtı bile sayılabilirdi. Kaye o döneminde hemen hep güzel yıldız Virginia Mayo'nun eşlik ettiğini de belirtelim.



Kaye 40 ların sonunda Howard Hawks'ın kendi filmi ( Ball of fire ) ın yeni bir uyarlaması olarak çektiği (A Song is Born) Samba Kralı,yada Gogol'un Müfettişinin serbest ve çok şeker bir uyarlaması olan (The Inspector General) Genel Müfettiş,gibi filmlerde oynadı. Savaş sonrasının en sevilen komedyeniydi. O ve Bob Hope'un 1930 sonraları 40 başlarındaki ilk filmlerinin boş bıraktığı yere,toplumu tüm kesimleriyle güldürmek ve rahatlatmak işlevine oynuyordu. 1950 başlarındaki filmleri (On the Riviera) Yeryüzünde Cennet veya ünlü Masalcıyı oynadığı Hans Christian Andersen yine beğenildi. Ama çok güldürmedi.



Kaye bundan sonra Paramount'a geçti. Orda yazar-yönetmen ikilisi Melvin Frank-Norman Panama'yla verimli bir işbirliğine geçti. Yaptığı filmler 1950 lerden sonra gelen yeni bir kuşağı da güldürüyor ve örneğin bu yıllarda bizde de çok popüler oluyordu. (Knock on Wood) Büyük Artist ve (The Court Jester) Kralın soytarısı birer kahkaha şöleniydi. Kaye bu filmlerin bazılarında,örneğin büyük artist ve On theDouble , Sahte Ajan da ilk filmlerindeki gibi komedinin çok klasik bir trüküne,iki ayrı,ama tıpatıp benzer kişilik ögesine geri döndü. ve bunu çok iyi kullandı.Daha sonraysa biraz duygusal yapımlara kaydı.White Christmas, Eğlenceler Oteli, Me And the Colonel,Albay ve Ben, Merry Andrew, Sirk Kralı, Five Pennies, Beş kuruş versene,özellikle Kornetci Red Nıchols'ı canlandırdığı sonuncusunda artık komedi unsuru yok gibiydi. Danny Kaye nerdeyse Komedyenliğini unutmuş kompozisyon oyunculuğuna soyunmuştu.



1960 larda artık Beyazperdede pek işi kalmamıştı. Frank Tashlin yönetiminde yaptığı (The Man from the Diners Club) Milyonerler kulübü Tashlin in komedi dehası sayesinde beklenmedik bir kıvılcım oldu.Ama Bryan Forbes'in uzun ve hantal filmi (The Mad Woman of Chaillot) Çılgın Kadındaki dramatik oyunu eski komedilerini aratıyordu. Kaye geri kalan zamanını UNICEF için çalışmak, TV Showları çekmek ve hayır işlerine vakit ayırmakla geçirdi. Daha 1954 yılında özel yetenekleri ve Sinema sanatıyla Amerikan Halkına hizmetleri nedeniyle bir özel Oscar almıştı. Sonralarıda hayır işleri nedeniyle birçok kuruluştan ödül ve nışanlar aldı ve bir kalp Ameliyatı geçirirken hayata veda etti. Filmleri hala ilgiyle izlenen ve plakları hala çok satan sanatçı,kuşkusuz komedi aleminin kendineözgü eşsiz ve kişisel yıldızlarından biriydi.


Mehaz - Sn.Atilla Dorsayın 100 yılın 150 oyuncusu kitabından.

Hiç yorum yok: