13 Mayıs 2009 Çarşamba

Mickey Mouse'un Yaratıcısı - Walter Ellas Disney (1901-1966)

Uzun yıllar önce, Kansas City'de bir genç, gazete gazete dolaşıp çizdiği karikatürleri satmaya çalışıyordu.Ama bütün yazıişleri Müdürleri sanki ağızbirliği etmiş gibi, birazda kaba bir dille ona ayni şeyi söylüyorlardı.Karikatüre yetenekli görünmüyorsun, neden bu işi unutup başka birşeyler denemiyorsun ? Ama karikatür gencin hayatının rüyasıydı. İnsan biricik rüyasını,gayesini nasıl unutabilirdi. O karikatürü bıraksa bile,karikatür onu bırakmıyordu ki, geceleri rüyalarına giriyor onu daha fazla yakalayıp kendine çekiyordu. Sonunda Mahalli kiliselerden birinin Rahibi,genci kilisedeki faaliyetlerin resimlerini çizmesi için küçük bir ücret karşılığı işe aldı. Ama çiçeği burnunda sanatçının bir stüdyoya ihtiyacı vardı.



Hem resim çizebileceği hemde uyuyabileceği bir yer lazımdı ona, Allahtan ki, kilisenin eski garajı vardı.Ama Garaj kelimenin tam anlamıyla farelerin istilası altındaydı. Genç burada yaşamak zorundaydı. Ama günlerini birlikte geçirdiği bu farelerden birisi tıpkı o genç sanatçı gibi dünya çapında şöhrete kavuşacaktı. Dünyanın her tarafınnda tanınan bu fare Mickey Mouse, genç sanatçı ise hayatının rüyasını asla terk etmeyen Walt Disney'di.



Walter Ellas Disney (5 Kasım 1901 - 15 Aralık 1966) Amerikalı Prodüktör,Yönetmen,senarist,ses Aktörü ve Animatördür.Flora Disney ve Elias Disneyin oğlu ve 3 erkek ve bir kızkardeşi vardı. Kardeşi Roy o Disney ile beraber Walt Disney Productions'ı kurdu. ve şirketi Dünyanın en ünlü film üreticilerinden biri oldu.Kurduğu şirket The Walt Disney Company, şu on yıllık 30 milyar dolar geliri olan bir medya devi haline geldi.Walt Disney genelde bir film prodüktörü ve şovmen,ayrıca Animasyon ve Theme Park (Bir temayla ilgili Lunapark) tasarımlarıyla biliniyor. 48 kez Oscara 7 kezde Emmy'a aday oldu. Hala da en fazla Oscar'a aday olan şahıstır. Diana ve Sharon isimli iki kızı vardır.



Walt Disney ve çalışanları Dünyanın en ünlü Prodüksiyonlarını üretti. Disneyin iç kişiliği olarak görülen Farelerden korkmasına rağmen Mickey Mouse de başta olmak üzere Disneyland ve Walt Disney Resort gibi mekanlar da onun eseridir.Walt Disney , Orlando,Floridadaki Walt Disney World açılmadan birkaç yıl önce gırtlak kanserinden 15 Aralık 1966 da öldü.



Mickey Mouse'nin Doğuşu - Birgün resim çizmeye çalıştığı sırada,bir fare meydana çıkarak garajın tahta zemini üzerinde oynamaya başladı. Disney işini bırakıp bu fareyi seyre daldı. Evden ekmek parçaları getirip fareye verdi. Günler geçtikçe fare ile Disneyin arkadaşlığı ilerledi. ve fare resim sehpasının üstüne çıkacak kadar ona alıştı. Disney daha sonraları Hollywood'a gelip canlı karikatürler çizmeye başladı. Fakat (Osvvald The Rabbit) adını verdiği bu oyunlar tutulmadı. Disney yeniden beş parasız ve işsiz kaldı.Birgün bir pansiyon odasında oturup ne yapacağını düşünmeye başladı. Birden aklına Kansas Cıty'deki garajın faresi geldi. Hemen bir fare resmi çizdi ve böylece Mickey Mouse doğmuş oldu.



Yıllar önce dünyadan göç eden bu fare,Dünyaca tanınan Mickey Mouse'un babası oldu. En ünlü Aktörlerden çok alkışlandı.Mektuplar aldı. Dünyanın her tarafındaki sinemalarda en tanınmış Aktörlerin filmlerinden daha uzun zaman gösterildi.Walt Disney her hafta Hayvanat bahçesine giderek hayvanları ve çıkardıkları sesleri inceledi, bunlara dayanarak filimlerdeki fareyi seslendirdi.



Miki fare ve Vakvak Amca karakterlerinin babası olan Walt Disney'in ilk sesli filmi,1928 de yaptığı Steamboat Willie'dir. 1929 yılında Silly Symphonies ve The Skeleton Dance adlı iki yeni film yaparken aynı yıl Miki fare Ailesine Gufi ve Vakvak Amca tiplerini kazandırdı. Walt Disneyin oldukça zahmetli olan ve bir saniyelik hareket için 24 ayrı çizim gerektiren ilk uzun metrajlı filmi 1937 yılında yaptığı Pamuk Prenses ve 7 cüceler di. Ardından Bambi (1942) Pinokyo (1940) Uçan fil Dumbo (1941) Külkedisi (1950) Uyuyan Güzel (1958) ve Yüzbir Dalmaçyalı adlı filmlere imza attı. The Lıvıng Desert gibi doğa ve hayvan konulu belgeseller yanı sıra Davy Crockett gibi gerçek yaşam öykülerini de anlattı. 1955 yılında ise Anaheim 'da
(California) Disneylandı açtı.



30 kez Akademi ödülü (Oscar) kazandı.Walt Disneyin kurduğu Disney Stüdyoları 1966 da onun ölümünden sonrada çizgi film yapmaya devam etti. 1971 de Orlando-Florida'da ve ilk defa ABD dışında 1983 te Japonya da Disneylandl ar açıldı.Yarattığı karakterlere gelince - Walt Disney in 1928 de yarattığı soluk yüzlü, beyaz eldivenli koca papuçlu şirin ve alaycı fare Miki (Önce Mortimer Mouse,daha sonra da Mickey Mouse adıyla tanındı) eşi Minnie beceriksiz ve saf köpek Pluto,Utangaç Goofy, bütün dünya çocuklarının düşlerini süslerken,Disney de bu hayvanlar evreninde aynı zamanda çağdaş ABD Toplumunun çeşitli sorunlarını ve gerilimlerini dile getirmeyi başarmıştır.



Sinema Dünyasının ses ve söz daha sonra da renk ögesine kavuşmasıyla çizgi film olanaklarının genişlemesinden yararlanan sanatçı,neşeli tavşan Osvvald,öfkeli ördek Donald, Varyemez Amca, ve 3 küçük Domuzla 1930 dan sonra çizgi film alanındaki sarsılmaz ününü pekiştirmiştir. Daha sonra ilk uzun metrajlı filmi Pamuk Prenses ve 7 Cüceler ( 1937 ) Çocuk edebiyatına yönelen Walt Dİsney Bütün Dünya Çocuklarını etkilemiştir.


Hiç yorum yok: