19 Mayıs 2009 Salı

Hollywood'un Unutulmazlarından - Elizabeth Rosemond Taylor

Elizabeth Taylor - Anglo Amerikan Sinema oyuncusu. Tescilli güzelliği ve Dramatik oyunculuğu yeteneğiyle Hollywood Film Sektörünün altın yıllarında bir ekol haline gelmiştir. Rol aldığı sayısız film,Amerikan Sinema tarihinde birer klasik haline gelmiş,yaptığı çok sayıda evlilik ve çalkantılı hayatı nedeniyle, aynı zamanda Magazin Basınınında baş Aktristlerinden biri olarak Uluslararası bir şöhrete ulaşmıştır.Elizabeth Rosemond Taylor - 27 Şubat 1932 de, Aslen Amerikalı olan Sanat Galericiliği yapan Francis Lenn Taylor ile Sara Viola Warmbrod'un ikinci çocuğu olarak ,Londra nın Hampstead semtinde dünyaya geldi. Sara Sothern Sahnesinde oyunculuk yapan Annesi Viola, 1926 da evlendikten sonra mesleğini terk ederek eşine yardımcı olmaya başladı. Baba Francis Taylor un Londrada bir sanay Galerisi satın alması üzerine Ailece Hampstead'a yerleştiler. Büyük Annesi Elizabeth Mary Rosemond'un adının verildiği ünlü Aktrist Ailesinin kökeni nedeniyle Amerikan, aynı zamanda İngiltere doğumlu olması nedeniylede İngiliz vatandaşlığına sahipti.



Sinema Camiasının ona ithaf ettiği ismiyle Liz Taylor hayatının ilk 7 yılını Ailesiyle birlikte Londra da geçirdi. Taylor Ailesi II.Dünya savaşının ilk gerilimleri hissedilmeye ve İngilterede büyük bir huzursuzluk rüzgarı esmeye başladıktan sonra, savaştan uzaklaşmak maksadıyla, Baba Francisi Sanat Galerisiyle ilgili son işlerini tamamlaması için geride bırakarak Amerikaya geri döndü. Burada Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde yaşamlarına devam etmeye başladılar. Francis Taylor da Londradaki işlerini sonuçlandırıp vakit kaybetmeksizin Ailesinin yanına geldi.



Küçük Liz'in keşfedilerek ekranlarla tanışması ise,Bir Aile dostları sayesinde gerçekleşti.Liz'in güzelliğinin ve yeteneğinin değerlendirilmesi gerektiği konusuna Ailenin dikkatini çeken dostları,küçük Taylorun ekran testine katılması için öneride bulundu.Bu öneriyi ciddiye alan Aile henüz 9 yaşında olan kızlarını test için Universal Stüdyolarına götürdü. Söz konusu olan Liz'in gelecekteki hayatını kökten değiştirdi. Çünkü küçük kız testi geçerek Universal le bir sözleşme imzaladı. Liz'i Beyazperdeyle buluşturan ilk sinema filmi 1942 de çekilen There's one Born Every minute oldu.Bu ilk ekran deneyiminde Taylor sadece 10 yaşındaydı. Ancak Universal tarafından sözleşmesi feshedilince ,Elizabeth Metro Goldwyn Mayer (MGM) Film şirketine geçerek tek projelik bir anlaşma yaptı. Yeni Şirketindeki ilk filmi o dönem oldukça büyük beğeni toplayan (Lassie Come Home) (1943) oldu. Yakaladıkları başarının ardından MGM sözleşmelerini bir yıllığına uzattı. Bu süreçte küçük oyuncu (The White Cliff of Dover) ve (Jane Eyre) gibi filmlerde önemsiz rollerde yer aldı.



1944 te ise Elizabeth'in yıldızını parlatan proje geldi. 20 th Century Fox tarafından finanse edilen
Clarence Brown'un filmi (National Velvet) filmiyle küçük Liz MGM nin küçük yıldız oyuncusu oldu.Mickey Rooney'le birlikte rol aldığı bu çalışmada Velvet Brown karakterini başarıyla canlandırdı.Filmin 4 milyon dolarlık hasılat elde ederek rekor kırması üzerine MGM küçük yıldızla uzun süreli bir sözleşme imzaladı. Filmin başarısına rağmen 2 yıl ekranlarda görünmeyen Liz 40 lı yıllar boyunca ard arda başarılı projelerde rol aldı ve oyunculuk anlamında kendini geliştirme fırsatı buldu. 1947 de Courage of Lassie'yle Beyazperdeye geri döndü. Bu filmi takiben Lıfe With Father da o dönemin ünlü aktör ve Aktristlerinden William Powell, Irene Dunne ve Zasu Pitts ile birlikte rol alarak mesleğinde gelişim dönemine girdi. Yine aynı yıl Little Woman adlı ünlü uyarlama filminde Amy rolüyle takdir topladı.



Taylorun bir genç kız olarak ilk romantik rolü 1949 da Robert Taylor'la birlikte oynadığı (Conspirator) ile geldi. Sanatçının oyunculuk kariyeri hızla yükselirken özel hayatı da yavaş yavaş şekillenmeye başlıyordu. 1950 de Lise Diplomasını eline aldığında henüz 18 yaşındaydı. ve Milyoner Howard Hughes'la aşk yaşıyordu. Aynı yıl Howard'dan ayrılan Elizabeth, Hilton Otellerinin varisi Conrad Nicky Hilton'la evlendi. Bu evlilik Dünya çapında ses getirdi ve sansasyona neden oldu.Yılın sonlarına doğru Vincente Minelli'nin (Father of the Bride) adlı filmde Spencer Tracy karakteriyle unutulmaz rollerinden birini sergiledi. Devam filmi olan (Fathers Little Dividend) ertesi yıl gösterime girdi. yine 1951 de George Stevens tarafından çekilen (A Place ın the sun) adlı dramdaki kusursuz performansıyla oldukça başarılı bir Aktrist olma yolunda ilerlediğini ispatladı.



Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak anılan Elizabeth Taylor, artık haftada 5.000 dolardan fazla para kazanan popüler bir oyuncu haline gelmişti.Taylor'un Nicky Hilton'la evliliği uzun soluklu olmadı. ve ancak 9 ay sürerek 1951 başında sona erdi.Boşanmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra ünlü Aktrist 1952 de bu defa Aktör Mıchael Wilding'le dünyaevine girdi. Taylor Wilding'ten Michael Christopher Edward adında iki erkek çocuk dünyaya getirdi.



1956 yılına gelindiğinde 22 yaşına basmış ve fiziksel görüntüsü oturmuş olan Elizabeth, Baş rolünü unutulmadz aktör James Dean ile birlikte paylaştığı Giant filmiyle büyük başarı yakaladı. Ertesi yıl Taylor,Oscar ödül töreninde kendisine en iyi kadın oyuncu adaylığını getirecek olan (Raintree Country) adlı filmde Susanna Drake karakterini canlandırdı. Elizabeth'in başarılı performansı adaylığa layık görüldü. Ancak ödül The Three faces of Eve deki performansıyla Joanne Woodward'a gitti.1960 da MGM 'le sözleşmesinin bitmesine az bir süre kalmasına rağmen (Butterfield 8) filminde Eddie Fisher'le başrol oynamak için şirketle anlaştı. Nihayet Butterfield 8 ile Liz'in oscar hayali gerçekleşti.En iyi kadın oyuncu ödülünü almaya hak kazandı MGM ile sözleşmesi sona erdi ve Şirketten ayrıldı.



1963 te o zamana kadar astronomik sayılabilecek bir ücretle (Bir milyon dolar civarında) Cleopatra filminde Richard Burton'la başrol oynamayı kabul etti.1966 yılına kadar birçok filmde daha boy gösteren ünlü Aktristin sergilediği performanslar,yeteneğine oranla zayıf kaldı.Ancak 1966 daki (Who's Afraid Virginia Wolf) filmindeki Martha rolüyle eski formuna kavuştu ve ikinci oscar ödülünü almaya hak kazandı.

Taylorun son sinema filmi 1994 te çekilen The Flintones oldu. 1997 yılının Şubat ayında beyin tümörü teşhisiyle Hastahaneye kaldırılan ünlü Aktrist başarılı bir ameliyat geçirerek sağlığına yeniden kavuştu.1999 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından DBE (Kadınlara verilen bir tür şövalyelik nişanı) ile ödüllendirildi. 2001 deki These old Broads adlı Televizyon filminde canlandırdığı Berly Mason karakterinden sonra herhangi bir çalışmada yer almadı.

Hiç yorum yok: