12 Haziran 2009 Cuma

Muğla - Bodrum - Turgutreis


Dereden Tepenin Kıymetli Dostları, kısa bir süre önce Daimi kalmak üzere geldiğim Bodrum
Yarımadasının en güzel ve geleceği en parlak Beldelerimizden olan Turgutreis'ten bahsetmek
istiyorum.Bodrum Yarımadasının en batısında yer alan Belde Adını Amiral Turgut reisten almıştır. Turgutreis Kültür tarihi,kimine göre Deniz demek olan Bodrum Yarımadasının en batı ucunda hızlı ve dinamik bir gelişme gösteren doğanın sunduğu nimetlerden nasibini fazlasıyla almış şanslı bir Beldemizdir. Güneş,Hava,Deniz,Kum,Balik toprak tüm bunlar Akdeniz ile Egenin
sarmaş dolaş olduğu beldemizde birleşerek yeni bir ruh yeni bir zenginlik kazandırmışlardır.


Gümüşlükte bir akşam yemeği yemeden Bağla'nın tatlı sularından içmeden Karaincir'in kumlarına uzanmadan ,Turgutreis kokulu Mandalinlerinden yemeden Turgutreisi tam olarak görmüş sayılmazsınız.Karabağ Mahallesinde doğan ve Türk Denizcilik tarihinde yerini alan ünlü Denizci Amiral Turgutreisten adını alan bu şirin Beldemizin özelliklerini burada saymakla bitiremeyiz.


TURGUTREİS - 1485 Yılında ismini aldığı Turgutreisin Karabağ Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Turgutun gözü daha küçük yaşından beri denizlerdeydi. O hikayelerini dinlediği Küffara denizlerdede aman vermemek için canlarını ortaya koyan Leventlerin arasına katışmak istiyordu. Henüz çocukluk çağlarındaki Turgut, Levent olarak Osmanlıya ait kadırgalarda çalışmaya başlamıştır. Az zamanda gözüpekliği zekası ve maharetiyle dikkatleri çekmiştir.Gittiği Cezayirde Barbaros Hayrettinin hizmetine girdi. Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze Deniz Savaşında (28 Eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi.


Venediklilerin ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri aldı. Korsika da
Salih Reis ile birlikte cenovalılara esir düştü. (1540) üç yıl sonra Cenovayı kuşatan Barbaros
tarafından ikiside kurtarıldı. (1543) Kanuni Turgutreisi çok sevmektedir.1556 da kendisini
Trablusgarb Beylerbeyi olarak tayin eder. Turgutreis şehadetine kadar bu vazifede kalır.Turgutreis 80 yaşında olmasına rağmen en ön saflarda hücum etmekte,getirdiği tekbirlerle,naralarla Askerlere şevk vermektedir. 17 Haziran 1565 günü yine şiddetli bir muharebede en ön saflarda vuruşurken başına isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralanır.Ak sakalı kana bulanan Bilaharede son nefesini vererek şahadet şerbetini içer. Yalnız bizim tarihimiz değil,bütün Dünya Tarihinin şahit olduğu eşsiz Amirallerden olan Turgutreis Trablusgarba götürülerek oraya defnedilmiştir.Şimdi aynı yerde türbesinde yatmaktadır. Malta'da Turgutreisin şehitdüştüğü yere hala Pointe Dragut, yani Turgut Burnu denilmektedir.


Turgutreiste sahil boyunca ta bir baştan bir başa nerede durursan dur,neresinden bakarsan
bak farketmez, günün hep güzel bittiği yerde olduğunu hissedersin.Zeytin ağaçlarının dibinde
kıpkırmızı sardunyalar ayaklarının altında dipsiz bir deniz,başının üstünde Egenin derin mavili
gökyüzü,Bodrum Yarımadasında gün batımının en güzel olduğu yerde, Turgutreistesindir.


Turgutreis bir Belediye olarak bakıldığında Merkez dışında birçok yerleşime sahip, Kadıkalesi,
Akçabük,Akyarlar, Bağla ve Aspat sınırları içinde olan belli başlı koylar,Büyük tatil köyleriyle
Kadıkalesi Turgutreis'te Gümüşlük arasında sınırda duruyor,adını Helenistik dönemde yapılan
ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir Kadı tarafından kullanılan kaleden olan Kadıkalesi
Turgutreis'e aheste yürüyüşler ve Bisiklete binmek için son derecede elverişli olan 4 km.lik
ağaçlı sevimli bir yolla bağlanır.


Bodrum yarımadasında hiç şüphesiz girilecek en güzel denize sahip Akyarlar ise denize iç içe geçmiş bir günün bir balık sofrasıyla akşama bağladığı en güzel noktada durur. Yaz boyu insanı hafifleten cümle yelkencileri ve sörfçüleri mest eden Turgutreis rüzgarı Akyarlar koyuna pek değmez,söz konusu rüzgar almıyan daha sakin bir koy olunca Akyarların en büyük rakibi aynı zamanda komşusu olan Karaincir'dir.


Karaincir yaz tatilini denizden çıkmadan geçirmeyi tercih edenleri sezon boyunca kendine çeker. Bir zamanlar Deniz Korsanları tarafından inşa edilen,ve bugün hala ayakta kalan kalesi ve tadına doyulmaz suyuyla meşhur Aspat ve tekne turlarının gözdesi Bağla Turgutreis e bağlı diğer turistik kıyılar arasında yer alır ve Bodrum da kamp yapmak isteyenler için en ideal yerlerden biridir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba, Akyarlar da olup da çiğbörek ve ayran yemeden olmaz çoğu zaman da Karaincir plajında denize girerim, İstanbuldan geldiğim için Bodrum Milas Havalimanı ile akyarlar arasında 60 km ye yakın bir mesafe var ve özel transfer ile bunu hallediyorum.Herkesin Akyarlar'a bir kez olsun gitmesi gerekli bence...