24 Ekim 2009 Cumartesi

Aktivitesi Yüksek Değerli Bir Besin - Arı Sütü ve Bal

Arı Sütü 6 - 12 günlük işçi Arıların kafalarındaki çene altı (Mandıbular) ve hipoforenks bezlerinden salgılanan besin değeri ve biyolojik aktivitesi çok yüksek değerli bir üründür. Beyaz krem renkte,pelte kıvamında kendine özgü kokusu,ve ekşi - acı bir tadı bulunmaktadır.Arısütü kovan içerisindeki genç larvaların ve Ana Arının beslenmesi için kullanılır. İşçi Arılarla Anaarı arasında genetik olarak bir fark yoktur.Larvaların beslenmesine bağlı olarak bunlar ya işçi arı veya Anaarı olurlar.Kovanda sadece Ana Arılar tüm hayatı döneminde arı sütü ile beslenir.Larva döneminde arı sütü ile beslenen Ana Arılar gelişmesini daha erken tamamlıyarak 16 günde ergin hale gelirler.3 günden sonra bal ve polenle beslenen işçi arılar ise gelişmesini 21 günde tamamlar.Ana arılar işçi arılara oranla çok daha iri ve dayanıklıdır.


Ana arılar tüm larva ve ergin dönemlerinde arı sütüyle beslendiğinden yumurtalıkları ve spermatekalrı (Erkekten gelen spermayı depo eden kese) çok iyi gelişmekte günde 1500-3000 yumurta yumurtluyabilir.ve bir günde yumurtladığı yumurtaların ağırlığı kendi ağırlığına eşittir. Hayatı boyunca Arı sütüyle beslenen Ana arılar 3 - 4 yıl yaşayabilirler.Fakat bal ve polenle beslenen işçi arılar sadece 5-6 hafta yaşayabilirler.Ana arı ile diğer işçi arılar arasındaki farklılıklar bu özel dietten (Arı sütü) kaynaklanmaktadır.


Arı sütünün fiziksel ve kimyasal özelliklerine gelince, Laboratuvarlarda yapılan analizler sonucunda bu gizemli besinin içinde su,proteinler, şekerler serbest esansiyel amino asitler ve yağ asitleri ve mineraller bulunmaktadır.içinde yoğunca B vitamini olduğu,içeriğinde A- d ve K Vitaminleri bulunmaktadır.Ayrıca mineraller, iz elementler ve Antioksidan maddelerin olduğu belirlenmiştir.Günümüzde Teknolojinin çok ileri bir düzeye ulaşmasına rağmen Arı sütü içerisinde % 3,5 oranında bilinmeyen maddeler bulunmaktadır.Bu bilinmeyen maddeler metabolizmayı düzenlmekte,vücudun direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte,hücre yenilenmesini sağlamakta ve bünyeyi güçlendirmektedir.


Arı sütünün sudaki çözeltisinin vazodilative (Damar açıcı) etkisi olduğu saptanmıştır. Bu aktivite bala nazaran 100 - 200 kat daha fazladır. Arı sütü insanın fiziksel ve ruhsal yapısına genel yapısına iyilik hissi verebilir.Kadınlarda regl halleri düzenlemeye yardımcı olabilir.Menapoz dönemlerinde bünyeyi desteklemeye yardımcı,saç dökülmesine önlemeye yardımcı,sürekli yorgunluk,bitkinlik hallerini düzenlemeye yardımcı RNA ve DNA deposu olduğundan yaşlanmayı geciktirebilir.Yorgun ve bitap düşmüş vücut mekanizmasında iyi hücre faaliyetini canlandırıp arttırır.Gençlik verir,Arı sütü Antibiotik ve Antimikrobiktir.Özellikle verem mikrobu üzerinde büyük öldürücü özelliğe sahip olabilmektedir.


Arı sütünün 2 kullanım şekli vardır.Birincisi saf olarak, ikincisi ise balla karıştırılarak,saf olarak alınması halinde dil altına konur ve yaklaşık 5 saniye kadar dil altında bekletilir ve sonra yutulur.Balla karışması halinde dil altında bekletmeye gerek kalmaz.Saf arısütünün kullanıcı tarafından muhafazası zor olabileceğinden en iyi kullanım şekli bal ile karıştırılarak alınmasıdır.Bal ile karıştırılıp alındığı zaman kana karışması ve faydasını göstermesi daha hızlı olur.Arısütü saf veya balla karışmış olarak her iki şekildede sabah ve Akşam olmak üzere aç karnına alınmalıdır.Bunun yanı sıra Arısütünün karıştırıldığı balın kalitesinin iyi olması nektarı yüksek çiçeklerden elde edilmiş olması hileli ve kalitesiz olmaması gerekir.Arısütü saf veya balla karışmış her iki haldede kesinlikle metalle temas edilmemeli ışıkta kalmamalıdır.


Arısütünün faydalarına gelince - Düzenli kürler uyguluyarak kullanılması halinde, yorgunluk,Halsizlik, Bitkinlik ve çalışma isteksizliklerini gidererek organizmaya Aktivite kazandırır.Enerji açığını kapatır.Beyin performansı gerektiren durumlarda özellikle öğrencilerin sınav dönemlerinde daha başarılı olmalarında,yorgunluk ve endişe duymamalarına yardımcı olur.Üstün hücre yenileyici özelliği nedeniyle yaşlanmayı geciktirir ve çocuk sahibi olmak isteyenlere yardımcı olur, Seks performansını en yüksek düzeye çıkartarak dengeli bir seks yaşantısının sürdürülmesi ile cinsel isteksizliklerin giderilmesine yardımcı olur.Sporcuların harcadıkları aşırı enerjiyi dengeler,yarışma öncesi yapılan kürlerle vücuda mukavemet ve aktivite kazandırır. Yaşlılıkla oluşan damar ertliği tedavisi bitkinlik ve yaşama isteksizlikleri ile kandaki kolestrol lipid seviyesinin ayarlanmasında yardımcı olur.Anemi (Kansızlık) organizmanın yeterli kan üretimini sağlamaya yardımcı olur.Hastalıkların ve Ameliyatların iyileşme dönemlerinin çabuklaştırılması ile zafiyetlerde,nekahat dönemlerinde vücudun gıda rejimini desteklemek amacıyla kullanılır.


Mide-Bağırsak sistemine ait hastalıklarda (Kolit,Ülseri Gastrit) Böbrek ve idrar yolları hastalıklarında Karaciğerin fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği durumlarda ve Allerjik rahatsızlıklarda solunum sistemi hastalıklarında (Tüberkiloz,Astım,Bronşitte) saç dökülmelerinde saçlı ve saçsız derinin değişik hastalıklarında,Bayanların regl dönemlerindeki düzensizlik ve ağrıların giderilmesinde vücut organlarının deforme olmadan orjinal şekillerinin korunmasında (Özellikle Bayanların Göğüslerinde) süt verme fonksiyonunun arttırılmasında ve özel cilt bakımlarında,Erken bunama,Hafıza kaybı,Zeka geriliği Alkolizm gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olarak,Zayıflama rejimlerinde dengeli bir beslenme temin ederek vücut direncini arttırmada kullanılabilmektedir.


Arı poleninin kullanımı - Literatürlerde farklı tavsiyeler bulunmakla beraber ideal doz 3 yaşından 5 yaşına kadar günde 12 Gram (4 Tatlı kaşığı) Bazı durumlarda günde 35 Gramlık şok düze uygulanabilir.İdeal bir kür enaz iki ay sürmelidir.Polenin muhafazasına gelince serin ve rutubetsiz bir yerde, tercihan Ambalaj içinde Buzdolabında muhafaza ediniz. Cam kavanozdaki polenleri ise kapalı şekilde Buzdolabında saklayınız.Ve son olarak iyi bir bal nasıl Anlaşılır ? - Bal Buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.Balın kesafeti (Yoğunluğu) çok,Akışkanlığı sürekli olmalıdır.Kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek Balı hızlı, Çam balı ise yavaş yavaş akar. Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen bal krem yada tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir.En doğrusu en önemlisi bal gerçek Arıbalı üreten Arıcılardan alınmalıdır. Şifa niyetine yiyin,Sıhhat ve Afiyette olun,Şen ve Esen kalın.
Not - Burada Balın faydalarından bilgi amaçlı bahsettik.Balı herhangi bir hastalık için kullanırken Muhakkak Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz..

Hiç yorum yok: