7 Haziran 2010 Pazartesi

Beyaz Perdenin Kahraman Şerifi - Gary Cooper (1901-1961)

Western Filmlerinin Güçlü, Cesur ve ölümsüz kahramanı Gary Cooper İngiliz kökenli bir Ailenin oğlu olarak Montanada 1901 de doğdu. Gerçek adı Frank James Cooper di ,iyi bir eğitim alan Cooper Kolej yıllarında Çizgi-Romanlara merak saldı.Los Angelas'a geldiğinde Çizgi-Roman konusundaki yeteneğini kullanmak isteyen Cooper in Sinemayla tanışması Arkadaşları tarafından Kovboy Filmlerinde günlüğü 10 Dolara figüranlık yapmaya ikna edilmesiyle gerçekleşti.


Frank Cooper figüranlık yaptığı dönemlerde ünlü bir Aktristin yardımcısının önerisi üzerine Kasabasının adını alarak Gary Cooper ismini kullanmaya başladı. Gary Cooper adı 1926 da duyulmaya başladı. Ronald Colman ve Vilma Banky'nin başrolde oynadığı (The Winning of Barbara Wort) filminde uzun boyuyla ve yakışıklığıyla Cooper başrol oyuncularından daha çok dikkat çekmişti. İşte bu filmden gelen yoğun ilgiden sonra Gary Cooper Paramount film şirketi ile bir anlaşma imzaladı. Ve uzun yıllar bu şirketle çalıştı. çok sayıda Western filminde rol aldı.


Sesli filmlerin çıkışından sonrada Western filmleri yapmaya devam eden Cooper Morocco -Fas sevdalıları v e Farewell to Arms - Silahlara veda adlı filmlerle beğeni topladı.Gary Cooper daha sonra komedi filmlerinde (Mavi sakalın sekizinci karısı) ve Romantik filmlerde (Peter Ibbetson) oynayarak bu yönlerdeki yeteneğini de kanıtladı. Sergent York -Aslan yürekli çavuş (1941- yönetmen Howard Hawks ) ve Hıgh Noon -Kahraman şerif (1951- yönetmen Fred Zinneman) filmleriyle 2 kez en iyi erkek oyuncu Oscarını aldı.


Cooper kariyerinin ilerki yıllarında film yelpazesini genişleterek değişik türlerde oynadı.Bildik saf Amerikalı imajının dışına çıktı. Ancak kesinlikle filmlerin kötü adamı olmadı.Ölümünden bir yıl önce canlandırdığı birçok unutulmaz Beyazperde karakteri ve film sanayiine sağladığı katkılar, insanlar üzerinde uyandırdığı sempati için Akademi tarafından özel Oscar ödülüne layık görüldü.


Vahşi Batının yakışıklı Kovboyu Gary Cooper 1961 de İngilterede çevirdiği son filmi The Naked Edge - Korkunç şüpheyi bitirdikten kısa bir süre sonra 60 yaşındayken hayata veda etti. Adını kovboy filmlerinin uzun boylu Mahçub,Sakin Amerikan değerlerini savunan yalnız Adamı olarak Sinema tarihine yazdırdı.

Hiç yorum yok: