31 Ekim 2012 Çarşamba

Tilki


Etçiller takımının Köpekgiller familyasından bir memeli türü olan tilkide somak (Ağız-Burun) kısmı sivri, kulaklar ise diktir, kafatası yuvarlakçadır. Özellikle köpek dişleri çok gelişmiştir. Gövde ince kuyruk uzun ve bol tüylüdür. Asya,Kuzey Afrika ve özellikle Avrupa da yaşar.


Yerden yüksekliği 25 cm.  uzunluğu ıse 125 cm.dir.Kuyruk uzunluğu 45 cm.kadardır.Bitki örtüsünün elverişli bulunduğu yerlerde kendi kazdığı bir in içinde yada başka hayvanların  yaptıkları inde yaşar. Dişi tilki 9 hafta süren bir gebelik sonunda 3-10 yavru doğurur.Gece karanlığında avlandığı küçük hayvanlarla beslenen tilki,kümes hayvanlarına zarar verirse de zararlı kemirgenleri yediği için insana yararlı bir hayvan olarak kabul edilebilir.


Tüyleri siyah olup aralarında beyaz parlak tüyleri bulunan gümüş tilki (Vulpes fulva )nın vatanı Kuzey Amerikanın kuzey bölgeleridir. Çok değerli olan kürkü nedeniyle Amerika ve Avrupadayetiştirilir. Tilkinin en küçük gövdelisi (Vulpes macrotis) denen cüce tilkidir. 30 cm.lik bir kuyruğu yarım metrelik bir gövdesi olan bu hayvan, Amerikanın kuzeyinde yaşar.Postu grimsi ve sık tüylüdür.


Avrupa steplerinden Urallara kadar (Vulpes-Corsac) Korsika Tilkisi denen çeşidine rastlanır.Moğollar bu tilkinin postundan yararlanırlar. Güney Afrikanın yarı çöl bölgelerinde yaşayan (Vulpes chama) Kama Tilkisinin kuyruğuyla birlikte uzunluğu 90 cm.ye varır. Yer yer koyu tüylerle karışmış bir postu vardır. Beyaz Tilki yada Kutup Tilkisi  (Aalopex logopus) denen tilkinin boyutları kuyruk hariç 62 cm. dir.Alınla somak bir  açı meydana getirir.


Kulakları küçük ve yuvarlaktır.Bacakları ise kısadır. Parmaklarının arasına kasdar çok sık tüyü bulunan bir postu vardır. Kışın beyaz olan postu öteki mevsimlerde daha çok gri-kahverengiye dönüşür.Mavi tilki de kutup tilkisinin bir başka çeşididir. Bunun postu renk değiştirmez ve simsiyah kalır.Kürklerinin değerli oluşu nedeniyle gerek kutup tilkisi gerekse mavi tilki Alaskada ve Rusya'nın kuzey kesimlerinde geniş ölçüde yetiştirilir.


Hiç yorum yok: