23 Temmuz 2013 Salı

Mermer

Başkalaşıma uğramış kalker (Kireçtaşı) çok küçük kristallerden meydana gelmiş kalkerin yapısı o kadar düzgün değildir.İçinde gözenekler bulunabilir. Genellikle oymaya biçim verilerek cilalı bir yüzey elde edilemez. Buna karşılık toprak altında yüksek sıcaklıkta ısınarak başkalaşıma uğramış kalkerde kristaller daha iridir,daha düzgündür gözenekler yoktur.


Kütle daha yoğun ve daha serttir. İstenen biçim verilebilir. Heykel bile yapılabilir. Yüzeyi cilalı duruma getirilebilir. Bu tür kalkere mermer adı verilir.Mermeri meydana getiren kristal türü tıpkı kalkerde olduğu gibi kalsit türündedir.Bazan oragonit türünde kristal yapılı mermerlere de rastlanır, ancak bu çok enderdir. yine 
ender olarak dolomit kayalarının başkalaşıma uğramasıyla meydana gelmiş mermerlere de rastlanır.


Dolamit doğal MgCo,CaCo magnezyum kalsiyumkarbonat çift tuzudur. Kalsit yada ender olarak arangonitten yapılmış mermerlerin bileşimiyse kalsiumkarbonattır.Bu nedenle tıpkı kalker,yani kireçtaşı gibi bütün asitlerle karbon dioksit çıkışı ile bileşir. Bu da üzerine asit dökülen maddenin köpürmesinden anlaşılır.saf kalsiyum karbonattan oluşan mermerler beyaz renklidir. Bu ççeşit mermerler heykelcilikte
aranır.


Buna karşılık renk verici metal oksitlerle karışık renkli yada damarlı mermerler yapıların iç  ve dış süslemelerinde tercih edilir.Mermerin daha M.Ö.VI. Yüzyıldan önce Yunanistanda perikles yönetimi Roma'da Augustus yönetimi sırasında gerek heykel yapımıda,gerek mimarlıkta en aranan madde olduğu bilinmektedir.


Helenistik çağ özellikle iskenderiye de çok değerli mermer  yapıtlar bırakılmıştır.İstanbuldaki Ayasofyada mermer yapılarının önemliörneklerindendir.İtalyada XII.ve XIII.Yüzyıllarda yapılan parlak gösterişli mermer yapılar Toscano,Roma ve Venediki mermer işleme sanatının merkezleri yapmıştır.

1 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

bilgi için teşekkürler.. bende damarlı mermerleri severim ama renk uyumuda olması gerek yada orjinal bir yerde kullanılmasına bayılırım mesela gri ağırlıklı bir mermerin siyah bir damar olan kısmı masanın ortasına getirilip harika bir yemek masası yapılabilir..