24 Ağustos 2013 Cumartesi

Ratip Tahir Burak (1904-1976)

Ratip Tahir Burak - 1921 yılında Heybeliadadaki Yüksek Denizcilik okulunu bitirdi.1922 yılında ilk karikatürlerini Aydede Dergisinde yayımladı. 1926 - 1928 arasında İsmet İnönü nün desteğiyle Paris te resim eğitimi gördü. Türkiyeye döndükten sonra Resim öğretmenliği  ve çeşitli Basın organlarında çizerlik yaptı. 1936 yılında Ankaraya yerleşen sanatçı, Bazı resmi kuruluşlarda ressam olarak çalışmasının yanında Ulus Gazetesinde karikatür çizdi.


1950 yılında İstanbula dönerek Hürriyet Gazetesinde çalışmaya başladı. Halk adında bir gazete çıkarma girişimi kısa ömürlü oldu. Ulus Gazetesinde çizdiği siyasi içerikli bir eleştiri karikatürü nedeniyle 1956 yılında 18 ay hapis cezası aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1961 yılında Kurucu Meclise CHP Üyesi olarak girdi. 1961 - 1965yılları arasında CHP Milletvekilliği yapan Burak Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerine çizgi roman serileri üretti. Bazı yapıtları da kitaplaştırıldı.



Ratip Tahir Burak çeşitli gazetelere şanlı Plevne, Barbarosun son seferi, Koca yusuf,Cem sultan. Saray kadınları. Lale devri. Bize Barbaroslu derler. gibi konusu Osmanlı Tarihinden alınmış birbirinden güzel ve sürüleyici pek çok çizgi roman çizer,özelliği konusununda çizgilerinin de orjinal olmasıydı. Çoğu ötekiler gibi asla konusu yabancı romanlardan apartılmamıştır. Resimleri onlardan kopya çekilmemiştir.



Çoğu gazetelerde tirajlar düşmeye başlayıp da tehlike çanları çalmaya başladı mı yazı Müdürlerini bir telaştır alır. Hemen bir hamle yapmak gerektiğini duyar, gazeteye bir çeki düzen vermek için kolları sıvarken sağa sola da yeni diziler ısmarlarlar.Bu arada Ratip Tahir Beye haber gönderilir. Gazete için yeni bir tarihi çizgi roman hazırlaması rica edilir.


Büyük Karikatürist ve çizgi roman üstadı olan Ratip Tahir Burak 1976 yılıda aramızdan ayrılmıştır. Mekanı cennet olsun Büyük sanatkarın..

Hiç yorum yok: