7 Ağustos 2013 Çarşamba

Viking'ler

İskandinavyalı korsan ve Tüccar kavim, yılın büyük bir kısmını denizler de geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 ve 11.yüzyıllar arasında Kuzeybatı Avrupada birçok yeri istila etmişlerdir. Viking adı muhtemelen eski Norsça Vik (Dere) sözlüğünden ya da eski ingilizce Wic (Kamp) sözcüğünden türemiştir.


İsveçli olan Varyaglar doğuya doğru yayılmış 11 nci yüzyılda Karadenize hatta irana kadar uzanmışlardı. Bunların çoğu Rusyada Novgorod ve Ukraynada ise kiev e yerleştiler. Barışçı ticaret erbabı oarak ipek karşılığında kürk ve köle alışverişi yaptılar.Bunların içinden prens Ryurik Hanedanı Rusyada 16.yüzyıla kadar hüküm sürdü.Normanlar ise Danimarka ve Norveç vikinglerinin Fransanın Normandiya bölgesine yerleşmiş ve Fransızca dilini benimsemiş olan kısımdır.


Danimarkalı ve Norveçli olan Normanlar (Kuzey adamları) batıya doğru Denizleri fethe giriştiler. Usta gemici ve korkunç savaşçı olan bu insanlar İzlandayı,Grönlandı ve Kanada kıyılarını ele  geçirerek sömürgeleştirdiler. Pruvası Ejderha başı biçiminde olan yelkenle ve kürekle yol alan dibi hemem hemen  düz ve uzun teknelerle Büyük Britanyaya çıktılar. Zengin Manastırları yağmalayarak, ağır fidyeler alarak her yere  korku ve dehşet saldılar. Aynı hızlı akın tekniği Anakarada da uygulandı.


Sen ırmağı boyunca denizden yukarı çıkan Normanlar biri 845 te diğeri 885 te iki kere Parise saldırdılar. Luvar vadisi,Bordeaux, Toulouse,Lizbon, Sevilla, hatta italya bile onların saldırısına uğradı. Robert Guiscord 11. yüzyılda Sicilyayı ele geçirecektir.911 yılında Rollo, sınırları Normandiya adını alan bölgeye yerleşti. ve yüzyıl kadar sonra buradan yola çıkan Fatih William İngilterenin fethine girişti.Vikingler batıya ilerlerken kardeş millet kabul edilen, Bizansın batısı koruyan Vareglerde doğuya doğru ilerlemişlerdir. 8 ile 11.yüzyıllar arasında da Avrupada yaşanan bu döneme tarihte Viking devri denir.


Şu anki İsveç,Norveç,Danimarka, İzlanda, Faroe Adaları, İskoç halkı ve Rus Halklarının bir kısmı Viking kökenlidir. Viking ve Frenk soyundan gelen Normanlar 11.yüzyıl da Britanyayı fethetmiş ve ingilterenin en güçlü Hanedanı olmuşlardır.Norman fethi Britanyanın son fethidir.Vikingler cenaze törenlerini de ölülerini tahtadan ve içi toprakla doldurulmuş bir kayığa koyup yakarak gerçekleştirirlerdi. Sanılanın aksine Vikingler başlarına boynuzlu ya da kanatlı kasklar takmamışlardır. Aslında Vikinglerin hemen hemen yarısı savaş meydanlarında kask bile takmamışlardır. ve  başları korumasız savaşmışlardır.kask kullanan Vikingler ise muhtemelen rütbeli ve zengin olanlardır ve taktıkları kasklar herhangi bir ayırtedici özelliği olmayan kubbeli ve konik kasklardır.


Vikinglerin Tanrıları- Odin (Woden yada Wotan) Tanrıların Babası ışıldıyan şehir Asgard'tan yeryüzünü ve cenneti yönetir. Kutsal Bilgelik çeşmesinden içebilmek için bir gözünü feda etmiştir.Habercileri Valkkyry'ler ölü savaşçıların ruhunu Valhalla'ya taşırlar.Diğer Tanrılar ise, Thor şimşek tanrısı,Tyr Vikinglerin savaş tanrısı,Sleipnir Odinin atı, 8 bacağı vardır,Balder ışığın tanrısı, Frey Barış refah ve verimlilik tanrısı,Freyja Aşk tanrıçası,Frigga Odinin karısı,Hel ölüm tanrıçası ve Heimdall Tanrıların gökkuşağı köprüsünün bekçisi,gece ve gündüz herşeyi mükemmel görebilir,çalıların uzayışının sesini bile duyabilir.Nadiren uyur.

Hiç yorum yok: