24 Ağustos 2008 Pazar

Türk Karikatürü Değerli Çizerlerinden Bedri Koraman

1928 Yılında Bafrada doğan Bedri Koraman İlköğrenimini Bafrada tamamladı. Koraman Güzel Sanatlar Akademisinde Cemal Tollu Atölyesinde eğitim gördü. Aynı yıl dergi ressamlığı ve karikatürcülüğe başladı.Babıali denilen basın dünyasında Türkiye Yayınevi,Vatan,Tasvir,Milliyet,Güneş,Sabah,Mizah,Taş,Karikatür,Gölge ,Dolmuş gibi yayın organlarında çalıştı.1951 de Deve adlı bir mizah dergisi çıkardı.Cicican,Cemkurt Tekir Hafiye,adlı Resimli Romanları çizen Koraman Milliyet,Güneş,ve Sabah Gazetelerinde Bedri Korama nın Haftalıkları adı altında tam sayfa renkli Karikatürler çizdi.



Kitap kapakları,Film afişleri,Kartpostallar Desin anima,Reklam filmleri yaptı.Siyasi Karikatürlerin bir kısmını içeren siyaset Arenası adlı kitabı olan Bedri Koraman yurtiçinde ve yurtdışında karikatür dalında pekçok ödülünde sahibidir.Yurtiçinde ve dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı.İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküpte ve Sarajevo da özel ödüller kazandı.Spor yazarları Derneği Spor karikatürleri yarışmasında birincilik ve ikincilik ödülleri aldı.
Bedri Koraman 1945 te Güzel Sanatlar Akademisinden ayrıldıktan sonra Karikatür çizerek başladığı kariyerine 1946 yılında önceleri resimler çizdiği Afacan-Çocukgözü dergisinde başlamış,Burada daha sonraki sayılarda Şahap Ayhanın başlattığı bir seri olan Pire Nuri ile Zengibar başlıklı çizgi romanı hazırlamıştır. 1947 yılında Çocuk Alemi için hazırladığı bilimkurgu çizgiromanı Tonguç başlığının ardından,bir dönem de ÇocukHaftası için çalışmış,metinlere resimler hazırlamış,Toraman adlı bir çocuğun maceralarını çizgiromana aktarmıştı.1950 de 101 Roman Dergisinin kapaklarını çizmiş,1954 te Vatan Gazetesinde polisiye bant Cem Kurt u hazırlamıştır.





Bu karakterlere sonradan en ünlü çizgiromanı cicican için pilot bir çalışma yapmış,olan Bedri Koraman,ertesi yıl Milliyet Gazetesi sayfalarında cicicanın maceralarına başlamıştır.Cicican için AlCapp ın Hoş Memo çizgi sitilinden esinlenen Koraman 1956 da Erdoğan Egelinin yayınladığı Komet Dergisinde Sefa Önalın Senaristliğinde Kumru başlıklı sıradışı bir çizgiroman hazırlamaya başlamıştır.Onu izleyen karakteri ise 1960 lı yıllarda Milliyette çalışırken senaryosunu Halit Kıvanç ın yazdığı ve yine bir polisiye olan 1957 tarihli Tekir Hafiyedir.1963 yılında sinemaya uyarlanan cicican filminin ardından animasyona ilgi duyan çizer,çizgi filmler üretmek için kurulan Kare Ajansın kurucularından biridir.Ve 1951 yılında Deve adli bir mizah dergisi yayınlamıştır. Koraman 1950 lerin ortasında Milliyette yarım sayfa olarak başladığı çizimlerine 1980 lerin başından itibaren Güneş Gazetesinin Haftasonu ilavelerinde tam sayfalarla devam etmiştir.1973 yılından itibaren Gazetenin birinci sayfasında Abdi İpekcinin önerisiyle birnevi Muhabir Karikatürist konumunda çalışmalar yapmıştır.1982 de Güneşte baş sayfadan günlük karikatürler ve pazar ilavesindede kendisine has anlatım tarzıyla karikatür-öykü adı verilebilecek bir teknikte,tam sayfa çalışmalar hazırlamıştır. 1985 yılında yeniden Milliyete dönen Bedri Koramanın hayranlarına ulaşan ilk kitabı ise 1994 te basılmış Siyaset Arenasıdır.Bu karikatür Albümünde Gazetelerdeki çalışmalarının bir bölümü tekrar yayınlanmıştır.




Bedri Koraman ( Haftalıklara ) ilk önce 1954 yıllarında ufak bir denemeyle başlamıştı.Sonra cicican adlı resimli romanı başlayınca biranda ikinci planda kaldı.Haftalıklar cicican Yeşilçamın beyaz perdesine geçtikten sonra tekrar Haftalıklara döndü Koraman. Ama gerçek anlamda Haftalık adıyla çizmeye başlayışı Askeri darbeler oluyor---- Ne kadar süreceği belli olmayan bu askeri baskı dönemlerinde siyasi karikatür çizemeyince Haftalıklara yoğunlaştı.





Bedri Koramanın 50 yıl önce de şimdide okunur yapan Haftalıklardaki zengin hayat görüşü,çizimlerinde mizahla birlikte felsefi,siyasal,toplumsal ve tinsel sorunları ele alış biçimi ve hayatın değişik alanlarında farklı tecrübeleri yaşamanın olgunluğudur.Bedri Koraman çizimlerinde topluma tabu olarak ezberletilen cinsel baskılara karşı da bir başkaldırı sergiledi.Güzel kadın çizenbir sanatçı olarak tanındı.Uzunca bir dönem bir kadının güzelliği vurgulanmak istendiğinde Bedrinin kızları gibi dendi.




Bedri Koraman Ben daima patrondan sonra en iyi para kazanan adam oldum,çünki çok seviliyorum.çizgilerim Gazeteye tiraj getiriyordu.Haldun Simavinin Günaydın Gazetesini zirvede tuttuğu 700-800 bin bastığı günler----Beni çağırdı,Bedri Bey ben çok zenginim,beni batıramazsın dedi.Şimdi önüne bir kağıt koyacağım oraya maaş olarak öyle bir rakam yaz ki,Akşam eve gittiğinde karınla otururken keşke daha fazla yazsaydım diye pişmanlık duyamıyacağın büyüklükte olsun.Yazamadım eğer o gün aldığımın 5 katını yazsa hemen imzalardım.yahut 10 katını,neyse Ama benden rakam istedi.Burada psikolojik açmaz var,Ben isteyemezdim onlar verirdi.

Hiç yorum yok: