24 Ağustos 2008 Pazar

Türk Sinemasının En Büyük Komedyenlerinden Kemal Sunal (Namıdiğer İnek Şaban) (1944-2000)

Kemal Sunal 1944 Yılında Malatyanın Doğanyol ilçesinde doğdu. Türk Sinemasında başta İnek Şaban tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tipte sevenlerin kalbinde taht kuran Kemal Sunal yediden yetmişe herkesin sevgisini kazandı.Vefa Lisesinden mezun oldu.1981 yılında Ankarada KKK.Armoni mızıkasında vatani görevini ( Askerliğini ) yaptı.Sanat hayatı Zoraki Tabip adlı tiyatro oyunuyla başladı.Bir yıl kadar Kenterler Tiyatrosunda çalıştıktan sonra,Devekuşu Kabare Tiyatrosunda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmezin yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını attı.Ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.
Türk Sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Kemal Sunal,peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı. Filimlerde çoğu zaman saf,şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi.1974 yılında evlendi.Ali Sunal ve Ezo Sunal adlarında biri erkek diğeri kız iki çocuğu oldu.1977 de AntalyaFilm Festivalinde ( En iyi Erkek Oyuncu ) ödülünü alan Sunal,Oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyleTürk Sinemasında Komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi.





12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı Üniversiteyi,Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun olarak 1995 yılında Bitirdi. ve Yüksek Lisans yapmaya başladı.Yüksek lisans tezi komedyen kimliğiyle Kemal Sunalın ve Filmlerinin incelenmesidir.Yüksek lisans tezi 2005 yılında Ailesi tarafından Tv. ve Sinemada Kemal Sunal güldürüsü ismi ile kitap haline getirilip yayınlanmıştır.Hayatı boyunca 82 filmde rol aldı.3 Temmuz 2000 Tarihinde Balalayka adlı filmin çekimine başlamak için Trabzona gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.
Aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu. Dile kolay 8 yıl Her yıl olduğu gibi bu yılda mezarı başında sadece Ailesi ve Medya mensupları vardı. Ne kadar acı oysa o hep bizi güldürmüştü.Onun filmleri ile dertler unutulur,bunalımlar sona ererdi.Ne kadar vefasız bir Milletiz.Tüm kederlerimizi unutturan ,halkı ile bütünleşen bir ustayı ölüm gününde yalnız bırakıyoruz.Doğrudur ölenle ölünmez ama en azından bir güncük te olsun hatırlanmaz mı? Yazık ki ne yazık.





Bakın Büyük Komedyen özetle hayatını nasıl anlatıyor.1944 te Malatyada doğdum. Lise son sınıftayken Felsefe Öğretmenim Belkis Balkır ,elimden tuttuğu gibi beni Müşfik Kentere teslim etti.Bu arada Üniversiteye başladım.Bir süre sonra turneler nedeni ile öğrenimime ara vermek zorunda kaldım.Kent oyuncularından sonra sırasıyle Ulvi Uraz Tiyatrosu,Ayfer Feray Tiyatrosu,ve en sonunda Devekuşu Kabare Tiyatrosunda oynadım.1972 yılında Ertem Eğilmezin beni beğenip seçmesiyle sinemaya adımımı attım.Üniversiteyi bitirmeyi ve böylece gençlere örnek olmayı kafama koymuştum.Çünki Türkiyenin okuyan insana ihtiyacı vardı.Üniversiteyi bitirip Lisans Öğrenimimide tamamladıktan sonra tez müddetim başladı,Bundan sonrada çok özlediğim Tiyatro ve Sinemayı birlikte planlıyorum demişti.Kemal Sunal ölümünün üzerinden geçen zamana rağmen halk tarafından sevilmeye devam ediyor.Kemal Sunal adını duyduklarında hemen gülümseyen insanlara rastlıyoruz.Kimsenin Sunal hakkında olumsuz bir düşünceye sahip olmadığını idrak etmemize rağmen,insanların kendilerinden biri gibi benimseyecekleri bir Sinema Oyuncusu daha bulmak zordur.Oynadığı filmlerle eş değer oranda sevildiğini,yarattığı tiplemelerin hemencecik hatırlandığını görürüz.Toplumun görmezden gelinen,horlanan,bir şekilde kendini ifade etme sıkıntısı çeken kesimlerin Sinemada ve Televizyon Ekranında Kemal Sunalın rengi ile cisimleşmesi,sokağın sesi olarak anlaşmasına vesile olmuştur.





Türk Ulusu yüzyıllardan beri mizah anlayışına yatkınlığı olan bir Millettir.Mizah sevdiği gibi mizahi mizaca espritüel kişilere de sempatisi yoğundur.Türk Ulusu genelde duygusal bir karaktere sahiptir.ve Kemal Sunal güçsüzlere,haksızlığa uğrayanlara karşı Şevkat,sevgi ve sempati duygularını yoğunlaştırarak ön plana çıkarmıştır. Halk kendisinden birşeyler bulduğu ölçüde kendini sanatcının yerine koyar,onunla özdeşleşir.Bu durum Kemal Sunal filmlerinde
Açıkça görünen bir olgudur. Keloğlanın saflığı,Nasrettin Hocanın uyanık cin fikirlerini ince esprilerini günümüze taşıyarak onlara benzeyecek sanatçı tipi araması,Kemal Sunal ve diğer komedyen tiplerini doğurmuştur.





Sinema izleyicisi,Kemal Sunalda sözünü ettiğimiz niteliklerin çoğunu bulduğu için filmlerine yoğun ilgi ve sevgi göstermiştir.Sunalın filmlerinde canlandırdığı tiplerin günlük hayatta her zaman karşılaşılan sıradan insanlar,halktan kişiler olması en büyük özelliğidir.İyi niyetli,saf,temiz,kötülük düşünmeyen, sakar saflığıyla işleri birbirine karıştıran,ancak zekasıyla yada Tesadüfen işin içinden çıkıp art niyetli kişilerin kötü yüzlerini ortaya çıkaran Kemal Sunalın yarattığı bu tipleme sonuç itibariyle izleyicinin gerçek hayatta bu yöndeki özlemlerini yansıttığı içindir ki onun oynadığı rolden daima böyle bir beklenti içinde olmuşlardır.Genelde Kemal Sunal filmleri bu doğrultuda gerçekleşmiştir.Sunal filmlerinin konularını günlük hayattan alması,basit ve kolaylıkla algılanabilecek şekilde olması,espri anlayışının ulusal mizah anlayışına uygunluğu halktan tiplerin canlandırılması,filmlerden çıkarılacak ders yada iletilmek istenen mesajın kolayca algılanabilmesine olanak vermektedir.





Kötülerin,Köşe dönücülerin,üçkağıtcıların normal hayattada çok güçlü görünmelerine rağmen,en küçük ters çıkışta dağılmaları,güçsüz de olsa İyi niyetli kişilerin karşısında yada doğru,ve doğruların karşısında daima kaybetmeye mahküm oldukları mesajı bu nedenlerle kolaylıkla algılanabilmektedir.Kemal Sunalın kimliğinde Türk izleyicisi kendini buluyor.Feodal değerlerden koparak kente gelmiş ama Endüstriyel değerleri benimsiyememiş yani iki arada bir derede değerler sistemi arasında sıkışıp kalmış insanı anlatıyor.Bu sıkıntılar çerçevesinde yaşanan gülünçlükleri anlatıyor.Ama aynı zamanda doğru yolu,güzelliği,saflığı,dostluğu,aşkı,güvenirliği de aramaktan vazgeçmediği için sonunda başarıyı yakalayan tiplemelerdir.Kemal Sunalın canlandırdıkları.Sonuç olarak Kemal Sunal Filmlerini 3 yaşından 70 ve daha yukarılar dahil herkes izliyor.Bu şunu gösteriyorki yıllar geçsede ,Kemal Sunal filmleri uzun yıllar izlenme rekorlarıkırmaya devam edecektir.Ruhu şadi Mekanı Cennet olsun.



Hiç yorum yok: