10 Kasım 2010 Çarşamba

Rutkay Aziz - (İstanbul 1947)

Rutkay Aziz 1947 Yılında İstanbulda Doğdu. Asıl adı Aziz Rutkay'dır.Avusturya Lisesinde Soyadı addan bönce okunduğu için ismi Rutkay Aziz olarak söylenegelmiştir.Avusturya Lisesini bitirdikten sonra Bakırköy Lisesine kaydoldu.


Lisans öğrenimini Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Fakültesinde tamamladı.Tiyatroya Lisede öğrenim gördüğü yıllarda başladı.Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC Tiyatro Okulunda Tiyatro eğitimi aldı.İlk tecrübe deneyimini Peter Weiss in Marat - Sade oyunundaki Marat Rolüyle yaşadı.


Uzun yıllar Ankara Sanat Tiyatrosunda Sanat yönetmenliği oyunculuk ve yönetmenlik yapan Rutkay Aziz 1987 yılında Yer Demir Gök Bakır filmiyle ilk sinema çalışmasını gerçekleştirdi.Sis.Ada.Ölü bir Deniz.Piyano piyano Bacaksız adlı sinema filmlerinde rol aldı.Televizyonda Yunus Emre,Cahide,Kurtuluş,Tutku dizilerinde oynadı.


Evler evler adlı oyun ile en iyi oyuncu Sis filmiyle Türkiye Sinema Yazarları Derneği en iyi Erkek oyuncu ödülüne layık görüldü.Mustafa Kemal Atatürkü canlandırdığı Cumhuriyet adlı hem sinemada hemde Televizyonda dizi halinde gösterildi.Rutkay Aziz son olarak Yalçın Yelençenin yönettiği Duruşma adlı filmde Avukat Rafet i canlandırdı.


İyi derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir.Şiir okuma ve yazma uğraşları arasındadır.Tiyatro faaliyetlerinin yanısıra 2004 yılından beri ATV de yayınlanan Avupa yakası adlı dizide çapkın Bülent karakterini canlandırmıştır.Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının Başkanıdır.

Hiç yorum yok: