2 Şubat 2013 Cumartesi

Fil


Filgiller Familyasından,iri gövdeli,memeli bir kara hayvanı. Yüksekliği 4 metreyi, ağırlığı 4-5 tonu bulan filin üst dudağıyla burnu birleşerek uzamış,tutma yeteneği olangüçlü bir hortum biçimini almıştır. Dıştan kalın bir deriye korunan bu uzun ve kalın hortum,hayvanın hem kol hemde el görevini yapar.Yiyeceğini hortumuyla ağzına götüren fil,suyuda yine hortumuyla emip ağzına püskürterek içer.


Filin aynı zamanda koku alma organı olan hortumundan,hayvanı ağır yük taşıma ve kaldırma işlerinde kullanan insanlar,yine yük kaldırtmak için yararlanırlar. Filin 1 ton kadar ağırlık kaldırabilen hortumunda 40.000 den fazla kas vardır.Fillerin gövdesi açık boz ile kara arasında değişen kalın ve sert bir deriyle kaplıdır. Pek ender olarak beyaz derili fillerede raslanır. Filin derisi çok kalın 3. cm.  olmakla birlikte soğuğa dayanamaz.


Seyrek kısa gözle görülemeyen, ancak elle dokulununca hissedilebilen kıllarla kaplıdır. Uzun kuyruğunun ucunda da bir kıl kümesi olan filin kalın ve gür kirpiklerinin uzunluğu 13 cm.yi bulur.Başı çok iri gözleri ufak olan, kulakları büyük birer yelpazeye benzeyen filin görme,ve işitme duyuları zayıf, boynu kısa, beyni gövdesine oranla ufaktır. iki üst kesici dişi dişi gelişerek ağzın dışına çıkmışlardır. Bu dişler hayvanın ömrü boyunca uzamaya devam eder.


Filler sürü halinde yaşarlar, yürüyüşte yaşlı ve tecrübeli bir dişi fil başta olmak üzere,bir sıra halinde ilerlerler.En çok ağaçların tepeleriyle yakın körpe dalları seven fil günde aşağı yukarı 8oo kg. yeşil bitki yer ve 200 litre su içer. Gebelik süresi 21,5 ay olan fil,yavrusunu kaba ve karatüylü olarak doğurur.İki yıl Annesinin sütünü emen yavru fil sütten kesildikten sonra da iki yıl daha Annesinden ayrılmaz.Ortalama 50-60 yıl yaşayan fillerin uzun ömürlü hayvanlar oldukları söylenebilir.


Filler Avustralya ile Güney Amerika dışında dünyanın her yerinde yaşamışlardır. Bilinen paleontolojik fil türleri,Avrasya da yaşamış olan Elephas meridioonalis ile Elephas antiqus Afrika da yaşamış olan Elephas Recki ile Elephas Atlanticus ve Avrasya nın soğuk bölgelerinde yaşamış olan mamut olarak sayılabilir. Bugün yaşamakta olan Filler ise Asya ve Afrika filleri olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Hiç yorum yok: