7 Ağustos 2013 Çarşamba

Manş Tüneli

İngiltere ile Fransayı Denizden birbirine bağlayan tünel. Manş denizinin tebeşir kayalardan meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis 1802 de Dover boğazında iki ülkeyi birleştiren bir tünel yapılmasını  teklif etti.


Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı.Bu tür teklifler 19.yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880 yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar.Tünel 1800 m.ye ulaştığında basının,İngilterenin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapımı durduruldu.


Fransa ve İngiltere Hükümetleri 1960 yılların ortalarında tünelin yapılması için tekrar anlaştılarsada daha sonra yüksek maliyetleri gerekçe gösteren İngiltere 1970 yıllarda yapımı durdurdu. Bu süre içinde tünelin heriki tarafından 2,4 Km. kısmı kazılmıştı.Manş tüneli 1986 da tekrar gündeme geldi.


Proje Fransız ve İngiliz firmalarından meydana gelen bir konsorsiyum tarafından çok sayıda Bankadan borç alınarak ve hisse senedi  çıkarılarak finanse edildi.Dover ve Calais'yi birbirine bağlayan tünel 147 Km.uzunlukta olup,1991 de tünel açma işlemi tamamlandı.


Tünelin sualtındaki bölümünün uzunluğu 38 Km olacağı için yüksek kaliteli malzemeler kullanılmıştır.İngiltere için Avrupaya bir bağlantı olduğundan tünele Eurotunnel de denmektedir.

1 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

sanırım benim bu tünelde hiç haberim yoktu
duymuşsam da unuttumdu
şu anda sayende ilk kez duyuyor gibiyim süper bi bilgi ama bundan sonra unutmam mümkün değil
147km dile kolay