24 Ağustos 2008 Pazar

Altan Erbulak (1929- 1988) Karikatürist-Oyuncu-Gazeteci-Showman

Altan Erbulak 11 Kasım 1929 da Erzurumda doğdu. Annesi dinibütün bir ev kadını, sevecen ve hoşgörülü . Babası Binbaşı,Altanın çocukluğu Babasının atanması ile ilgili olarak Anadolunun muhtelif Şehirlerinde geçti.İlkokulu hemen her yılını farklı okullarda okudu.Alıştığı Arkadaşlarından kopmak onu çok üzüyordu.Ortaokulu Bakırköy ortaokulunda bitirip, Işık lisesine yazdırıldı. ( Anılarında Işık lisesinden ve çocukluğundan detaylı olarak bahis eder ) Işık lisesinde başarısız olup Akademinin Resim Bölümüne kayıt oldu. Akademiyi bitirmeden onbaşı olarak askere gitti.Altanın Babası da resim yapardı.Babası emekli olduktan sonra Bakırköyde,Kartaltepe Mahallesi Muhtarı oldu. Zengin değillerdi ama iki çocuklarını örselenmeden büyütmeyi başardılar.Altanın bilgi adında bir kızkardeşi var. Bakırköyde otururken Münir Özkul,Sadri Alışık,ve Altan Karındaş ile trende gidip gelirken skeçler oynar komiklikler yaparmış.Aile arasındada tuhaflıklıkları zevkle izlerlermiş.Sahneye ilk defa 1955 yılında Cep Tiyatrosunda Amatör olarak çıktı.Aynı yıl Altan Aşkınla evleniyor. Kızı ( Altan ) Ayşe Erbulak doğuyor.( Ayşe bir Norveçli ile evli olarak yaşıyor ) 1957 yılında Haldun Dormenle tanışıyor.Bir kereliğine küçük sahnede Dormen Tiyatrosunda Erol Günaydın ile Teyzesi adlı oyunda,kel bir uşak oynuyor.ve birdaha Tiyatrodan kopamıyor.





1962 yılında Dormen Tiyatrosunda ( Ayı Masalı ) oyununda tanışarak,Füsun Şahinle 21 Şubat 1964 te ıikinci evliliğini yaptı.Bu evliliğinden 20 Ekim 1975 te Sevinç Erbulak doğdu. ( Şehir Tiyatrosu sanatcısı,oda babasının yolunda dizilerde oynuyor,ödüller alıyor.) 1970 yılına kadar Dormen Tiyatrosunda Profesyonel olarak çeşitli roller oynadı.ve bu arada birçok oyun yönetti. Misafir olarak Münir Özkul Tiyatrosunda 1969 da İstanbul Devlet Opera Balesinde konuk oyuncu olarak Güngör Dilmenin baş yapıtlarından Midasın Kulaklarında Berberbaşını oynadı.Bir iki ay sonra Kültür Sarayı yandiğinda,TaksimMeydanında bir saat yangını ağlıyarak izledi.Onu birde yıllar sonra Babasının ölümüyle oğullarının doğar doğmaz ölmeleri ağlattı.Bunun dışında limonu limonata yapan,son derecede neşeli,anlayışlı,bir kimlik sergiledi.Pembe gözlüklüydü ama herşeyi içine attı.





1971 - 1979 yılları arasında Metin Serezli ile birlikte Kocamustafa paşa Çevre Tiyatrosunu kurdu.Buradaki bütün oyunlarda rol alıp,birkaçını da yönetti.Ünlü bir ikilinin o yıllarda Beyoğlu-Şişli dışındaTiyatro açması ilk defa gerçekleşiyordu.İkinci bir ilk ise ( Yüzsüz Zühtü ) Kandemir Konduk un oynanan ilk oyunu olması,idi. 1982 de Egemen Bostancının teklifi üzerine ( 7 Kocalı Hürmüz ) de kekeme Berberi oynadı.uzunca bir süre yalnız gazetecilik, karikatüristlik yaptıktan sonra Haldun Dormenin Pangaltıdaki Tiyatrosunda Necati Cumalının ( Her evde hır var ) adlı oyunda görev aldı. Belli aralıklarla Maksim Gazinosunda şov yaptı.Birkez daha tiyatro girişiminde bulundu.Venüs Tiyatrosunda Erel Günaydınla birlikte ( Bit yeniği )ni adapte edip ( Bit yeniğim ) adı altında oynadı.Birde Aksaray Köşebaşı Tiyatrosunda ( Fehim paşa konağı )nı sahneye koydu.Yedibela Rasim adlı kabadayı rolünü üstlendi.Fehim paşa rolünü Mete İnselel oynadı. Salon Çevre Tiyatrosu sahibi Hasan Zengine aitti.1986 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunda çalışmaya başladı ( Yanımdaki yatak ) adlı oyun dram sayılırdı.ve orada ilk
kez ciddi,dramatik bir rol oynadığı için çok mutluydu.Seyirci ilk kez kendisine gülmüyordu.1 Mayıs1988 yılında ( Dünyalar ) adlı oyunu oynadıktan sonra ertesi gün çıkacağı Almanya Turnesinin hazırlıklarını yaparken aramızdan ayrıldı. Sahnede öldü diyebiliriz.





Hadi Çaman Tiyatrosunda ( Azizname ) oyunu yönetti. ve dekorunu yaptı.Dormen Tiyatrosunda ( Puntila Ağa ile uşağı Matti ) dekorunu gerçekleştirmiştir. Çevre T iyatrosunda Teknik ekiple çalışır Baş Teknisyen Selahattin ustayla dekorları bilfiil sabahlara kadar boyar çıkardı.Tam bir Teknoloji hastası idi.En son çıkan cihazları kendisine ve Tiyatroya hemen alırdı. Eskilerin alaylı dedikleri bir oyuncu idi.Ama İsmail Dümbüllü,Muammer Karaca,ve benzeri ustalarla,usta çırak ilişkisini ölünceye kadar sürdü. Uzunca bir süre yani 1962 yılına kadar yeşilçam da çok sayıda filmde rol aldı.Muhterem Nur en sevdiği film oyuncusudur.Çitlenbik adlı birkaç bölümlük filmde yoksul,iyi yürekli köylü tiplemesiyle dikkati çekti.Feryat filminden sonra 1960 larda Filiz Akınla film çekti.Bir filmde Gönül Yazarla yatağa gireceği için sık sık yıkanır olmuştu.Tv.çalışmalarını sıralamak mümkün değil,çok sayıda program sundu.Tatlı yiyelim tatlı konuşalım bunlardan biri yalnızca.Ahmet Üstelin yazdığı porodilerde özellikle Atılgan Ailesinde oynadı.Egemen Bostancının müzikalleri Televizyonda gösterildi.Bunlardan en renklisi Sezen Aksu Aile gazinosu idi.
Yılbaşlarında skeçler yaptı.Televizyona tutkundu.Bilen Şöför kazanıyor Halit Kıvanç ile birlikte uzun yıllar sundu.Bu programda moral hocası oluyordu.Soruları Halit Kıvanç soruyordu




1947 de Hergün gazetesinde Karikatürist olarak çalışma hayatına atıldı.Sonra sırası ile Vatan,Yenisabah,Milliyet ve çeşitli dergilerde karikatür çizdi.Karikatüristik,gazetecilik hangisi esas mesleğim bilmiyorum derdi.Tiyatroculuk ve gazetecilik kızları gibiydi.Dizi halinde yıllarca süren çizimlerinden baziları =Caferle Hürmüz ( Münir Özkul ,Heyecan Başaran ) dan esinlenerek,Taş Arabası,Yuki ( Orhan Boranın )radyoda yarattığı tipi dergi olarak çizdi.




1958 yılında Yenisabahta gazetesinde çalışırken bir hafta boyunca Medrano Sirkinde Palyaçoluk yaptı.Teoman Orberk bu macerayı resimlerle ölümsüzleştirdi.Bir başka dünya adı altında sirkteki günlerini kaleme alıp karikatürledi.Anıları Nalıncı keseri yada ,Ben bir yalancıyım adlı bir kitapta topladı.Ölümünden sonra Delikır ile kırmızı başlıklı adı altında,Füsun Erbulak tarafından kendi anıları ile birlikte bastırdı.Birde Bilgi yayınevinin bir çocuk kitabında bu anılardan Füsun Erbulak tarafından alıntılar yapıldı. Uçuç böceği ile delikır kiracı ve Taş Arabası adıaltında karikatürlü yazılarını içeren iki kitabı Parantez yayınlarında çıktı. Şu ara Yalvaç Ural kapsamlı bir Albümünü hazırlamakta.




Ödülleri ; Altan Erbulak ın gazetecilik ve karikatürlerinden ötürü çok sayıda ödülü var.
Oyunculuktan ;
İlhan İskender ödülü,Küçük sahnede oynadığı ikinci baskıdaki Canavar Cafer rolü ile, ( Buradaki Kabadayıyı Kahvedekilerle sohbet ederek) çalışmıştı. Sustalının nasıl açılıp kapanacağını öğrenmek istediğinde kendisine ders veren kabadayı ,olmadı demiş,Bunu açınca kapatmayacaksın ) Ekspres Altın heykel 1969 - Ekspres Altın Heykel -1970 - Ekspres Altın Heykel - Yılın en iyi Erkek Tiyatro sanatcısı-1971 İsmail Dümbüllü 1982 - 1983 yılının en başarılı sanatcısı.Gazeteciler Cemiyeti Türk spor Yazarları Derneği spor yazılarında 25. yıl - 1971

Mehaz : Sn.Füsun Erbulak

1 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Özer bey,öncelikle iyi çalışmalar diliyorum...
Sizden bir ricam olucak,Altan Erbulak'la ilgili bir anıya bloğumda yer vermek istiyorum. Google'da arama yaparken bloğunuzdaki fotoğrafa rastladım.Bu yazıdaki son fotoğrafı iziniz olursa kullanmak istiyorum.Sağlıcakla kalın.