3 Eylül 2009 Perşembe

Zakkum Çiçeği (Nerium Oleander)


Yaz aylarında pembe çiçekler açan yaprak dökmeyen daha çok Akdeniz ülkelerinde yetişen ve sulak yerleri seven 4 metre kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır. Zehirli bir bitkidir. Tanen, Flavon, C Vitamini,Glikoz gibi maddeler içerir.Zakkumun faydakarına gelince, Kalbi kuvvetlendirir, fakat bunun için çok düşük dozlarda kullanılmalıdır. (Doktora danışılması elzemdir) İdrar söktürücüdür, uyuz gibi deri kaşıntılarına,Bit,Pire gibi zararlılara ve Arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen kullanımlar da Adele ağrılarını da hafifletir. Bir Türk Doktoru olan Dr. Ziya Özel zakkum ile ilgili uzun süren çalışmalar yapmış ve zakkumun kansere karşı tedavi edici olduğunu belirtmiştir.(Tabib odaları Eczacılar Birliği baskılarından Adamcağızı önce Kıbrıs a kaçırttık,Şimdi zannedersem kendileri Amerikalılarla kanser tedavisi için zakkum üzerinde çalışmalar yapıyorlarmış)




Zakkum özünden faydalanılarak hazırlanan kanser ilaçları üretilmeye başlanmış isede konuyla ilgili araştırmalar henüz tamamlanmamıştır. Halk arasında haricen deri kanserine karşı kullanılmaktadır.Zakkum çiçeği bitkisi çok zehirli bir bitki olduğu için küçük miktarlarda dahi ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle Doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. Zakkum kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak çok küçük miktarlarda dahilen ya da zeytinyağı ile karıştırılarak haricen kullanılabilir.




Zakkum doğal olarak yetiştiği gibi süs bitkisi olarak da Park ve Bahçelerde yetiştirilir.Genellikle dere yataklarında yetişir. Bir kökten kümeler halinde gövde verir. Yaprakları mızrak biçiminde kısa saplı,üçlü çevrel yada karşılıklı bazen de dörtlü dizilmiştir.Kırmızı ya da pembe renkli güzel çiçekleri,taç yaprak tüpü huni biçiminde bileşik lopları yayıktır. Çiçek kurulları terminal durumundadır. Boğaz pulları vardır.Başçıkların tepesi tüylü bir uzantıya sahiptir. Erkek organlar 5 adet, başçıkları tüylüdür. Bir kapsül olan meyvesi 10-15 cm. uzunluğundadır.Esmer renkli uzun oval biçimli tohumların tepesinde tüylü bir uzantı vardır.




Zakkum içerdiği heterozit yapıdaki zehirler nedeniyle zehirli bir bitkidir.Yaprakları reçine Glikoz,Tanen, C vitamini ve Ole-andrin adlı bir glikozit içerir.Kabuklarında uçucu ve sabit yağ, reçinemsi bir bileşik ve glikozitler bulunur.Tohumlarıda birçok glikozit içerir.Çok zehirli olduğu için özellikle Çocukların yapraklarından uzak tutulması gerekir. 1 Gramlık yaprağı yenildiğinde bile önemli zehirlen melere yol açabilir. Bu sebepten dolayı zakkum ağacı zehirli olduğundan bir kimsenin kendi başına kullanması tehlikelidir. Ancak bu ağaçtan Tıp zararsız şekilde istifade eder.




Zakkumun Kökü - Zakkum güzel kokulu güzel bir çiçek olup kökü zehirlidir. Zıkkımın kökü kavramı aslında zakkumun köküdür de dilimizde pelesenk haline gelince ses uyumu uğruna zakkum birden zıkkım olmuştur.Sevgili Dostlarım aman dikkatli olalım, Eczanelerin dışında çeşitli Marketlerde ve Satış Mağazalarında satılan bazı bitkisel ürünlerin ciddiyen etkiler yaptığı hatta ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.Satırlarıma son verirken dikkatli olunmasını bildirir, Sıhhat Sağlık ve Esenlikler Dilerim...


Hiç yorum yok: