3 Eylül 2009 Perşembe

Zayıf,Uzun Boylu,Sıkılgan Tavırlı Aktör - James Stewart (1908-1997)


James Stewart ABD. li Tiyatro ve Sinema oyuncusu. Alçak gönüllüğüyle tanınan oyuncu.Amerika da daha çok Jimmy Stewart adıyla ünlüydü. Amerikan Film Enstitüsü tarafından belirlenen tüm zamanların en iyi Aktörleri listesinde üçüncü sırada yer almaktadır.İndiana Pennsylvania doğumlu Stewart Princeton Üniversitesinde Mimar olma yolunda ilerlediği sıralarda Tiyatroya ilgi duymaya başladı. 1935 te başlıyan Hollywood kariyeri öncesinde Broadway de oyunculuğu ile bir hayli başarılı olmuştu.Hollwood daki ilerleyişi Frank Capra ile yaptığı filmlerden sonra ivme kazandı ve 1939 yapımı Mr. Smith goes to Washington filmi ile en iyi erkek oskarını kazandı. Alfred Hitchcock un Rear Window (1954) Rope (1948) The Man Who Knew Too Much (1956) ve Vertigo (1958) gibi gerilim unsuru yüksek macera filmlerinde ve The Man Who shot Liberty Valance, The Naked Spur (1953) ve The Man From Laramie (1955) gibi Westernlerde oynamasının yanı sıra komedi filmlerinde ve dramlarda da rol almıştır.




James Stewart ın iyi davranış biçimleri ve çizdiği iyi kalpli adam portresi onu Harvey (1950) ve You Can't Take ıt with you (1938) gibi filmlerde iyi adamları oynamasını sağladı. Yaşam boyunca Alfred Hitchcock, John Ford, Billy Wilder,Frank Capra ve Anthony Mann gibi pek çok önemli yönetmenle çalışan Stewart defalarca Akademi ve yaşam boyu başarı ödülü kazanmış,Hollwood'un altın çağının en ünlü ve en çok tanınan oyuncularından biri haline gelmiştir.9 Ağustos 1949 da Gloria Stewart la evlendi.19 Şubat 1994 te Gloria nın ölmesiyle beraber bu evlilik son buldu.James Stewart 2 Temmuz 1997 de Los Angeles California'da kalp ve Akciğer rahatsızlığına bağlı sebeplerle yaşamını yitirdi.




Oyunculuğunun yanı sıra II. Dünya savaşı sırasında Askerlik te yapan James Stewart Amerikan Hava Kuvvetlerinde Tuğgeneral (Brigodier General) rütbesine kadar yükselmişti.Çevirdiği filmlerden detaylı bir şekilde bahsetmek gerektiğinde, Stewart 1950 lerde ünlü Western serilerine başladı.Özellikle Anthony Mann'la çevirdiği o gergin dolu son derece iyi çalışılmış müthiş bir mekan ve açıkhava duygusu içeren serüvenlerdeki kararlı ve kişilikli karakterler serisi,Bend of the River, (Fedailer kervanı) The Naked Spur(İdam Mahkümü) The far Cauntry (Alaska fatihi) The Man from Laramie (İntikam Kanunu) James Stewart ın bu Mann Başyapıtlarına olan katkısı son derece önemli,giderek yaşamsaldı. Birlikte tam 8 film yaptılar. En azından 5 i klasik sayılan Stewart ilk filmleri Winchester 73 ten hemen sonra şöyle demişti;Kendimi biraz daha sertleştirmem gerekiyordu. Westernlerde hem asıl oyunculuğunu koruyup hemde bunu yapabileceğimi farkettim...




Arada unutulmaz bir Alkolik portresi çizdiği Harveyi bütün film boyunca bir palyaço Maskesiyle oynadığı Cecil B. de Mille filmi The Greates Show an Earth (Harikalar Sirki) gerçek ve Amerikan tarihine geçmiş sempatik kişilikleri canlandırdığı The Gleen Miller Story - Unutulmaz Melodiler veya The Spirit of Saint Louis, Atlantik Fatihi (Havacı Lindbergh'i canlandırdığı Billy Wilder filmi) kimi John Ford Westernleri Two Rode Together-Kanlı Mücadele ,The Man Who Shot Liberty Valance- Kahramanın sonu veya Cheyenne Autumm - Baharda Hücum,unutulmaz bir savcı rolünü yüklendiği Otto Preminger filmi Anatomy of a Murder -Bir Cinayetin Anatomisi.




Stewart 1960 ları sayıları giderek azalan Western ve komedi türü filmlerle geçirdi.Artık Baba rolleri ona yakışıyordu.Mr. Hobbs Takes a Vacatıon- Belalı Tatil, Take Her She's Mine-Dertli baba,Dear Brigette, Sevgili Briget, Westernlerde ise bir karış sakallı huysuz katı ama altın yürekli kişileri canlandırıyordu. 1970 lerde sadece birkaç filmde rol aldı.1981 de oynadığı The Magic of Lassie ile Sinema yaşamını kapattı ve 80 ler boyunca birkaç Tv filminde gözükmekle yetindi. 1984 te özel bir Oscar'la ödüllendirildi.Yaşamı James Stewart (1984) ve J.S Leadıng Man (1994) adlı 2 kitapta anlatıldı.Kendisi hakkında şöyle demişti - Ben oynamıyorum sadece tepki gösteriyorum (I dont Act I React) Londra da Kraliyet Ailesinden ödül aldığı bir törende Prens Philip şöyle demişti- James Stewart olduğunuz için teşekkürler.O kadar çok filmi var ve bunlar Tv lerde öylesine sık gösteriliyor ki bir yazar şöyle diyor - Geç saatlerde gösterilen filmleri sayesinde o sayısız insanı Meksika yemeğinden daha çok uyanık tutuyor.




Sevgili Dostlar Dereden Tepeden Blogumuzda çeşitli Mevzularda bilgilendirmek geçmişi anmak, geleceğin yeniliklerine ilgi duymak şiariyle Sinema hepimizi ilgilendirdiğinden, Dünya da Amerikan Sinemasının önemi inkar edilemez. Ben geçmiş yıllardaki büyük şöhretleri hatırlatmak babından sayfamda yer vermekteyim.Tabi ki başka mevzularda da sizlere bir faydam dokunması görevimi unutmayacağım.Birdahaki yazıda buluşmak üzere Hepinize Sağlık,Afiyet ve Mutluluklar dilerim...




Mehaz - Wikipedia ve Sn.Atilla Dorsay'ın 100 yılın 150 oyuncusu kitabından

Hiç yorum yok: