Feyhaman Duran - Türk Ressam ve Hattat. Türk Resim sanatında Portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. Gelecekte önemli bir Sanatçı olacak olan Feyhaman Duran ın Annesi erken yaşta öldü.Babası Şair ve Öğretmen olan Süleyman Hayri Bey'de genç yaşta ölen eşinin isteğini yerine getirerek oğlunu 1895 yılında günümüzdeki ada Galatasaray Lisesi olan Galata Sarayı Hümayun Mektebine kaydettirdi.Burada Ressam Şevket Dağ ,Tevfik Fikret ve Viçen Arslanyan Efendinin öğrencisi oldu.
Okulda Tarama kalem ve çini mürekkebiyle,daha sonrada yağlıboya resimleriyle dikkat çekti. ve özellikle Hüsn-ü Hat yani güzel yazı dersinde başarılı oldu. 1908 yılında Okulu bitirir bitirmez Bab-ı Aliye katip olarak girdi. Aynı yıl Hüsn-ü Hat öğretmeni olarak mezun olduğu Galata sarayı Hümayun Mektebine atandı. Abbas Halim Paşa onu Parise gönderme girişiminde bulundu.
1911 ile 1913 yıllarında Paris'te sanat Eğitimi gören Feyhaman Duran o yıllarda aynı amaçla Paris'te olan genç Türk Ressamlarının da devam ettiği Academie Julian da Jean Paul Laurens Atölyesine kaydoldu. Bu sıralarda ortaya çıkan izlenimcilik akımına yakınlık duydu. I. Dünya savaşının çıkışıyla birlikte yurda döndüğünde Galatasaray sergilerine heryıl düzenli katıldı. Osmanlı Ressamlar Cemiyetinin sergilerine katıldı. Harp Mecmuasında çalışarak savaş resimleri yaptı. Birinci Galatasaray sergisinde Prof.Dr.Akil Muhtar adlı portresi ile gümüş madalya ve Zikr-i Cemil ödülünü aldı.
Deniz Müzesi için minyatürleri eşi ile birlikte Topkapı Sarayı için resimler yaptı.Arkadaşı Sami Yetikin Ressamlarımız adlı 3 ciltlik kitap kapağı tasarladı.İbrahim Çallı,ve Sami Yetik ile Veznecilerde Zuhal Kırtasiye Mağazasındaki Atölyede resim dersleri verdi.1919 yılında İnas Sanayi-i Nefise Mektebine Usul-ü Tersim Öğretmenliğine getirilen sanatçı Güzel Sanatlar Birliği kurucuları arasında yer aldı.ve ölünceye kadar da yönetim kurulu üyeliğini sürdürdü.
1922 yılında Öğrencisi Güzin Hanımla evlendi. Kız ve Erkek Sanayi-i Nefise Mekteplerinin birleştirilmesiyle 1927 de Usul-ü Tersim 1933 te ise Resim Atölyesi Öğretmenliğine atandı. Cumhuriyet Halk Partisinin düzenlediği yurt gezileri kapsamında 1938 yılında Gaziantep e gönderildi. Buradan 10 yapıtla dönen Feyhaman Duran 1939 Ocak ayında İbrahim Çallı ve Ayetullah Sümer le birlikte İsmet İnönü nün portresini yapmak üzere Ankara ya çağrıldı.
1951 yılında emekli oldu. Emekliliğinde çalışmalarını sürdürdüğü Beyazıttaki evini Müze olarak İstanbul Üniversitesine bağışladı. 1914 Çallı kuşağı içinde yer alan sanatçı 6 Mayıs 1970 yılında İstanbulda öldü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder