20 Ocak 2008 Pazar

Balık-Ekmek-Soğan


Üç sene önce Tarihi dokuya zarar verme ve Güvenlik riski oluşturma gerekçesiyle İstanbul valiğince kaldırılan Eminönündeki Balık-Ekmek satan tekneler bugün İskele alabanda yapmışlar. Açık havada denize karşı iyot kokan denizden yakalanan balıkları taze,taze ekmek içinde yemenin zevkini tekrar tatma mutluluğuna varacağız.Balık-Ekmek-Soğan bekleyin geliyoruz.o leziz tadı gene damaklarımızda tadarak yiyebilmenin mutluluğuna erişeceğiz.





Benim bildiğim İstanbul denince akla gelen ilk şey Balık-Ekmektir.Buraya gelipte Balık-Ekmek yemedin mi adama garip,garip bakarlar.Yazımı yazarken 25 yaşım aklıma geldi.Ankaradayken çalıştığım DSİ. Ar-Ge dairesinde senelik iznimi kullanırken İstanbula Göztepedeki baba evine (köşkümüze) gelirdim.O zamanlar daha bekarım ,Başımızda kavak yelleri,Geldiğimin ikinci günü rotayı istikamet Eminönüne çevirirdim.




Köşkün Bahçesinden çıkarken rahmetli Babam nereye Balık yemeğe mi gidiyorsun diye sorardı ? Babam bütün Aile fertlerinin saat 7 de sofrada olmasına çok önem verirdi. Yemeğe yetişirsin dimi diye sorar,onun mübarek elini öpüp doğru Çiftehavuzlar Tramway durağına,Tramwaya
atlar,eski kadıköy iskelesinden ,köprüye oradan yürüyerek Eminönüne,Balıkçı sandalları sahilde
Burcu,Burcu balık kokuları,denizin iyot kokularıyla karışıp daha siparişinizi vermeden adeta kendinizden geçiyorsunuz .Ekmek ve Balığınızı alıp sırtınızı Yenicamiye çevirip,o yediğim balığın lezzetini size tarif edemem.




Bu gün 75 yaşındayım açık kalp ameliyatı geçirdiğimden pek yürüyemiyorum.Nekadar isterdim ki biraz kuvvet ve cesaret bulsam,bastonuma dayanıp gene gençliğimde olduğu gibi Eminönünde yediğim balığın tadını damaklarımda hissetsem.Heyhat ama imkansız olmuyor,olamıyor.Ama Balık-Ekmek teknelerinin döndüğü için çok memnunum.Çünki İstanbulu İstanbul yapan güzelliklerinden biri de onlardı.Bir porsiyon yeni Tl. 3 lira gayet ehven bir fiat bu yaşlı gönlüm oraya gidip yemesede Eşimin yaptığı buğulamayı yerken ,gözümü kapayıp o güzel günleri anıp yadedeceğim.Ve diyeceğim ki hoş geldin Balık-Ekmek İstanbullulara müjdeler olsun .Şen ve esen kalınız.Yazımı güzel bir şiir ile noktalamak istiyorum.




Şimdi İstanbulda olmak vardı,Anasını satayım
Boğazda köhne bir iskelenin yamacında
Tabakta kavun,peynir ,kadehte buz gibi rakı
Dilinde yarı acı,yarı tatlı bir şarkı
Şimdi İstanbulda olmak vardı,anasını satayım
Püfür,püfür vapurun yan tarafında
Şu anda İstanbulda olmak vardı,anasını satayım
Yeni camide mısır atmak kuşlara
Köprüde Balık-Ekmek yemek
Dolmuşa çek dostum demek
Ver elini Kadıköy,ver elini Kalamış,Moda
Şu anda oralarda olmak vardı ya
Şimdi İstanbulda ,şu anda İstanbulda
Ah İstanbulda.

Şanar Yurdatapan

Hiç yorum yok: