13 Ocak 2008 Pazar

Bir Üstadın Ardından : Oğuz Aral

Günümüzde yaşam mücadelesinin zor şartları altında çabalarken bizleri bir nebze olsun bu mücadelenin dışına çıkaran,Neşelenirken güldüren,aynı zamanda düşündüren,mizahla bizleri mutlu kılan büyük üstadı kaybetmenin hüznü içinde onu rahmetle anıyor, yarattığı eserleri ilk günlerdeki gibi zevkle okuyor, seyrediyor ve gülüyoruz. Oğuz Aral Büyük üstat Hoca ölümünün ardından 4 yıl geçtiği halde biz seni sevenlerin ,seni rahmetle anıyoruz. Yattığın yer cennet olsun. Biz bugün hayatta birazcık gülebiliyorsak senin yarattığın ve bizlere armağan ettiğin tiplemeleri defalarca okuyup,seni hasretle anıyoruz.Yalnız Avanak Avni ye hala doğru konuşmasını öğretemedik.O da seni çok özlüyor.



Oğuz Aral ( 1936 - 2004 ) Dünyaca ünlü Türk Karikatüristi. 1936 yılında İstanbul Silivri de doğmuştur. İstanbul Devlet Güzelsanatlar Akademisinin üçüncü sınıfından ayrılıp 1950 yılından sonra çeşitli Dergi ve Gazetelerde Karikatür çizmeye başlamıştır. Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı Oğuz Aral güncel,halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.




Dünyaca tanınmış GIRGIR Mizah Dergisinin Kurucusu ve Yöneticisi olan Aral daha sonra Avni Dergisini çıkardı. AraL Gırgır Dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak Dünyanın üçüncü büyük güldürü Dergisi durumuna getirmiştir.Oğuz Aral ınyarattığı tipler ise ,Hayk Mammer,Köstebek Hüsnü,Utanmaz Adam,ve Vites Mahmut gibitiplemeleriyle tanınıyordu.Oğuz Aral ın Tiyatro,Müzik ve sinema konularındada çalışmaları bulunmaktadır.



Koca Yusuf ( 1966 ) Direklerarası ( 1967 ) Bu Şehri İstanbul ( 1968 ) Ağustosböceği ve Karınca ( 1971 ) adlı çizgi filimleriyle de Türk Çizgi Film sektöründe önemli bir yere sahiptir.Oğuz Aral kendisi gibi Karikatürist olan rahmetli Tekin Aralın AğabeyisiydiBüyük Üstat 26 Temmuz 2004 te Bodrum da vefat etti.Ölümünün birinci yıldönümü anısına( 26 Temmuz 2005 ) İstanbul Cihangir Parkına heykeli dikildi.



Sevgili Dostlar Gülmek ve neşelenmek ,Mutluluğun dışa vurumudur.Gördüğümüz ve hissettiğimiz birşeyden mutlu olduğumuzu gülerek gösteririz.Hatta hoşumuza giderse kahkaha
bile atarız. Yazdığım soğuk Amerikan Esprilerine bakalım ne diyeceksiniz.

Adamın metresi varmış,Karısının santimetresi.
Adamın ayakları kokmuş, Elleri linyit.
Adamın gözü dalmış,Burnu yaprak
Adamın evi yanmış,Odaları düz.
Adam yatmış,Karısı tekne.
Adam düşmüş,Karısı gerçek.
Adam sinirliymiş,Karısı kemikli.
Adam yazmış, Karısı kış.
Adam şişmiş, Karısı ızgara.
Adam bezmiş, Karısı kumaş.
Adam çekmiş, Karısı senet.
Adamın saçı kırmış, Sakalı çayır.
Adamın canı sıkılmış, Gevşetememişler.
Adamın o lafa karnı tokmuş, Gözü aç.
Adam kazmış, Karısı ördek.
Adam gülmüş, Karısı Lale.

Ve böylece sürüp gider, Sevgiyle kalın hep gülümseyin

Hiç yorum yok: